Loet moet nog even wachten op een Erik Scherder Huis in de buurt

Als hun zoon Loet gaat studeren in Rotterdam hebben Jannie en Ward Liebregts een rooskleurige toekomst voor ogen. Dat ze 4 jaar later met smart uitkijken naar een Erik Scherder Huis in Eindhoven, waar hun zoon kan revalideren, was ondenkbaar.

 

Loet wandelend over straat
Loet wacht met smart op een Erik Scherder Huis in Eindhoven.

 

Wanneer kan Loet in zijn eigen omgeving een toekomst opbouwen?

Ze noemen het de moeilijkste beslissing tot nog toe, en dat na jaren vol moeilijke momenten. Gaat Loet naar het enige Erik Scherder Huis dat al open is, in Amsterdam? Als dit het beste is voor Loet, is het dan ook het beste voor hen? En wat is goed voor hun zoon Huib? Hoe doen ze dat met hun banen? Verhuizen naar Amsterdam durven ze niet aan. Niet nu Loet zelfstandig woont en door een verhuizing zijn woonruimte kwijtraakt.

Niet-aangeboren hersenletsel

Door een fietsongeluk in 2020 raakt de jonge student Loet in een coma. Hij wordt wakker met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Na jaren revalideren in verschillende ziekenhuizen en centra in het land, woont Loet nu zelfstandig. Hij fietst, gaat regelmatig naar een feestje met vrienden. Maar het is zwaar. Als gevolg van het hersenletsel heeft Loet de taalstoornis afasie. En dat bemoeilijkt zijn dagelijkse leven.

Wat te doen?

Loet heeft meer begeleiding nodig om alles uit hem te halen wat in hem zit. Hij kan nog zoveel meer bereiken. Een toekomst met een baan, zelfredzaamheid, woonplezier, een rijk sociaal leven, genieten? Een plek in een Erik Scherder Huis biedt hoop. Maar wat te doen? Nu naar Amsterdam, of wachten op een plek dichterbij huis?

Want ook de ouders van Loet hebben meer nodig. Na jaren van alles zelf uitzoeken, aandacht verdelen over 2 zonen, 2 banen, reistijd naar de ziekenhuizen, zorgen, wensen en dromen zijn Jannie en Ward toe aan rust. En ruimte voor henzelf. Zodat de knop om kan. Van altijd aanstaan naar bijbenen en verwerken wat er gebeurd is.

Hoop dat alles beter wordt

Wanneer verwerk je als ouders zo’n verschrikkelijk ongeluk? Hoe stel je je verwachtingen van de toekomst bij? Daar is ruimte voor nodig. En begrip. Steun van lotgenoten. Precies wat ze als ouders kunnen vinden bij een Erik Scherder Huis. Maar als Loet naar Amsterdam gaat moeten zijn ouders dagelijks minimaal 4 uur rijden om hem te vervoeren. Anders verliest Loet zijn woonruimte. En dat is gewoonweg te zwaar

Een Erik Scherder Huis dichtbij hun woonplaats staat voor hoop. Hoop dat alles beter wordt. Loet behoudt dan zijn woonruimte. Hij kan jongeren in de buurt leren kennen. Ward en Jannie kunnen lotgenoten leren kennen. Het maakt groei mogelijk voor Loet en rust voor zijn ouders. Het maakt een kansrijke samenleving voor iedereen mogelijk.

 

Maak een kansrijke samenleving mogelijk

Dát Loet gaat is zeker

Het programma in het Erik Scherder Huis is zeer intensief. Precies wat Loet nodig heeft. Als de eerste steen wordt geplaats in de regio Eindhoven, staat Loet klaar om te gaan. Want dát Loet gaat, is zeker.

HandicapNL maakt Erik Scherder Huizen mogelijk

Elk jaar krijgen circa 20 duizend jongeren te maken met hersenletsel. Zo’n 500 jongeren krijgen zelfs te maken met ernstig hersenletsel. Voor veel jongeren betekent dit een abrupt verlies van hun oude toekomst. En dat terwijl ze midden in het leven staan, studeren of net een baan hebben. Na een periode van medische revalidatie belanden deze jongeren thuis of in een vorm van begeleid wonen.

De Erik Scherder Huizen bieden een hoopvol alternatief. Een jaar lang bevinden jongeren zich in een unieke verrijkende omgeving waar zij samen met leeftijdsgenoten werken aan hun herstel. Het ultieme doel: deze jongeren weer toekomstperspectief bieden. Bij voorkeur met een betaalde baan of relevant vrijwilligerswerk.

Landelijke dekking is mogelijk, maar we zijn er nog niet

Na de eerste locatie in Amsterdam komen er Erik Scherder Huizen in het zuiden, oosten en noorden van het land. HandicapNL ontving daarvoor begin 2024 een grote donatie van de Nationale Postcode Loterij. Landelijke dekking voor honderden jongeren is daarmee binnen bereik gekomen, maar we zijn er nog niet. We hebben jouw bijdrage nodig om jongeren als Loet een kans te geven.

 

Help mee, geef Loet kansen