Na het zien van het Knoopgala op tv wist Theo: ik ga mijn geld nalaten aan mensen met een handicap

Het was december 2009 toen Theo het Knoop Gala van HandicapNL op tv zag. Theo veerde op en zei hardop: “Daar! Daar moet mijn geld naartoe als ik er niet meer ben.” Beste vriend Andre kan het zich nog goed herinneren. Hij zat destijds naast Theo mee te kijken naar het programma. Er verschijnt een glimlach als hij hierover praat. “Zo was Theo.” En Theo hield zijn woord. 

Theo nalaten HandicapNL

Theo had alleen mij en mijn familie

Nabestaande en goede vriend Andre vertelt over Theo: “Ik ken Theo al heel lang, sinds de jaren 80. Theo had geen contact meer met zijn familie. Hij had mij en mijn familie. Hij was bij elke verjaardag, we gingen samen op vakantie, vierden samen kerst… Hij hoorde er gewoon bij.”

Een zwak voor mensen met een beperking

Met weemoed vertelt Andre over zijn beste vriend en zijn mooie, soms wat eigenaardige karakter. “Theo heeft altijd een zwak gehad voor mensen met een beperking. Ik denk dat hij zich daar diep van binnen een beetje mee identificeerde. Hij werd zelf toch ook wel als een apart figuur gezien. Theo was uniek op zijn manier.”

Ik denk dat Theo zich diep van binnen met mensen met een beperking identificeerde.

Grote passie voor muziek

“Theo deed wat hij wilde. Onder meer muziek maken. Dan trok hij de gordijnen dicht, soms voor 3 weken lang. Dan was hij alleen maar muziek aan het maken. En dan 1 keer in de week, op donderdag boodschappen doen. Op een vast tijdstip natuurlijk. Theo was fan van de Jostiband. Hij vond het prachtig om te zien hoe de bandleden kunnen genieten van het spelen van een instrument. Daar kon hij me uitgebreid over vertellen.” zegt Andre.

Het Knoop Gala van HandicapNL

Theo keek niet vaak tv, maar in 2009 ontdekte hij bij toeval het Knoop Gala. Andre: “Hij was er meteen helemaal weg van. De weken daarna gingen de gesprekken alleen maar daarover: het muziekgala van HandicapNL waar bekende Nederlandse artiesten optreden met artiesten met een verstandelijke beperking.”

Donaties in plaats van bloemen

Het Knoop Gala is altijd een schitterend optreden, maar tegelijkertijd maakt deze show ook een statement: mensen met een verstandelijke beperking beschikken over veel meer talenten dan menigeen denkt. Dit is ook de reden waarom Theo gekozen heeft om een groot deel van zijn vermogen na te laten aan HandicapNL en het verzoek aan zijn nabestaanden heeft gedaan om aan de stichting te doneren in plaats van bloemen te geven.”

Nalaten aan HandicapNL

De wereld mooier maken, óók als je er zelf niet meer bent. Het was Theo’s laatste wens. Dankzij zijn nalatenschap maakt hij ook nu nog het verschil voor mensen met een handicap. Wil je meer weten over nalaten aan HandicapNL?

Download de brochure

Tien jaar later

Eind 2019 kreeg Theo te horen dat hij ongeneeslijk ziek was, met een vooruitzicht van 1 tot 1,5 jaar. Andre: “We gingen naar de notaris voor het opstellen van het testament. Theo was heel stellig. Zijn erfenis zou naar HandicapNL gaan. Precies zoals hij dat tien jaar daarvoor al had geroepen.”

Een goed overwogen keuze voor zijn nalatenschap

Wat Andre daarvan vindt? Daar is hij bescheiden over: “Ach…Het gaat natuurlijk niet om mij. Maar ik heb alle vertrouwen in Theo en dat hij een goed overwogen keuze heeft gemaakt voor zijn nalatenschap. Zoals gezegd, Theo was van het uitpluizen, kennis vergaren. Hij ging niet over één nacht ijs. Hij heeft de organisatie goed bestudeerd en wist precies waar zijn geld naartoe zou gaan. Dus ik sta er helemaal achter.”

Dat jaar hebben de twee vrienden een bucketlist gemaakt en Theo’s laatste wensen vervuld. Kerst 2020 was voor Andre en zijn familie de mooiste kerst die ze hebben gehad. De laatste met Theo in hun midden…

Een oneerlijk gevecht

Begin 2021 ging het niet goed. Het was niet de kanker, maar corona wat ervoor gezorgd heeft dat hij snel achteruitging. Theo noemde het een oneerlijk gevecht en dat was het ook. Op woensdag 20 januari heeft Theo besloten om te stoppen met verdere behandelingen. Onder het genot van ‘hun’ drankje (liqor 43), zijn favoriete muziek en laatste woorden heeft Theo zijn ogen definitief gesloten.

Een prachtige schenking aan HandicapNL

Na zijn overlijden afgelopen jaar is een prachtige schenking van €60.000 terechtgekomen bij HandicapNL. Theo’s nalatenschap is voor HandicapNL een bijzondere gift. Daarom is er na overleg met Andre voor gekozen zijn verhaal op te tekenen. Andre heeft nog nauw contact met de organisatie over de afhandeling van de donatie en natuurlijk over het levensverhaal van Theo. Theo was een bijzondere man, die volledig geloofde in onze missie en visie. Wij danken Theo, Andre en alle nabestaanden voor hun steun aan onze organisatie. Rust zacht lieve Theo…

Meer weten over nalaten aan HandicapNL?

Steeds meer mensen willen ook na hun overlijden iets betekenen voor toekomstige generaties. Door een goed doel op te nemen in uw testament kunt u uw eigen idealen laten voortleven in de toekomst. Ook in de toekomst zullen mensen met een handicap onze hulp hard nodig hebben. Wilt u voor hen het verschil maken? Ook als u er zelf niet meer bent?

Lees meer over nalaten aan HandicapNL    Neem contact met ons op

“Omdat HandicapNL een ANBI-status heeft, hoeven wij geen belasting te betalen over schenkingen en nalatenschappen. Iedere euro die u nalaat, komt dus ten goede aan mensen met een handicap.” – Sophie Veltkamp-Dikhoff, relatiemanager bijzondere giften

Waarom anderen nalaten aan HandicapNL:

Mevrouw B. laat de wereld een stukje mooier achter
Mevrouw B. laat de wereld een stukje mooier achter
“Wij willen ons geld besteden op de manier die wij voor ogen hebben”
“Wij willen ons geld besteden op de manier die wij voor ogen hebben”