“Mensen zijn nóg meer bereid om iets te geven”

Het concept is als volgt: je collecteert als organisatie voor HandicapNL, maar krijgt 50% van de opbrengst retour voor eigen projecten. Gerrit van Veen werkt bij zorginstantie Estinea, maar hij gaat, samen met collega’s en cliënten, al jaren met een collectebus van HandicapNL langs de deur. “Het mes snijdt aan twee kanten en dat is hartstikke leuk.”

Gerrit kwam in 2013 in contact met HandicapNL. “Ik werkte al jaren bij Estinea en was daar net gestart met een nieuwe functie, namelijk: coördinator fondsenwerving. Binnen die functie had ik nog niet zo’n groot netwerk, dus ik ben gewoon eens wat organisaties gaan bellen, waaronder HandicapNL.”

Gerrit met zijn cliënten kijken uit naar de collecte van HandicapNL

Landelijk en lokaal

Na de kennismaking tussen Gerrit en HandicapNL ontstond al gauw het idee om samen te werken op het gebied van de collecte. “Tijdens het collecteren focussen we ons vanuit Estinea op de landelijke doelen van HandicapNL, maar we wijzen de mensen ook op onze eigen, lokale projecten in ons eigen dorp. Daar gaat immers ook een deel van de collecte-opbrengst naartoe. Mensen zijn daardoor nóg meer bereid om iets te geven.”

Een beetje extra levensgeluk

“Het collecteren doen we met de Stichting Vrienden van Estinea”, vervolgt Gerrit. “Samen zetten we ons in voor wervingsprojecten die een bijdrage leveren aan dat beetje extra levensgeluk voor cliënten die bij Estinea worden begeleid.”

Hij legt uit: “Vanuit Estinea vinden we het belangrijk dat mensen met een beperking een plek hebben in de samenleving. Een plek in de samenleving die voor iedereen werkt en die de cliënt voldoening geeft. In totaal begeleiden we vanuit Estinea ongeveer 900 mensen.”

Noodzaak

Estinea collecteert uitsluitend voor eigen projecten waar geen zorgbudget voor is, maar waar naar eigen zeggen wel een noodzaak is. “We hebben recentelijk bijvoorbeeld duo-fietsen gerealiseerd voor een club van twaalf mensen. Die mensen kunnen onmogelijk alleen op de fiets naar het dorp of bij kennissen op visite. Dankzij de duo-fietsen en de inzet van onze vrijwilligers kunnen ze weer lekker op pad. Dat is geweldig natuurlijk.”

Gerrit vertelt ook over een muziekuurtje voor ouderen met een verstandelijke beperking. “Daar zie je de mensen zoveel vreugde aan beleven. Het klinkt misschien gek, maar door zoiets kleins komen zij de week weer door.”

Vertellen en verbinden

De gezamenlijke collecte van HandicapNL en Estinea betekent veel voor Gerrit. “Het is meer dan iemand een collectebus voorhouden en hopen dat diegene er iets in stopt. Het gaat over het vertellen van een verhaal en van een missie. Dat is heus niet altijd makkelijk, maar over het algemeen zijn de reacties heel positief.”

Ook de vrijwilligers – of ambassadeurs, zoals Gerrit hen noemt – stoppen veel energie in de collecte. “Die stoppen niet zomaar”, lacht hij. “Ik heb mevrouwen gekend die in de tachtig waren en met hun rollator langs de deur gingen. Die vonden dat zó leuk. De collecte verbindt.”

Collectebord

Gerrit collecteert al bijna tien jaar vanuit Estinea voor HandicapNL. Vorige jaar werd voor het eerst gecollecteerd via het QR collectebord, een digitale manier van collecteren waarbij mensen via een QR-code een bedrag overmaken. “De afgelopen jaren werd duidelijk dat er qua vorm iets moest veranderen”, vertelt Gerrit. “Mensen hebben nauwelijks kleingeld meer. Men zal misschien aan deze nieuwe vorm van collecteren moeten wennen, want zoiets heeft nu eenmaal tijd nodig. Ik ben in ieder geval een groot voorstander en ik ben benieuwd wat deze komende collecte weer voor ons allemaal in petto heeft!”

Steun HandicapNL tijdens de collecteweek

Van 25 t/m 30 september 2023 is het weer tijd voor de HandicapNL Collecteweek. Met duizenden vrijwilligers gaan we langs de deuren om zoveel mogelijk geld op te halen voor mensen met een handicap.

HandicapNL organiseert en steunt projecten die mensen met een handicap een waardevol dagelijks leven bieden. Denk bijvoorbeeld aan rolstoelvaardigheidstrainingen, het vriendschapsprogramma [Buddies] of het toegankelijk maken van festivals en verenigingen. HandicapNL stopt niet voordat iedere Nederlander met een handicap een waardevol dagelijks leven kan verwachten.

Wil jij je steentje bijdragen voor deze doelgroep? Super! Join the club en doneer!

Ik wil doneren

Klein Geluk
Klein Geluk
HandicapNL maakt collecte toegankelijker en veiliger
HandicapNL maakt collecte toegankelijker en veiliger