Ingrid collecteert al bijna vijftig jaar

Ingrid Boer (66) collecteert al sinds haar achttiende voor HandicapNL. Bijna vijftig jaar in totaal. Haar neefje, die een lichamelijke en verstandelijke beperking heeft, was de reden dat ze zich ooit inschreef als collectant. “Ik heb nog nooit een jaar overgeslagen.”

Foto collectant Ingrid

“Toen ik achttien was, kwam mijn neefje Gilbert in het ziekenhuis te liggen”, vertelt Ingrid. “Hij was nog een baby’tje en had hersenvliesontsteking. Hij lag in coma en ik bezocht hem iedere dag. Dan nam ik mijn blokfluit mee en dan zag je dat hij een soort van reageerde. Uiteindelijk is hij uit zijn coma gekomen, maar hij heeft daardoor wel een lichamelijke en verstandelijke beperking.”

Bijzondere levens

Ingrid noemt haar neefje een ‘groot leermeester’. “Hij was – en is – altijd vrolijk. Mijn zwager had een zwaar leven, maar als ik hem met Gilbert zag, kon hij helemaal zichzelf zijn. Die verwachtte niets. Terwijl, in het gewone leven, verwacht iedereen iets van je. Naarmate je ouder wordt, ga je de waarde inzien van mensen die een andere soort intelligentie hebben.” Door wat Ingrid van dichtbij met haar neefje meemaakte, besloot ze zich in te zetten als collectant voor HandicapNL.

In mijn ogen is het werk van HandicapNL belangrijk, omdat het de wereld van mensen met een handicap vergroot. Onder andere door het organiseren van activiteiten wordt er fun toegevoegd aan deze ‘bijzondere’ levens. Dat vind ik mooi.

Moment van verbinding

Dit jaar collecteert HandicapNL alleen nog met collectebord, een digitale manier van collecteren waarbij mensen via een QR-code geld overmaken. “Ik vind het heel makkelijk”, vertelt Ingrid. “Het is de nieuwe tijd. Vorig jaar heb ik voor het eerst gecollecteerd met collectebord en dat ging goed. Mensen waren heel geïnteresseerd.”

Behalve het belang van geld ophalen, ziet Ingrid de jaarlijkse collecte ook als een moment van verbinding. “Ik heb altijd in het onderwijs gewerkt. Vroeger kwam ik dan langs de huizen waar mijn leerlingen woonden. Inmiddels zijn dat natuurlijk oud-leerlingen met vaak een eigen gezin. Door de collecte houd je contact met elkaar. Vaak zeggen we dan ook: ‘Tjonge, is er alweer een jaar voorbij?!’”

Dankbaar zijn

“Door Gilbert ben ik mij veel bewuster van mijn eigen rijke bestaan”, zegt Ingrid ten slotte. “Ik ben dan ook een echte levensgenieter en heb het hele glas leeggedronken. Het is zo belangrijk om dankbaar te zijn. Niets in het leven is vanzelfsprekend. Met Gilbert in mijn achterhoofd ga ik ook dit jaar weer proberen om weer zoveel mogelijk geld op te halen voor mensen zoals hij.”

De HandicapNL Collecteweek komt er weer aan!

Van 26 september t/m 1 oktober 2022 is het weer tijd voor de HandicapNL Collecteweek. Met duizenden vrijwilligers gaan we langs de deuren om zoveel mogelijk geld op te halen voor mensen met een handicap. Wil jij je steentje bijdragen voor deze doelgroep? Super! Join the club en meld je aan als collectant!

Meld je aan als collectant!

Klein Geluk
Klein Geluk
HandicapNL maakt collecte toegankelijker en veiliger
HandicapNL maakt collecte toegankelijker en veiliger