Onbeperkt Feesten? Joep weet niet beter

Als Joep Kerkhoff (40) de stad in gaat, komt hij altijd wel bekenden tegen: vrienden, oud-collega’s, collega’s, het is soms net een dorp. “Dan roept iemand: ‘Hé Joep met wie ben je hier?’ en dan antwoord ik: ‘Ik zie net dat ik met jullie ben!’ Dat is altijd het begin van een gezellige avond.”

 

Joep heeft een actief leven ondanks zijn aangeboren handicap. “Ik had zuurstoftekort bij mijn geboorte waardoor ik last heb van spasmes en een kortetermijngeheugen. Dat is natuurlijk niet fijn, maar het heeft me er nooit van weerhouden om dingen te ondernemen.”

Geen alcohol

“Ik woon zelfstandig, heb een baan bij een café/restaurant, ga op vakanties en ga graag uit. Naar het café, een concert, the Special Social Club of een festival. Natuurlijk zijn er dingen waar ik rekening mee moet houden: Ik schrijf alle afspraken op, zodat ik niets vergeet, ik serveer geen drankjes op mijn werk (dan is de kans namelijk groot dat ik de boel laat vallen) en ik drink geen alcohol. Als mensen mij zien lopen, denken ze sowieso al dat ik dronken ben – zelfs ’s ochtends vroeg – dat ga ik niet erger maken.”

Teken jij ook voor toegankelijke festivals voor iedereen?

Naar het manifest

Hulp vragen

Als Joep hulp nodig heeft, dan vraagt hij die. “Ik ben heel open over mijn beperking. Je ziet het ook aan me, dus het heeft geen zin om het te verbergen. Je loopt er toch tegenaan. Iedereen die me kent, weet dat ik problemen heb met onthouden, dus zij zullen me altijd nog even een appje sturen ter herinnering.”

Altijd een foto maken of opschrijven waar ik mijn fiets heb geparkeerd.

Op de fiets

Joep gaat het liefst naar festivals en concerten in de buurt, waar hij op de fiets heen kan. Nu heeft de Haarlemmer aan leuke dingen in zijn omgeving niet te klagen. Concerten in Het Patronaat, Dance Valley, Bevrijdingspop, Caprera zijn toffe plekken op fietsafstand. “Altijd een foto maken of opschrijven waar ik mijn fiets heb geparkeerd en klaar ben ik.” Naar meerdaagse festivals zoals bijvoorbeeld Oerol gaat hij met Flow Reizen. Een reisorganisatie gespecialiseerd in reizen voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Kaartjes scoren

Eén van de dingen waar Joep hulp bij nodig heeft, is het kopen van concert- en festivalkaartjes. Vroeger had hij zijn vaste sigarenboer waar hij in alle vroegte voor de deur stond om kaartjes te kopen, maar sinds de kaartverkoop online gaat, kan hij dat niet meer zelf. “Dan schakel ik mijn zus, mijn broer of mijn ouders in,” lacht hij. “Ik hou de concertagenda’s goed in de gaten en weet vaak al een half jaar van tevoren waar ik heen wil. Zodra de kaartverkoop begint, zorg ik dat één van hen klaar zit.”

Het lukt hen gelukkig altijd om kaarten te regelen. Wel vind Joep het jammer dat hij het niet meer zelf kan doen. Die online kaartverkoop is natuurlijk voor de organisatie makkelijker, maar er is een grote groep mensen met een beperking voor wie al dat digitale lastig is. “Ook een festivalbandje met daarop een grote som geld mag of kan niet voor iedereen. Veel mensen met een beperking mogen helemaal niet pinnen. Ik denk niet dat ze dat weten bij de organisatie.”

Toegankelijke Festivals

Joep begrijpt natuurlijk wel dat als je zelf geen beperking hebt, je ook niet ziet waar je tegen aan loopt of rolt met een beperking. Daarom is het goed dat het project Toegankelijke Festivals van HandicapNL gestart is. Ervaringsdeskundigen, mensen met een fysieke- of licht verstandelijke beperking gaan naar verschillende festivals en geven de organisatie tips hoe ze hun festival (nog) toegankelijke kunnen maken. HandicapNL zorgt vervolgens voor alle organisatie en uitvoering, zodat de organisator hier geen omkijken naar heeft. Van rustruimtes tot een compleet zorghotel met alle faciliteiten.

Al mijn kennis en ervaring kunnen organisaties gebruiken voor hun festivals

“Omdat mijn beperking aangeboren is, heb ik mijn hele leven geleerd om goed te kijken, goed op te letten. Kan ik hier vrij bewegen? Kan ik daar met een vriend in een rolstoel naar binnen? Waar zijn de toiletten? Maar ook: Hoe is de sfeer? Hoe gaan mensen met elkaar om? Hoe reageren mensen op mij? Kan ik makkelijk weg als de sfeer omslaat? Al mijn kennis en ervaring kunnen organisaties gebruiken voor hun festivals, zodat iedereen voortaan echt onbeperkt kan feesten. Ik doe het al en dat gun ik anderen ook!”

Help mee!

Joep zet zich in voor toegankelijke festivals, zodat iedereen straks kan genieten van de muziek en sfeer zoals hij dat doet. Ook meehelpen? Teken hieronder ons manifest en laat aan heel de festival-sector horen dat inclusie een must is!

Ja, ik teken voor Toegankelijke Festivals voor iédereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
WijRollen.nl: Hét platform voor rolstoelgebruikers!
WijRollen.nl: Hét platform voor rolstoelgebruikers!
Anita rolt zich dwars door rolstoelonvriendelijk Nederland
Anita rolt zich dwars door rolstoelonvriendelijk Nederland