7x Tips voor festivalgangers met een handicap

Hé muziekliefhebber! Wil je ook naar een festival gaan, maar weet je niet zo goed hoe? Wij hebben een aantal pioniers op het gebied van festivals gevraagd om hun ervaringen met ons te delen. Zie hieronder zeven handige tips die jou klaarstomen voor het festivalseizoen!

⇽ Ga naar de homepage van Toegankelijke Festivals

1. Kies het juiste festival 

Met je rolstoel door een grote zandvlakte, of met vermoeidheidsproblemen een paar kilometer afleggen naar het eerste podium: het zou natuurlijk mooi zijn als je je energie kunt bewaren voor een dansje! Kijk daarom van tevoren of een festival aandacht besteedt aan inclusie en wat voor ondergrond het festival terrein heeft. Bij deze festivals zit je in ieder geval goed: Straf_Werk festival, Concert at Sea en de Dutch Grand Prix.

2. Expect the unexpected

Hoe goed je van tevoren de plattegrond ook bestudeert, de timetable uit je hoofd leert en preciés weet waar je lievelingseten te halen is; op een festival gaat alles altijd anders. Bereid je daar op voor, want dat is juist wat een festival zo leuk maakt!  

3. Nooit meer in de rij 

De Dixies op het festivalterrein; zeker niet je favoriete plek. Ondanks meerdere locaties op het terrein, zijn ook gehandicaptentoiletten vaak bezet. Een tip van pionier Nynke: plaats een tijdelijke katheter. Dit kan vaak bij je eigen huisarts en scheelt je uren in de rij staan, die je toch veel liever besteedt bij het podium van je favoriete band. 

4. Pak je rust

Moe geworden van alle nieuwe ontmoetingen en ontdekkingen? Niet gek! Trek je even terug op een rustig plekje op het terrein of in je tent. Dan ben je zo weer opgeladen om de rest van de dag door te feesten! In samenwerking met enkele festivals faciliteert HandicapNL rustplekken op desbetreffende terreinen zodat je heerlijk en afgezonderd kan loungen.  

5. Deel je pret 

Op een festival kom je ongetwijfeld obstakels tegen. Zorg vooraf voor een goede supportgroep die denkt in mogelijkheden. En deel achteraf vooral al je filmpjes en foto’s, zodat anderen zien hoe jij het hebt beleefd. Wie weet vorm je daardoor wel een grote inspiratiebron voor anderen, die de stap nog niet durven te maken om over een festivalterrein te banjeren. Extra tip: neem een wegwerpcamera mee! Dat zorgt voor extra napret als de foto’s zijn ontwikkeld na het festival én je bespaart de batterij van je telefoon of camera. 

6. Hé held, waar is je cape!? 

Van zonneschijn tot bewolking, een druppel hier en een stortbui daar. In een uur tijd kan je wel zes keer je jas aan en uit hebben getrokken. Wat lang niet altijd gemakkelijk is met een lichamelijke beperking. Tip van Nynke: neem een cape mee! Een lekker dekentje die je gemakkelijk om je heen trekt als het wat kouder is en direct weer van je schouders laat glijden als de zonnestralen doorbreken. 

7. Yes we can! 

Het bijwonen van een festival voor iemand met een handicap is helaas nog lang niet altijd voor de hand liggend. Maar met de juiste mindset zul je zien dat de drempel lager is dan je voorafgaand dacht!

Teken het manifest!

In bijna geen enkel land op de wereld zijn zó veel evenementen bij elkaar als in Nederland. Maar hoeveel festivals we ook hebben: op het gebied van toegankelijkheid lopen we behoorlijk achter. Dan kan en moet anders! Met een manifest willen we aan de gehele festivalsector laten zien dat inclusie een MUST is. En daar hebben we zo veel mogelijk handtekeningen voor nodig!

Ja, ik teken voor Toegankelijke Festivals!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Toegankelijkheidstest Festival De Zon: met je rolstoel hobbelen over een oceaan van gras
Toegankelijkheidstest Festival De Zon: met je rolstoel hobbelen over een oceaan van gras
Extra Care tickets voor F1 Heineken Dutch Grand Prix 2023
Extra Care tickets voor F1 Heineken Dutch Grand Prix 2023