10 toegankelijke wandelroutes in de natuur
Heerlijk wandelen in de natuur. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend en makkelijk te doen. Want als je in een rolstoel zit, of afhankelijk bent van een rollator of een kinderwagen bij je hebt, kom je soms voor vervelende verrassingen te staan. Door een klaphekje, een onverwacht zandpad of een wildrooster. Wij vonden dat hier verandering in moest komen en gingen samen met Natuurmonumenten aan de slag met het project Natuur voor iedereen. Benieuwd geworden? Bekijk snel deze mooie wandelroutes in de mooiste natuur van Nederland die toegankelijk zijn voor iedereen.
Het wandelpad over de heide van de Kaapse Bossen bij Doorn
Bij routes en voorzieningen van Natuurmonumenten vind je uitgebreide informatie over de toegankelijkheid van de paden. Zo weet je precies of het pad een ondergrond van zang, klei of grind heeft. Is er informatie over waar je even kunt uitrusten, of er hellingen zijn op de route en waar er klaphekken, wildroosters of andere obstakels zijn. We zetten wat toegankelijke routes voor je op een rij.
Utrecht
Kaapse Bossen bij Doorn
Ontdek de prachtige Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Deze route is zeer geschikt voor rolstoelgebruikers, wandelwagens en buggy’s. Bij de start, vanaf de parkeerplaats bij Chalet Helenaheuvel volg je de bordjes met het rolstoelsymbool.
Klik hier meer informatie en route >
Noord-Holland
Zwanenwater bij Callantsoog
Met dit rondje Zwanenwater van 2 km krijg je een beeld van dit afwisselende duingebied. Op de route kom je een makkelijk toegankelijk vogelkijkscherm tegen met uitzicht over het natuurlijke duinmeer en bijbehorende vogels en eenden.
De wandelroute is gemarkeerd met gele stippen en gele pijltjes en start vanaf de parkeerplaats . Het pad is half verhard (stevig schelpenpad). Het Zwanenwater is een duingebied met hellingen. Het advies aan rolstoelgebruikers is om de route met begeleiding te lopen.
Klik hier voor meer informatie en de route >
Zuid-Holland
Skeelerroute door Midden-Delfland
Deze Skeelerroute is heel geschikt en goed te doen met scootmobiel. De route bestaat uit twee lussen van respectievelijk 9,2 en 11,1 km plus eventueel een heen-en-weertje van 9 km. Het startpunt is bij paviljoen de Krabbeplas, de route volgt fietsrouteknooppunten.
Let wel op: Het wegdek is op enkele plaatsen hobbelig of gescheurd door boomwortels en verzakkingen. Ook op- en afritten bij bruggetjes kunnen oneffen zijn.
Noord-Brabant
Route over landgoed Huis ter Heide bij de Moer
Ontdek het veelzijdige karakter van Huis ter Heide en wandel door bossen en langs graslanden en vennen. Het prachtige uitzicht over het Leikeven is een van de hoogtepunten van de route. Deze route gaat voor het grootste deel over een verhard pad. Waar het pad overgaat in een zandpad is deze ook nog steeds geschikt voor een kinderwagen, scootmobiel of een sportieve rolstoel. Ook het uitzichtpunt met banken is geschikt gemaakt voor scootmobiels. Vanaf het uitkijkpunt volg je dezelfde route terug naar de parkeerplaats, start- en eindpunt.
Kampina: Van Tienhovenroute
Met dit korte rondje van 2,7 km over de Kampina krijg je een mooi beeld van het natuurgebied. Kampina is beroemd om zijn heide, maar ook de bossen en vennen zijn prachtig. Ieder seizoen beleef je hier weer anders. Dit halfverharde pad is gemarkeerd met oranje pijlen en is ook zeer geschikt voor rolstoelgebruikers, wandelwagens en buggy’s. Het gebied is vlak, maar om bij het uitzichtpunt en grafmonument van Pieter van Tienhoven te komen gaat het pad heel licht omhoog. Heb je een handbewogen rolstoel, dan is een begeleider het advies.
Startpunt Parkeerplaats Huisvennen – Roond
Gelderland
Familieroute Bergherbos bij Beek
Wandel door het heuvelachtige Bergherbos en langs akkerranden vol graansoorten, korenbloemen en klaprozen. Uitrusten en genieten kan op de vele bankjes en bij restaurant Uitspanning ’t Peeske. De wandeling volgt een half verhard pad, en is dus geschikt voor buggy’s en rolstoelen. De licht hellende route wordt gemarkeerd met lichtblauwe bordjes.
Start bij Uitspanning ’t Peeske
Overijssel
Familieroute De Sprengenberg bij Haarle
De route is gemarkeerd met gele pijlen van het Wandelnetwerk Twente. Startpunt is Erve de Pas, waarvan de parkeerplaats tweehonderd meter verderop ligt. Het is aan te raden de route daarom met een begeleider te lopen, omdat de route op een paar plekken licht helt. De Herberg, de Informatieruimte, de bijenstal en de Speelnatuur van OERRR zijn rolstoeltoegankelijk. In De Herberg is een aangepast toilet.
Start bij Informatieschuur Erve de Pas
Klik voor meer informatie en de route >
Groningen
Beleefroute Beijumerbos
Deze wandelroute zonder obstakels brengt je langs velden, door bossen en langs kleine plassen en slootjes. Onderweg zijn er voldoende punten om even van de omgeving te genieten en uit te rusten. In het voorjaar hoor en zie je hier volop weidevogels, reeën en tal van bijzondere planten zoals bijvoorbeeld de Paarse morgenster. De route is ook geheel toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.
Startpunt de parkeerplaats bij het Beijumerbos
Friesland/Drenthe
Historische route Voormalige Kampen Oranje en Ybenheer bij Fochteloo
Rond 1940 werden op afgelegen plekken buiten de Randstad tientallen barakkenkampen opgericht voor groepen die van de maatschappij werden afgezonderd of waar geen woonruimte voor was. De kampen werden in de 60’er jaren bijna allemaal afgebroken. De kampen Oranje en Ybenheer vormen een uitzondering. De natuur gaat hier nu zijn gang en de gehele route is verhard (beton, asfalt) of half verhard (aangestampt leemgranulaat).
Start ongemarkeerde route bij parkeerplaats Kamp Oranje
Limburg
Route langs de Molenplas bij Stevensweerd
Het routegedeelte tussen de Hompesche Molen (start en eindpunt) en Ohé en Laak is toegankelijk gemaakt voor iedereen. Wandelaars met buggy, in een rolstoel of in een scootmobiel met begeleiding kunnen nu veel gemakkelijker genieten van de steeds verrassende natuur in het gebied. Geniet van de afwisselende uitzichten op het ruige landschap met de vele vogels op het water of op de oevers. Dat kan vanaf het wandelpad, maar ook vanaf de uitkijkheuvel tegenover de molen. Het uitkijkpunt met panorama-uitzicht op de top is na een stevige klim bereikbaar via een half verhard slingerpad.
Startpunt bij parkeerplaats Hompesche Molen
Samenwerken aan toegankelijke natuur
Deze routes zijn ontwikkeld door Natuurmonumenten in samenwerking met HandicapNL, Kenniscentrum Groen & Handicap, Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en de Speeltuinbende. Dit om de natuur rolstoelvriendelijk en toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Dankzij een bijdrage van bijna twee miljoen euro van de Postcodeloterij worden er in totaal veertig natuurgebieden en zes natuurspeelplekken aangepakt. Zo kan iedereen genieten van de natuur.
Meer over het project Natuur voor iedereen
Gratis brochure ‘Toegankelijke uitjes in eigen land’
Meer tips over toegankelijk Nederland? Download dan hieronder onze brochure. Met genoeg inspiratie om erop uit te trekken. Veel plezier!