Revalidatiearts maakt meeslepende podcast over de Handbikebattle

Een afstand van 20 kilometer, 867 hoogtemeters en een hellingpercentage van 15 procent. Dat klinkt te voet al zwaar, maar 130 deelnemers deden het afgelopen juni puur op armkracht tijdens de jaarlijkse HandbikeBattle in het Oostenrijkse Tirol. Revalidatiearts Casper van Kopenhagen maakte hierover een 7-delige podcastserie waarin het gaat over het overwinnen van fysieke, mentale en emotionele tegenslagen.

Casper van Koppenhagen maakte een podcastserie over de HandbikeBattle

Een handbike is een rolstoelfiets die je met handtrappers kunt voortbewegen. Ieder jaar wordt tijdens de HandbikeBattle de Kaunertaler gletsjer in Oostenrijk beklommen. Voor de een is het wedstrijdelement het belangrijkst, voor de ander gaat het om dé sportieve uitdaging.

‘Bergen verzetten’

Revalidatiearts Casper van Kopenhagen is er al vanaf het begin af aan bij, eerst als dokter en later ook als spreekstalmeester. “Er is veel over de battle geschreven in de afgelopen jaren, artikelen en wetenschappelijke stukken, maar het is nog nooit echt in woord en geluid vastgelegd. En dat hebben wij proberen te doen met de podcast”, vertelt Casper in het Algemeen Dagblad. “Het is echt een ode aan de revalidatie en aan de deelnemers. Als je deze berg kan beklimmen, dan kan je alles aan.”

Deelnemers rijden voorbij met hun handbike“De podcast getiteld ‘Bergen Verzetten’ gaat over zes verschillende mensen die dit jaar hebben meegedaan aan de HandbikeBattle. Waarom hebben ze meegedaan, hoe was de klim en wat is hun verhaal? Samen hebben we de deelnemers gesproken in Oostenrijk, voor de race, nét na de finish en de eerste dag na de battle.”

In iedere aflevering komt een deelnemer aan het woord met zijn of haar persoonlijk verhaal. “Het verhaal van de Rotterdamse Henny is mij echt bijgebleven”, vertelt Casper. “Zij is geboren met een open rug en heeft heel haar leven geleefd met de Westlandse ‘niet lullen, maar poetsen’ mentaliteit. Ze wilde altijd maar doorgaan en heeft nooit echt stilgestaan bij het verdriet van haar handicap, tot de laatste jaren. Want je kan niet maar doorgaan en doorgaan. Uiteindelijk moet je een keer bij het verdriet stilstaan en dat kwam heel erg naar boven in onze gesprekken.”

Ben jij benieuwd naar de verhalen rond de HandbikeBattle? Beluister dan de podcastserie ‘Bergen Verzetten’ via Spotify en op de site van Handbikebattle.nl.

HandicapNL steunt meerdere projecten

De Handbikebattle is een van de projecten rond revalidatie die op een bijdrage kan rekenen van HandicapNL. Met jouw steun kunnen we nog veel meer van deze mooie initiatieven en activiteiten helpen.

Doneer aan HandicapNL

Slechts 1 op de 5 werkgevers heeft iemand met een arbeidsbeperking in dienst
Slechts 1 op de 5 werkgevers heeft iemand met een arbeidsbeperking in dienst
We kunnen programma voor jongeren met hersenletsel uitbreiden
We kunnen programma voor jongeren met hersenletsel uitbreiden