Op vakantie met een beperking

Pak je strandtas en reiskoffer maar uit de mottenballen! Nu het Nederlandse weer heerlijk zomers aandoet, boeken we massaal de (Nederlandse) vakantieparken vol. Heerlijk natuurlijk, een vakantie in het vooruitzicht, maar dat is niet voor iedereen zo makkelijk gezegd als gedaan.

Op vakantie met een beperking

Want heb je een beperking, dan kan je helaas niet zomaar elke reis of vakantiehuisje boeken dat nog beschikbaar is. Accommodaties en vervoer moeten dan toegankelijk zijn, aangepast kunnen worden, en eventueel moet begeleiding en extra zorg beschikbaar zijn. Hier vind je een overzicht van verschillende aanbieders en websites met (groeps)reizen en accommodaties voor mensen met een beperking:

 • Rolstoelvriendelijke vakantieparken in Nederland
  Hartstikke handig: op www.Bungalowparkoverzicht.nl zijn alle bungalowparken in Nederland verzameld die aangepaste faciliteiten hebben, speciaal voor bezoekers met een (chronische) lichamelijke of geestelijke beperking. Wat erg fijn is: de website toont van grote en kleine vakantieparken in Nederland, zoals Landal en Molecaten, de aangepast accommodaties gesorteerd op groepsgrootte. Daarbij staat exact aangegeven hoe toegankelijk de bungalow is.
 • Volledig verzorgde vakanties
  Grote ketens en vakantieparken bieden een beperkt aantal aangepaste huisjes. Er bestaan ook vakantieparken die volledig zijn ingericht op de wensen en behoeften van mensen met een beperking. Het Bio Vakantieoord in Arnhem is daar een voorbeeld van. Deze stichting organiseert en faciliteert vakanties voor gezinnen met alle aangepaste hulpmiddelen en persoonlijke aandacht die nodig is. Ook Stichting WigWam levert deze zorg en organiseert gezinsvakanties voor gezinnen met kinderen met een beperking.

  Zin een strandvakantie? Dan ben je bij Stichting Avavieren aan het juiste adres! op Strandpark Vlugtenburg  in ’s-Gravenzande beheert de stichting aangepaste bungalows voor verschillende groepsgroottes. Bijzonder: de stichting beschikt over een uniek voertuig genaamd de strandrups. Hierin kunnen tot wel 4 rolstoelen vervoerd worden over het strand!

 • Bijzondere vakantieadresjes
  Op zoek naar bijzonder vakantieadresjes voor een nachtje weg? Op de website van Eelke Droomt vind je fijne kleinschalige adresjes. Of zoals Eelke zelf beschrijft: “Geen grote ketens langs de snelweg of bungalowparken. En ook geen kamers die op ziekenhuizen lijken.” Nee hoor! Alle bestemmingen op de site hebben aandacht voor inrichting, luxe én rolstoeltoegankelijkheid.
 • Reizen en actieve vakanties in Nederland
  Ben je wat minder van het stilzitten maar wil je juist een actieve binnenlandvakantie? Daarvoor is De Zonnebloem een geschikte organisatie. Naast dagjes uit organiseert de stichting ook vaarvakanties en kleinschalige vakanties. De Zonnebloem helpt met begeleiding, zorgvrijwilligers en vervoer van, tijdens en naar je vakantieadres.

  Watersportvakanties zijn onder meer te vinden bij  Sailwise en Zeilschool ’t Vossenhol. Deze laatste organiseert een speciale zeilvakantieweek voor mensen met een beperking.

 • Groepsreizen voor mensen met een beperking
  Natuurlijk mag onze samenwerkingspartner Wielewaal niet vergeten worden in dit lijstje. Een van de meest allround organisaties op het gebied van toegankelijke vakanties voor mensen met een fysieke of verstandelijke handicap. Wielewaal organiseert zowel vakantieweken, groepsreizen, dagopvang tijdens schoolvakanties als logeerweekenden.

  Op zoek naar georganiseerde buitenlandreizen voor iemand met een (licht) verstandelijke of meervoudige beperking? Dan moet je bij stichting SET Reizen zijn. De organisatie biedt begeleiding op zowel licht ondersteunend niveau als voor zware zorg. De groepsreizen zijn gecategoriseerd op basis van het zelfredzaamheid, zorg en mobiliteit.

 • Je eigen buitenlandvakantie
  Wil je graag zelf je bestemming bepalen maar weet je niet waar te beginnen om vervoer en zorg ter plaatse te regelen? Dan is WeTravel2 de juiste plek. Deze ervaren organisatie heeft toegankelijke buitenland verblijven verzameld en gecontroleerd op kwaliteit en mogelijkheden. Daarnaast kan de organisatie vervoer en assistentie ter plekke voor je regelen. Neem eens een kijkje in de brochure 2021/2022, of vraag direct een offerte op maat aan.

  Voor rollers biedt DOE reizen een breed aanbod aan buitenland reizen. Oprichter Frank Heemskerk heeft zelf de nodige reiservaring achter de rug en heeft zich gespecialiseerd in rolstoelreizen. Het aanbod is zo groot dat niet alles online staat. Neem vooral contact op met de organisatie als je specifieke locaties wil vinden.

Nog geen succes?

Nog niet helemaal gevonden wat je zoekt? Kijk dan eens op de verzamelwebsite de NVAB, uitgever van De Blauwe Gids, beheert het keurmerk voor aangepaste vakanties. De website biedt een overzicht van diverse reisorganisaties en accommodaties die voldoen aan hoge kwaliteitscriteria. Ook de Atlas van Zorg & Vakantie en Picture Vakanties bevatten een flinke verzameling van kleinschalige vakantie initiatieven voor diverse doelgroepen. Hoewel er een zoekfunctie ontbreekt is het overzicht helder en divers. Van weekendje in eigen land tot verre reizen.

Een overzicht van aangepaste accommodaties vind je trouwens ook op de website van De Zonnebloem. Hier vind je niet alleen vakantiehuisjes maar ook hotels en B&B’s door heel Nederland. Daarnaast verhuurt de Zonnebloem ook een eigen vakantiewoning die je zelf kan boeken.

TIP: kijk ook eens op de rollerwiki vakantiepagina van onze roller community WijRollen.nl.
Daar vind je (een beetje onderaan) nog meer reisorganisaties, speciaal voor rollers. Ook vind je hier handige tips over bijvoorbeeld medicijnen op reis, vervoer van rolstoel per vliegtuig en nog veel meer.

Een toegankelijk dagje uit

Liever een leuk dagje uit dan een hele vakantie plannen? Dat kan ook toegankelijk! Download nu onze whitepaper ‘Toegankelijke uitjes in eigen land’ en beleef de leukste avonturen. Van dierentuinen tot en met rolstoelvriendelijke horeca, je vindt het allemaal hier!

Download gratis 'Toegankelijke uitjes in eigen land'!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
8x restaurants en cafés met personeel met een beperking
8x restaurants en cafés met personeel met een beperking