Theaterwerkplaats Tiuri: van ongekend naar erkend

Ons kleine land barst uit zijn voegen van het talent. Hackathons, talentenjachten en design contests blazen ons omver met onontdekte uitblinkers. Maar niet ieders vermogen wordt even goed gezien. Mensen met een verstandelijke beperking worden nog regelmatig onderschat, terwijl ze tot veel in staat zijn. Theaterwerkplaats Tiuri wil deze talenten ontluiken, ontwikkelen en een podium bieden.

Theaterwerkplaats Tiuri
Helemaal links: Anne-Lotte | Foto: Reinier de Vlaam

Podiumdier vol zelfvertrouwen

Eén van die talenten is Anne-Lotte (23 jaar), sinds 2012 betrokken bij Tiuri. Ooit begon ze bij de zaterdaggroep Rafels, maar dat smaakte al snel naar meer. Inmiddels gaat ze vijf keer per week naar de theaterwerkplaats in Breda, waar ze haar vaardigheden in acteren, bewegen en dans ontwikkelt. Vol overgave, want Anne-Lotte is inmiddels ontpopt tot een waar podiumdier.

Door de theaterlessen in Anne-Lotte op sociaal vlak enorm gegroeid

“Mij moet je niet voor een grote groep zetten,” lacht vader André. “Knikkende knieën heb ik dan. Anne-Lotte niet. Die grijpt de microfoon en neemt het woord.” Maar de invloed van de theaterlessen reikt veel verder dan de planken alleen, benadrukt hij: “Door de handvatten die ze bij Tiuri aangereikt krijgt, is Anne-Lotte op sociaal vlak enorm gegroeid. Ze staat opener in de samenleving, haar zelfvertrouwen groeit, ze gaat gemakkelijker contacten aan. Dat is prachtig om te zien.”

Zes zomerweken

Elke zomer wordt het reguliere aanbod afgewisseld door een zesweekse verdieping; de door HandicapNL gesteunde ‘zomerweken’. Tijdens deze weken staat de theaterwerkplaats in het teken van een thema en worden gastdocenten uit het werkveld uitgenodigd om les te geven. Van yoga en circus tot muziek en straattheater: allerlei disciplines komen aan bod. En dat is best een avontuur.

Die verandering van routine is heel waardevol

“Je kunt je voorstellen hoe spannend het voor Anne-Lotte is wanneer ineens de dagelijkse routine wordt doorbroken, er wildvreemde mensen binnen komen en haar nieuwe terreinen laten ontdekken. Juist daarom zijn de zomerweken zo’n goede aanvulling. De spelers krijgen volop nieuwe prikkels, leren op een nieuwe manier naar de dingen te kijken. Die verandering van routine is heel waardevol.”

Vol verhalen

Elke dag komt Anne-Lotte dan ook stralend en vol verhalen thuis. André, lachend: “De filmpjes en foto’s, wat ze gemaakt hebben: alles moet meteen worden bekeken en gedeeld. Ze is onwijs trots en dat mag iedereen weten.”

Help mee!

“Bij Theaterwerkplaats Tiuri investeren we in de ontwikkeling en het kunstenaarschap van performers met een beperking. Het ongekende talent van de acteurs wordt o.a. door de Zomerweken zichtbaar, waarmee zij een fundamentele impact maken op het hedendaagse cultureel en maatschappelijke veld. Tiuri brengt hiermee al doende de wereld van cultuur, onderwijs en zorg met elkaar in verbinding.” Vertelt Bas Roijen, artistiek leider Theaterwerkplaats Thiuri.

Jij vindt toch ook dat theaterwerkplaatsen zoals Tiuri de mogelijkheden moeten hebben om mensen met een verstandelijke beperking een eerlijke kans te bieden? Maak je hard voor deze groep en help met een eenmalige donatie:

Ik doneer!

“Zonder begeleiding was hij op straat terecht gekomen”
“Zonder begeleiding was hij op straat terecht gekomen”
Knoop Gala 2020: het was een gek jaar, maar wel met een spetterend eind
Knoop Gala 2020: het was een gek jaar, maar wel met een spetterend eind