Het prikkelpad: een rolstoelpad met zintuigprikkelende elementen

Als je een lichamelijke of visuele beperking hebt dan is je leefwereld kleiner. Zo ook de mogelijkheid om te genieten van de natuur! Hoe verplaats je je in een rolstoel door het bos? Het prikkelpad maakt dit wel mogelijk. En wat is het mooi, mooi door zijn eenvoud, het Prikkelpad in Beringe in Limburg bij Boswachterij de Kievit.

Bord Prikkelpad, een rolstoelpad met zintuigelijke elementen
Bord Prikkelpad, een rolstoelpad met zintuigelijke elementen

 

Veel, heel veel bomen moesten worden geruimd. Om het weer tot een mooi natuurgebied te laten opbloeien zijn er planten, struiken en bomen geplant. Planten en struiken uit tuinen van vrienden. Het perceel is er heel anders uit gaan zien en kreeg hierdoor ook een andere invulling.

Herman, die al enkele jaren aan schoolkinderen voorlichting gaf over de jacht, breidde dit uit met lessen over uilen en bijen. Voorlichting in de weer opbloeiende natuur bij Boswachterij De Kievit. Het bosperceel werd een natuur-educatief terrein. Enthousiaste kinderen vertellen het verhaal thuis en zo raken meer en meer mensen geinteresseerd in wat er allemaal te zien is bij Boswachterij De Kievit.

Begin 2015 bezoekt een aantal mensen van Beringe, waaronder de wethouder van Peel en Maas, de Belgische partnergemeente Beringen. Hier hebben ze een fantastisch prikkelpad. Een pad in de natuur dat toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Dit inspireert de bezoekers zodanig dat ze ook een Nederlands prikkelpad willen. Bij Boswachterij De Kievit.

Gedragen door de gemeenschap en met de gemeente die achter hun staat, is Boswachterij De Kievit in april 2016 gestart met het aanleggen van het prikkelpad in het Nederlandse Beringe. Door fondsenwerving, donaties en subsidies was het mogelijk om in het bosperceel een fantastisch prikkelpad te realiseren.

 

Een prikkelpad van ongeveer 750 meter dat werkelijk alle zintuigen prikkelt: horen, zien, voelen en ruiken. Voelstenen, bomen knuffelen, kruidentuin en nog veel meer…
Het prikkelpad is fantastisch voor mensen van alle leeftijden mobiel en minder mobiel. Voor mensen met en zonder handicap.