Fysiotherapeut Mark Top: “Er is behoefte aan persoonlijke revalidatie”

Waarom een standaard revalidatieprogramma doorlopen als er met revalidatie op maat veel betere resultaten worden behaald? Mark Top – fysiotherapeut bij Revalidatiecentrum De Tolbrug in ‘s-Hertogenbosch – is het afgelopen jaar heel anders gaan kijken naar zijn werk. “Soms worden er dingen aangeboden waar revalidanten helemaal niet op zitten te wachten.”

De afgelopen drie jaar is er op kleine schaal gewerkt aan intensieve begeleiding van revalidanten in gezamenlijke projecten met koplopers uit de revalidatie: Rehab Academy, het Daan Theeuwes Centrum voor intensieve neurorevalidatie, Revalidatiecentrum De Tolbrug en de Maartens Foundation. De ervaringen met deze projecten zijn zo hoopgevend dat ze door HandicapNL gebundeld zijn in een landelijk programma: Re>Start.

Fysiotherapeut Mark Top is het afgelopen jaar intensief betrokken geweest bij een programma van de Rehab Academy. Bij dit programma revalideert men op basis van leervragen. Mede hierdoor is ook Mark van mening dat er meer behoefte is aan persoonlijke revalidatie waarin mensen zelf leren ontdekken. “Je leert ze hierdoor beter kennen en kunt veel beter inspelen op situaties waar ze tegenaan lopen.”

Meer de tijd voor revalidanten

“Voorheen zag ik revalidanten maar een half uurtje. Nu nemen we bij De Tolbrug ook meer de tijd voor onze revalidanten en ondernemen we samen activiteiten die je in het dagelijks leven tegenkomt. Zo gaan we met een groep revalidanten koffiedrinken in de stad. Ga maar kijken hoe je er komt. In het begin krijgen ze nog een beetje hulp, maar ze doen meer en meer zelf. Je ziet echt de veranderingen bij de deelnemers! Daarbij leren ze ook van elkaar. Want iemand die een vergelijkbaar proces doormaakt kan het toch veel beter uitleggen dan iemand die ervoor heeft gestudeerd?”

Meer nazorg nodig

“Wat ik zorgelijk vind is dat er niets is nadat een revalidatietraject is afgebouwd. Je brengt mensen op een bepaald niveau in het revalidatiecentrum maar dan gaan ze naar huis en lopen ze tegen hele andere dingen aan in het dagelijks leven. Die nazorg is er gewoon niet of het is niet goed te vinden. Het zou mooi zijn als er meer van dit soort programma’s zouden komen, maar even belangrijk is het dat deze vorm van revalidatie meer in opleidingen van zorgprofessionals wordt opgenomen. Je wilt elke revalidant een Re>Start geven.”

“Ik wilde weer zelfstandiger worden”

Sidney over revalidatie met Re>Start

Een de revalidanten die baat heeft gehad van de extra trainingen van Re>Start is Sidney. Hij kreeg vijf jaar geleden een dwarslaesie en na een half jaar intensieve revalidatie kwam hij weer thuis. Hij kon het hoognodige en pakte zo goed en zo kwaad als het ging zijn studie weer op. Zo nu en dan kreeg hij nog wat fysiotherapie, maar daar moest hij het mee doen. Hij wist niet dat er nog meer in zat, totdat hij over de persoonlijke trainingen van Rehab Academy hoorde.

Sidney kreeg hierdoor een Re>Start. “Ik wilde zelfstandiger worden en weer met mijn vrienden op vakantie gaan. Dat is gelukt! Inmiddels plan ik trips met mijn vrienden, zwem ik 1x per week en ben ik zelfredzamer geworden. Ik neem nu zelfs de roltrap met de rolstoel.”

Word supporter van Re>Start!

Re>Start helpt mensen hun leven weer opbouwen na het revalidatiecentrum. Samen met professionals maken ze een persoonlijk plan voor hun nieuwe leven en krijgen concrete hulp.

Het programma is noodzakelijke hulp die helaas niet wordt vergoed door overheid of verzekeraar. Daarom is er het tijdelijke Re>Start fonds, totdat overheid en zorgverzekeraars hun verantwoordelijkheid oppakken. Word nu supporter van Re>Start door middel van een maandelijkse donatie en help mee! Lees hier meer over Re>Start.

Word donateur

“Het Erik Scherder Huis gaat echt zo’n goede boost voor mijn leven worden”
“Het Erik Scherder Huis gaat echt zo’n goede boost voor mijn leven worden”
“Samen met lotgenoten werk ik aan een nieuwe toekomst.”
“Samen met lotgenoten werk ik aan een nieuwe toekomst.”