Muziek heeft Yannick vreugde en vrienden gebracht

In 2018 trokken Yannick en zijn moeder Ria de stoute schoenen aan en schreven Yannick in voor de audities van het Knoop Gala. Ze maakten twee filmpjes waarin Yannick zich voorstelde en wachtten geduldig af. Wat ze toen nog niet wisten was dat deze kleine voorzichtige stap in de muziekwereld een reuzestap zou worden, niet alleen voor zijn zangcarrière, maar juist voor Yannick zelf.

Knoop Gala 2018 in Koninklijk Theater Carré

Enkele weken later werd Yannick verrast met een filmpje van Paul de Leeuw, die hem feliciteerde en hem vertelde dat hij op het Knoop Gala een duet mocht zingen met Trijntje Oosterhuis en het Metropool Orkest.

Het begin

“Ik begon ongeveer 6 jaar geleden met zingen bij Kleintje Hollands, de playback- en soundmixshow voor mensen met een beperking. Ik zong toen nog met de stem van de artiest mee, want ik was zo verlegen dat ik niet luid genoeg zong. Ik durfde nog niet van me te laten horen.”

Ik was zo verlegen dat ik niet luid genoeg zong

Maar dat deze zachte stem een prachtige stem was, hoorde de jury van Kleintje Hollands meteen. Eén van de juryleden gaf hem de tip om voortaan met een orkestband mee te zingen in plaats van met de artiest. Yannick nam deze tip ter harte en begon met zangles. De keren daarna deed hij inderdaad met een orkestband mee en won hij uiteindelijk de finale. “Ik kreeg veel mooie reacties en complimenten na mijn optredens en mensen zeiden dat ik er echt meer mee moest gaan doen.” Zo groeide het zelfvertrouwen om zich aan te melden voor Het Knoop Gala.

Een muzikaal avontuur

“Zingen met Trijntje Oosterhuis was geweldig. We kwamen er al snel achter dat we allebei van Elvis houden. Bij onze eerste kennismaking vertelde ze dat Love me tender haar favoriete nummer is en vroeg ze me of ik dat voor haar wilde zingen. Ik liet haar een stukje horen en zij was zo enthousiast dat ik tijdens het Knoop Gala naast het duet, ook nog een stukje van Elvis mocht zingen.”

Vroeger durfde ik niet eens iemand aan te kijken en nu maak ik gewoon praatjes met mensen

En daar bleef het niet bij. Trijntje nodigde Yannick verschillende keren uit om mee te zingen tijdens haar club- en kerkentour. Het bracht hem naar poppodium 013, naar de Basiliek in Oudenbosch, zelfs naar Carré en gaf hem de moed om zich op te geven voor Holland’s Got Talent. “Het was eigenlijk een grapje van mijn moeder. Omdat Paul de Leeuw het Knoop Gala presenteerde en sinds kort in de jury van Holland’s Got Talent zat, zei mijn moeder dat ik me daar ook wel voor op kon geven. Ik moest er eerst goed over nadenken, maar al snel dacht ik: Waarom niet! En toen haalde ik nog de halve finale ook.”

Dromen worden werkelijkheid

Yannick is socialer en open geworden door het zingen. Het verschil met een paar jaar geleden is enorm. Hij maakt nu contact met mensen. Vroeger durfde Yannick mensen niet in de ogen te kijken en gaf hij alleen antwoord als hij een vraag kreeg, maar nu begint hij zelf een praatje. Zijn ouders kunnen het soms niet geloven dat hun eens zo verlegen zoon, nu zoveel vrienden heeft en op een podium staat. “Als we met z’n allen naar jamsessies van een bekende band hier uit de buurt gaan, dan zien we Yannick de hele dag niet,” lacht zijn moeder Ria, “dan staat hij met iedereen te kletsen. Hij kent mensen en mensen kennen hem. Dat is zo mooi om te zien.”

Muziek heeft me vreugde en vrienden gebracht

Zingen heeft al veel dromen van Yannick uit laten komen, maar er staat er nog één bovenaan zijn verlanglijstje: een eigen nummer schrijven en opnemen. En het lijkt erop dat ook deze droom gaat uitkomen. “Ali B sprak mij na Holland’s Got Talent aan en vertelde dat hij zo onder de indruk was van mij. Dat ik daar gewoon op het podium stond en niet keek naar datgene wat ik niet kan, maar juist de grenzen op zoek en kijk naar wat ik wel kan. Dat vond hij zo inspirerend, dat hij heeft aangeboden om samen met Alain Clark en mij een nummer te schrijven over mijn verhaal.”

De meeste dromen zijn bedrog, zong Marco Borsato ooit, maar niet de dromen van Yannick. Hij maakt zelf zijn dromen waar en zou ook tegen iedereen die ook de droom heeft om mee te doen aan het Knoop Gala, willen zeggen: “Niet twijfelen, gewoon doen.”

De HandicapNL Update

Vind jij dit ook zo’n tof artikel en wil je nooit meer dit soort verhalen en columns missen? Schrijf je dan in voor onze HandicapNL Update en ontvang alle nieuwtjes in je mailbox.

Schrijf je in voor de HandicapNL Update

“Zonder begeleiding was hij op straat terecht gekomen”
“Zonder begeleiding was hij op straat terecht gekomen”
Theaterwerkplaats Tiuri: van ongekend naar erkend
Theaterwerkplaats Tiuri: van ongekend naar erkend