27 juli 2020

Toegankelijke hotspots en dagjes uit dichtbij huis

Wanneer het weer steeds beter wordt krijgen we allemaal zin om lekker naar buiten te gaan. Toch valt het nog niet altijd mee om uitstapjes te vinden die ook geschikt zijn voor gezinsleden met een handicap. Zintuiglijke avonturen voor kinderen met autisme bijvoorbeeld. Of toegankelijke routes voor je rolstoelgebonden partner. Hieronder wat eerste tips. Meer ideeën vind je in onze brochure ‘Toegankelijke uitjes in eigen land’!

 

Meisje met een meervoudige beperking in rolstoel

Voorafgaand aan dit artikel hebben we een oproepje geplaatst op onze sociale kanalen en dit zijn de tips die we gekregen hebben. Bedankt voor alle tips!

Bezoek een geur/belevingstuin

Wanneer je je even helemaal in een andere wereld wilt begeven is het heerlijk om rond te struinen in een geur- of belevingstuin. Denk bijvoorbeeld aan de Botanische tuinen in Utrecht die, op één pad na, ook nog eens geheel rolstoeltoegankelijk is. In Nationaal park De Hoge Veluwe is een speciaal rolstoelvriendelijk belevingspad aangelegd, waar alles rondom deze 1km lange route draait om ruiken, voelen en zien en horen. Perfect om de zintuigen te prikkelen.

Het bos in

Wat is er nou lekkerder dan een wandeling door de natuur maken? Maar de meeste wandelpaden in de natuur zijn slecht toegankelijk voor rollers of mensen die slecht ter been zijn. Daarom startte HandicapNL samen met Natuurmonumenten het project ‘Natuur voor iedereen‘. We maakten maar liefst 40 natuurgebieden toegankelijk voor mensen met een beperking. Op de website van Natuurmonumenten vind je dergelijke wandelroutes. Daarnaast staat er ook vermeld of honden aangelijnd zijn op die plek en hoe lang de route is. Zo kom je niet onverwacht voor verrassingen te staan.

Actief & educatief

Je kunt natuurlijk ook een activiteit gaan doen! Zoals een bezoek brengen aan de Manege zonder Drempels in Bennekom, waar mensen met een meervoudige beperking kunnen huifbed rijden. Of breng een bezoek aan het museum Corpus en maak een reis door het menselijk lichaam. Dit museum staat bekend om zijn goede toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Vlak over de grens in het Duitse Xanten is er trouwens een prachtig archeologisch park dat erg veel rekening houdt met mensen met een beperking. Genoeg keuze toch?

Ga uitwaaien op het strand!

Lekker uitwaaien op het strand en misschien zelfs even met de voeten het water in, wie wil dat nou niet? Alleen vormen stranden voor rolstoelen natuurlijk een flinke uitdaging. De oplossing: huur een speciale strandrolstoel! Check wel even ruim vantevoren of de strandrolstoel voor jou beschikbaar is. In deze brochure van AccessibleTravelNL staan maar liefst 42 plaatsen waar op meerdere locaties een strandrolstoel te huur is.

Gratis brochure ‘Toegankelijke uitjes in eigen land’

Meer tips over toegankelijk Nederland? Download dan hieronder onze brochure. Met genoeg inspiratie om er deze vakantie op uit te trekken. Veel plezier!

Download gratis 'Toegankelijke uitjes in eigen land'!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.