Wietske en dochter Yfke collecteren met het QR-bord

Wietske Verhagen doet sinds 2019 enthousiast mee met de landelijke collecteweek. Vanuit haar persoonlijke en professionele ervaring weet ze hoe belangrijk goede ondersteuning is voor mensen met een beperking. Elk jaar haalt ze weer een mooi bedrag op. Dat is met het nieuwe collectebord niet anders. Dit doet ze met de hulp van dochter Yfke, die graag meegaat. “Ik vind het mooi dat ze dit meekrijgt”

Als het gesprek net is begonnen, kijkt Wietske met een glimlach naar haar verlegen dochter Yfke (7). Sinds vorig jaar gaan ze samen langs de deuren tijdens de collecteweek van HandicapNL. “Ze vond het echt leuk en was ook heel trots dat ze mee mocht lopen met de collecte”, vertelt Wietske. “Dus toen ze hoorde dat mama werd geïnterviewd, vroeg ze meteen of ze daarbij mag zijn.”

‘Fijn om iets te betekenen’

Wietske doet sinds 2020 mee aan de landelijke collecteweek van HandicapNL. “Dat was nog midden in de coronapandemie. We deden daarom in dat jaar alleen flyers in de brievenbus. Gelukkig kon het afgelopen jaar wel weer. Ik heb dus nog niet heel veel ervaring, maar ik vind het leuk en het voelt goed om te doen.”

Het gaat Wietske ook goed af. Veel mensen in haar omgeving doneren en reageren enthousiast op haar initiatief. “Ik vind het fijn dat ik op deze manier iets kan betekenen. En het is hartstikke leuk om te doen door de positieve reacties die ik krijg van mensen.” Sinds vorig jaar gaat dochter Yfke met haar moeder mee op pad. “Zij vindt het super en ik vind het qua opvoeding ook mooi dat ze dit meekrijgt.”

Zussen met een beperking

Het is geen toeval dat Wietske in contact kwam met HandicapNL. Ze heeft een sterke binding met de gehandicaptenzorg, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. “Ik ben de oudste uit een gezin van vier. Mijn twee zussen hebben beide een verstandelijke beperking. Rinske heeft het syndroom van down en Marije heeft een zeldzame chromosoomafwijking, waardoor zij een heftige vorm van epilepsie heeft. Zij wordt daar heel erg door beperkt.”

Wietske weet dus al van jongs af aan wat de zorg voor mensen met een beperking met zich meebrengt. Tegenwoordig wonen haar zussen in een kleinschalige woonvorm voor mensen met een complexe zorgvraag. “Het is een initiatief van ouders in samenwerking met een zorgorganisatie. Het werkt geweldig. Mijn zussen hebben het er heel erg naar hun zin. Tijdens de corona-uitbraak kon ik daar helaas veel minder vaak zijn, maar nu kom ik er weer vaker. Soms kook ik dan of gaan we wat leuks doen. Maar het belangrijkste is dat ik bij ze ben.”

Ook professioneel betrokken

Ook op professioneel vlak heeft Wietske de richting van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking gekozen. Ze is onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek en volgt met haar team acht gezinnen met een zorgintensief kind. “Door die gezinnen langere tijd te volgen, leren we ze goed kennen”, vertelt ze. “En dat is belangrijk, want de vraag wat die zorg allemaal met zich meebrengt en wat voor invloed dat heeft op het gezin, is een hele complexe.”

Eerder deed ze een onderzoek met naasten van mensen met een ernstige meervoudige beperking. “De mensen kunnen zelf vaak niet praten, dus ook niet vertellen wat ze ervaren. Dan is het heel belangrijk dat je iemand heel goed kent. Er zit natuurlijk enorm veel kennis bij ouders en broers of zussen.”

Enthousiast over het collectebord met QR

Door haar achtergrond en kennis hoefde Wietske dan ook niet lang na te denken toen ze werd gevraagd om te collecteren voor HandicapNL. “De organisatie richt zich op brede ondersteuning van mensen met een beperking. Het gaat ook om inclusie in de samenleving. De projecten van HandicapNL spreken me heel erg aan, dus ik draag graag mijn steentje bij.”

Wietske behoorde tijdens de collecteweek van vorig jaar tot de groep vrijwilligers die als eerste gebruikmaakte van een collectebord met QR-code, als alternatief voor de ‘traditionele’ collectebus. Als mensen de QR-code hebben gescand, kunnen zij eenvoudig geld overmaken. De ervaring van Wietske met het nieuwe bord is hartstikke goed.

“De meeste mensen vinden het fijn, in mijn omgeving in elk geval wel”, vertelt ze. “Je hoort vaak: ‘Oh ik wil graag wat geven, maar ik heb niets in huis’. Nu hoeven die mensen niet meer op zoek naar kleingeld. Toen ze vorig jaar de keuze hadden, kozen mensen ook al vaak voor de QR-code. En uitleggen hoe je de QR-code moet scannen met de smartphone, gaat ook heel makkelijk.”

Tip!

Wees lekker jezelf, dat is ten slotte nog Wietske’s belangrijkste tip voor (nieuwe) collectanten. “Spreek mensen aan op een manier die bij jou past en dat is voor ieder persoon verschillend. Of neem een kind mee, dat werkt vaak ook, haha.”

Steun HandicapNL tijdens de collecteweek

Van 25 t/m 30 september 2023 is het weer tijd voor de HandicapNL Collecteweek. Met duizenden vrijwilligers gaan we langs de deuren om zoveel mogelijk geld op te halen voor mensen met een handicap.

HandicapNL organiseert en steunt projecten die mensen met een handicap een waardevol dagelijks leven bieden. Denk bijvoorbeeld aan rolstoelvaardigheidstrainingen, het vriendschapsprogramma [Buddies] of het toegankelijk maken van festivals en verenigingen. HandicapNL stopt niet voordat iedere Nederlander met een handicap een waardevol dagelijks leven kan verwachten.

Wil jij je steentje bijdragen voor deze doelgroep? Super! Join the club en doneer!

Ik wil doneren

Klein Geluk
Klein Geluk
HandicapNL maakt collecte toegankelijker en veiliger
HandicapNL maakt collecte toegankelijker en veiliger