De collecte van HandicapNL is waardevol voor de bewoners van Abrona

In het prachtige Kasteel Woerden van Abrona wonen 28 mensen met een licht verstandelijke beperking. Elk jaar doen zij mee aan de landelijke collecteweek van HandicapNL en halen ze geld op voor waardevolle activiteiten en toevoegingen voor het huis. Aangevoerd door de bevlogen begeleider Elles Verbruggen worden mooie opbrengsten behaald. “Komend jaar hopen we zelfs een nachtje weg te gaan.”

Foto Bewoners en begeleiding van stichting Abrona in Woerden

In de serene rust van Kasteel Woerden begint Elles Verbruggen bevlogen en enthousiast te vertellen. De bewoners zijn deze ochtend de deur uit, naar het werk. “We hebben een schilder, supermarktmedewerker en er zijn mensen die naar de dagbesteding of een zorgboerderij gaan”, zegt Elles. “Het is een superleuke groep.”

Elles is persoonlijk begeleider in Woerden, één van de locaties van Abrona waar mensen met een licht verstandelijke beperking wonen. Naast haar werk is Elles coördinator en wijkhoofd voor de regio Woerden tijdens de landelijke collecteweek van HandicapNL. Voor dat doel zet ze zich inmiddels al tien jaar met hart en ziel in. “Ik steek er veel tijd en energie in, maar daar krijgen we ook veel voor terug.”

Samen voor een mooie opbrengst

Zo is de collecteweek een verbindende factor. Naast Elles, haar collega’s en de bewoners doen namelijk ook buurtgenoten mee aan de collecteweek. Een aanzienlijk deel van de opbrengst komt ten goede van de bewoners van Kasteel Woerden. “In het kader van participatie is de collecteweek natuurlijk heel goed. Mensen waarderen het dat bewoners voor de deur staan. En de bewoners leren zo dat het wat oplevert als je je ergens voor inzet.”

Iets opleveren, dat doet het zeker. Zo is er bij Kasteel Woerden de afgelopen jaren een mooie tuin aangelegd met nieuwe tuinmeubelen én een moestuin, waar de bewoners het hele jaar mee bezig zijn. “We kweken tomaatjes, courgettes, aardbeien en nog veel meer. We genieten er echt van.”

Waardevolle dagjes uit

Het geld van de landelijke collecteweek wordt dus goed besteed. En niet alleen voor mooie toevoegingen in- en rondom het kasteel. De bewoners en begeleiders gebruiken het geld ook om een dagje eropuit te gaan. “Binnen de organisatie is daar niet veel ruimte voor, maar die dagjes uit zijn wel heel waardevol. Positieve ervaringen met elkaar zorgen voor een veel betere sfeer in huis.”

Zo gingen ze met de opbrengst van de landelijke collecteweek al eens een dagje naar de Efteling. Elles: “Dan zit iemand opeens samen in een achtbaan met de bewoner die ‘altijd mijn wasbeurt inpikt’. Zo creëer je begrip voor elkaar. En dat is belangrijk, want het is niet altijd eenvoudig om in een huis te wonen met 28 mensen, die je niet zelf hebt gekozen.”

Komend jaar wordt extra bijzonder, want door de coronacrisis is er nog wat geld over van de afgelopen jaren. “Normaal gesproken moet je het geld datzelfde jaar nog aan iets besteden, maar dat ging nu niet. Dus voor komend jaar zijn we aan het kijken of we zelfs twee dagen en een nachtje met elkaar weg kunnen.”

De bewoners weten inmiddels dat het uitje eraan zit te komen. “Ze vinden het geweldig en waren enorm verrast toen ze het hoorden. Dus we zijn nu met z’n allen volop aan het bedenken wat we willen doen. Waarschijnlijk wordt het een vakantiepark op de Veluwe of Texel. En dan het liefst in allemaal kleine huisjes, zeiden de bewoners, zodat ze een klein dorpje vormen. Dat lijkt ze leuk, want ze wonen hier natuurlijk samen in een groot huis.”

Goede organisatie

Door de succesvolle opbrengst elk jaar in Woerden moet dat wel goedkomen. “We hebben veel collectanten en een mooie vaste club met wijkhoofden. En er zijn een aantal plaatselijke initiatieven waar ook geld naartoe gaat. Dat motiveert mensen nog meer om te doneren.”

Tips voor vrijwilligers en organisatie

Als ervaren vrijwilliger en coördinator heeft Elles nog wel een paar tips voor collectanten tijdens de landelijke collecteweek. “Zorg dat je goed het doel laat zien waar het geld naartoe gaat. En focus op de positieve reacties. Er is altijd wel iemand die ‘nee’ zegt of mensen die niet opendoen, terwijl je ziet dat ze thuis zijn. Maar er wordt veel vaker wél gedoneerd en veel mensen waarderen juist dat je je inzet.”

Ga vooral enthousiast aan de slag, wil ze benadrukken. “Zeker voor de organisatie is het belangrijk dat er iemand staat die er tijd en energie in wil steken. Het bij elkaar zoeken van genoeg collectanten kan bijvoorbeeld lastig zijn. Met alleen een mailtje kom je er niet. Maar als je maar enthousiast genoeg bent, dan komen mensen met alle liefde helpen.”

De HandicapNL Collecteweek komt er weer aan!

Van 25 t/m 30 september 2023 is het weer tijd voor de HandicapNL Collecteweek. Met duizenden vrijwilligers gaan we langs de deuren om zoveel mogelijk geld op te halen voor mensen met een handicap. Wil jij je steentje bijdragen voor deze doelgroep? Super! Join the club en meld je aan als collectant!

Meld je aan als collectant!

Klein Geluk: Maak kleine geluksmomenten mogelijk
Klein Geluk: Maak kleine geluksmomenten mogelijk
HandicapNL maakt collecte toegankelijker en veiliger
HandicapNL maakt collecte toegankelijker en veiliger