Lancering routekaart voor toegankelijke festivals

Om mensen met een beperking gelijkwaardiger te laten deelnemen aan festivals, heeft het Themanetwerk Festivals en Evenementen van de Coalitie voor Inclusie in Co-creatie met HandicapNL, festivalorganisatoren, brancheverenigingen, gemeenten, kennisinstituten, belangenorganisaties en (ervarings)deskundigen met een verschillend type beperking de routekaart voor toegankelijke festivals ontwikkeld.

Festivals toegankelijk voor iedereen

Deze routekaart is bedoeld als leidraad om festivals beter toegankelijk te maken en wordt op 14 januari 2021 gepresenteerd aan de festivalbranche bij Eurosonic Noorderslag.

De routekaart

Zodra er weer festivals georganiseerd kunnen worden, kan de routekaart door zowel grote als kleine festivalorganisatoren gebruikt worden. De routekaart is online te vinden en is primair gericht aan organisatoren. De website is daarnaast ook gericht aan gemeenten en bezoekers met een beperking.

VN-verdrag Handicap

Met de adviezen uit dit instrument kan de toegankelijkheid meebewegen met de signatuur van een festival. De adviezen gaan over bezoekers die een lichamelijke-, zintuiglijke-, mentale- en/of verstandelijke beperking hebben en/of mensen met een chronische ziekte. Het Themanetwerk Festivals en Evenementen komt met dit initiatief tegemoet aan de implementatie van het VN-verdrag Handicap.

Het Themanetwerk

De Coalitie voor Inclusie, een netwerkorganisatie die werkt aan een inclusieve samenleving, en Marianne Dijkshoorn, adviseur toegankelijkheid en auteur van het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’ zijn in het voorjaar van 2019 gestart met het vrijwillig initiatief van het Themanetwerk Festivals en Evenementen. In het kernteam van dit themanetwerk zitten ervaringsdeskundigen met een verschillend type beperking die samen met festivalorganisatoren, brancheverenigingen, gemeenten, kennisinstituten en belangenorganisaties, streven naar een voor iedereen toegankelijk festivallandschap.

Toegankelijke festivals

HandicapNL wil dat mensen met een beperking, net als ieder ander, gewoon meedraaien in de maatschappij en ongehinderd festivals en evenementen kunnen bezoeken. Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL: “Onze droom is dat iedereen, mét en zonder beperking, kan genieten van een festival of ander evenement.” We juichen de routekaart dan ook van harte toe en hopen zelf aankomend festivalseizoen weer hard aan de bak te kunnen om iedereen van het Nederlands festivallandschap te laten genieten.

Meer over HandicapNL en toegankelijke festivals

WijRollen.nl: Hét platform voor rolstoelgebruikers!
WijRollen.nl: Hét platform voor rolstoelgebruikers!
Anita rolt zich dwars door rolstoelonvriendelijk Nederland
Anita rolt zich dwars door rolstoelonvriendelijk Nederland