Stephen Labib nieuw lid Raad van Toezicht

HandicapNL verwelkomt een nieuw lid van de Raad van Toezicht: Stephen Labib. Hij stelt zich graag aan je voor:

Stephen Labib
Stephen Labib

“Ongeveer 10 jaar geleden heeft mijn vader een herseninfarct gekregen. Dat heeft zijn leven, dat van mijn moeder en de rest van het gezin, enorm veranderd. Mijn vader was geriater en wist daardoor precies wat hem was overkomen en nog te wachten stond. Het accepteren van de gevolgen was voor hem dan ook lastig.

Als onderdeel van zijn lange revalidatieproces en het vormen van een nieuwe manier van leven, ging hij naar een gespecialiseerde dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Toen hij enkele jaren later overleed na een tweede herseninfarct op de dagbesteding, zijn we terug geweest naar de dagbesteding omdat dit op de medewerkers ook een enorme impact had. Daar hoorden wij hoe mijn vader al zijn ervaring als geriater alsnog kon inzetten bij het reilen en zeilen van de dagbesteding en het steunen van lotgenoten.

Ik heb een enorme bewondering gekregen voor de liefde en toewijding die ik daar zag. Dat is van invloed geweest, waardoor ik mij wil gaan inzetten voor een grote groep mensen met een handicap in Nederland die geen normaal leven kunnen leiden.

Kennis en ervaring

Ik neem binnen de Raad van Toezicht van HandicapNL de portefeuille fondsenwerving, marketing en communicatie onder mijn hoede. Daarin komt mijn kennis en ervaring als communicatieprofessional bij IVN en de Leprastichting het best tot zijn recht.

Ik zie HandicapNL als een hele menselijke organisatie. Dat betekent automatisch dat de toezichthouders ook nauw betrokken zijn bij de medewerkers. Ik vind dat belangrijk om mijn werk als lid van de Raad van Toezicht goed te kunnen doen. Als toezichthouder doe je dat natuurlijk wel vanuit een andere rol; wat meer op afstand. Dat is een kant van mezelf die ik ook verder wil ontwikkelen.

Wat helpt is, dat ik gewend ben om analytisch te denken, vragen te stellen en ook niet bang ben om te bevorderen dat er scherpe keuzes worden gemaakt. Ik zie dat als een valkuil bij veel goede doelen: te veel willen doen en de deuren van ’heilige huisjes’ gesloten houden voor verandering. Ik zie het als mijn rol om te zorgen dat HandicapNL zich focust op de dingen die echt belangrijk zijn voor de verschillende doelgroepen.

Wat mij raakt

Ik wist niet dat er maar liefst twee miljoen mensen met een handicap leven in Nederland. Dat betekent dat iedereen wel een of meerdere mensen met een handicap kent. Wat mij raakt is dat voor deze grote groep mensen een normaal dagelijks leven niet vanzelfsprekend is.

De omvang van dit probleem is te groot om te negeren, maar bij veel mensen nog onbekend. Ik zie het dan ook als mijn opdracht om te helpen het probleem van de slechte participatie van mensen met een handicap bekender maken bij het Nederlandse publiek. Zodat meer mensen zich aan de organisatie gaan verbinden. Daarbij is het belangrijk dat ook HandicapNL als merk nog bekender wordt. Zodat het merk gaat werken voor HandicapNL, en HandicapNL niet hoeft te werken voor het merk.”

Stephen Labib is 34 jaar en woont samen met zijn vriendin en twee jonge kinderen in Leiden. In het dagelijks leven is hij Communicatieadviseur Internationaal en Brandmanager bij de Leprastichting.

HandicapNL in SBS6-programma
HandicapNL in SBS6-programma
Eva Eikhout gastredacteur jaarverslag HandicapNL
Eva Eikhout gastredacteur jaarverslag HandicapNL