• Doneer nu
  • Zoeken
    Generic filters
    Exact matches only
22 mei 2018

Toegankelijke hotspots en dagjes uit dichtbij huis

Wanneer het weer steeds beter wordt krijgen we allemaal zin om lekker naar buiten te gaan. Toch valt het nog niet altijd mee om uitstapjes te vinden die ook geschikt zijn voor mensen met een handicap.

Kinderrolstoel staat in het zand aan de zee
Kinderrolstoel staat in het zand aan de zee

 

Voorafgaand aan dit artikel hebben we een oproepje geplaatst op onze sociale kanalen en dit zijn de tips die we gekregen hebben. Bedankt voor alle tips!

Bezoek een geur/belevingstuin

Voor mensen met een visuele beperking die zich even helemaal in een andere wereld willen begeven is het aan te raden om naar een geur- of belevingstuin te gaan. Op deze locaties wordt het reukvermogen ultiem verwend. Denk bijvoorbeeld aan de Belevingstuin De Blauwe Kamer in Breda die speciaal ingericht is voor mensen met een visuele beperking. Of de Botanische tuinen in Utrecht die, op één pad na, ook nog eens geheel rolstoeltoegankelijk is. Zoveel verschillende geuren heb je nog nooit geroken.

Ga lekker wandelen!

Wat is er nou lekkerder dan een wandeling door de natuur maken? Niet veel, toch? Maar de meeste wandelpaden in de natuur zijn slecht toegankelijk voor mensen in een rolstoel of mensen die door hun beperking slecht ter been zijn. De website Wandelenmeteenbeperking.nl biedt uitkomst. Op deze website staan namelijk tientallen wandelroutes vermeld die erg goed geschikt zijn voor mensen met een beperking. Daarnaast staat er ook vermeld of honden aangelijnd zijn op die plek; of er een openbaar gehandicaptentoilet in de buurt is en hoe lang de wandelroute is. Zo kom je niet onverwacht voor nare verrassingen te staan.

Wees lekker actief!

Je kan natuurlijk ook een activiteit gaan doen! Zoals een bezoek brengen aan de Manege zonder Drempels in Bennekom, waar mensen met een meervoudige beperking kunnen huifbed rijden. Of breng een bezoek aan het museum Corpus en maak een reis door het menselijk lichaam. Dit museum staat bekend om zijn goede toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Vlak over de grens in het Duitse Xanten is er trouwens een prachtig archeologisch park dat erg veel rekening houdt met mensen met een beperking. Genoeg keuze toch?

Voor de echte actievelingen zijn er nog de zeiltochten van Sailwise. Zij organiseren zeilreizen voor mensen met een beperking, is dat niet gaaf? Mocht er nou echt niets voor je bij zitten, dan kan je altijd nog de Ongehinderd app downloaden voor je smartphone. In deze app staan per gemeente een aantal locaties die toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Helaas zijn er nog maar 22 gemeenten te vinden in deze app, maar het zou natuurlijk zomaar kunnen dat jouw favoriete stad of woonplaats daarbij zit!

Ga lekker naar het strand!

Lekker uitwaaien op het strand en misschien zelfs even met de voeten het water in, wie wil dat nou niet? Echter zijn stranden voor rolstoelen natuurlijk heel moeilijk toegankelijk. Huur daarom een speciale strandrolstoel! Check wel even ruim van tevoren of de strandrolstoel voor jou beschikbaar is.

In deze brochure van AccessibleTravelNL staan maar liefst 42 plaatsen waar op meerdere locaties een strandrolstoel te huur is.

Wil je vaker dit soort artikelen lezen? Schrijf je dan in voor onze HandicapNL Update en ontvang nieuwtjes in je mailbox.

Schrijf je in voor de HandicapNL Update