Politieke partijen unaniem voor hulp in stemhokje voor verstandelijke beperkten

 

Op de Landelijke Kiezersdag op 11 februari was hulp in het stemhokje en toegankelijkheid ook een belangrijk thema voor het politieke debat. ProDemos en MEE NL organiseerden voor de tweede maal deze dag. 150 mensen met een IQ tussen 50 en 85 leerden in workshops wat democratie is, oefenden met stemmen en kregen rondleidingen over het Binnenhof. Alle tien aanwezige partijen spraken zich unaniem uit voor hulp in het stemhokje. Aan het debat namen deel: Renske Leijten (SP), Corinne Ellemeet (GroenLinks), Sjoerd Potters (VVD), Marith Volp (PvdA), Madeleine van Toorenburg (CDA), Ingrid van Engelshoven (D66), Joëlle Gooijer-Medema (CU), Christine Teunissen (PvdD), Roelof Bisschop (SGP) en Wilma Schover (50Plus).

Hulp in stemhokje voor verstandelijke beperkten
Hulp in stemhokje voor verstandelijke beperkten

 

Renske Leijten wint Klip&Klaar-prijs
Na het debat werd Renske Leijten gekozen tot politicus die het meest begrijpelijk formuleert. Het SP-Kamerlid ontving daarvoor de Klip&Klaarprijs. Jade Haakman, woordvoerder Fonds Verstandelijk Gehandicapten (FVG), zat in de jury die de winnaar van de ‘Klip&Klaar-prijs’ mocht kiezen. “Renske kon goed en helder vertellen waar haar partij voor staat.” Ook Yangdan en Perez, panelleden van Nederland Onbeperkt, waren aanwezig bij Nederland Onbeperkt (zie foto). Zij waren het er helemaal mee eens dat Renske Leijten de duidelijkst sprekende politicus is. De belevenissen van Yangdan en Perez zijn te volgen via facebookaccount Nederland Onbeperkt.

Stem jij ook?
De Landelijke Kiezersdag is onderdeel van het project ‘Stem jij ook?’, een samenwerkingsproject van MEE NL en ProDemos om mensen met een lichte verstandelijke beperking en zwakbegaafden politiek bewust te maken en hen te leren stemmen. Andere onderdelen zijn: regionale workshops, de gratis ‘Stem-jij-ook-verkiezingskrant’ en de website www.stemjijook.nu.

Het project ‘Stem jij ook?’ is mogelijk dankzij financiële bijdragen van FVG, VGN, VSBfonds, NSGK en Fonds SPZ. Meer informatie over ‘Stem jij ook?’ en de Landelijke Kiezersdag is te vinden op www.stemjijook.nu