Daan (29) en zijn ouders willen jongeren met een hersenletsel weer een toekomst geven

Je kunt dromen van een samenleving, waarin iedereen eerlijke kansen krijgt en meedoet. Maar nóg mooier is om er ook echt werk van te maken. En dat is precies wat Jurre, Ellis, Daan en Illya doen. Met hun (vrijwilligers)werk helpen zij mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat zijn voor ons echte helden, niet meer en niet minder. Daan en zijn vader Adriaan doen er met de oprichting van dit nieuwe revalidatiecentrum er alles aan om jongeren met hersenletsel weer een toekomst te geven.

Daan Theeuwes en Adriaan op de foto voor de Saam
Daan Theeuwes en Adriaan Theeuwes voor het Daan Theeuwes Centrum

Verder komen

Adriaan, vader van Daan: ‘Jongeren en jongvolwassenen kunnen met intensieve revalidatie veel verder komen dan bij een regulier revalidatietraject. Ik zag dat bij Daan en richtte het Daan Theeuwes Centrum op, want zulke specifieke begeleiding bestond niet in Nederland. Hersenletsel bij jongeren is per definitie familieletsel. Alle plannen, alle dromen: alles is in één klap anders.

Overleven

In eerste instantie ben je gericht op overleven, bij revalideren ben je gericht op hoop. Maar daarna slaat de keiharde realiteit je om de oren. Een onmogelijke fase, want hoe gaat dat nou verder met het leven, huisvesting, werk, school, financiën, relaties, seksualiteit en vriendschap? Als je dan je vrienden en familie niet goed begeleidt, ze niet goed met je meeneemt, dan raak je hen kwijt.

Familie- en vriendenprogramma

Daarom zijn we samen met HandicapNL een familie- en vriendenprogramma aan het opzetten. Hierbij kunnen revalidanten, familie, vrienden en bijvoorbeeld werkgevers hun verhaal delen. En we zetten casemanagers in, die mensen ook na het ontslag uit het revalidatiecentrum nog een aantal jaren ondersteuning blijven bieden. Dus niet alleen zorgen voor support tot de deur, maar juist ook als je geconfronteerd wordt met de nieuwe situatie. Omdat we daar zelf tegenaan liepen en omdat we het om ons heen zagen.’ Meer weten over het familie- en vriendenprogramma of wil je een bijdrage leveren? Kijk op daantheeuwescentrum.nl voor meer informatie.

De HandicapNL Update

Vind jij dit ook zo’n tof artikel en wil je nooit meer dit soort verhalen en columns missen? Schrijf je dan in voor onze HandicapNL Update en ontvang alle nieuwtjes in je mailbox.

Schrijf je in voor de HandicapNL Update

WijRollen.nl: Hét platform voor rolstoelgebruikers!
WijRollen.nl: Hét platform voor rolstoelgebruikers!
Anita rolt zich dwars door rolstoelonvriendelijk Nederland
Anita rolt zich dwars door rolstoelonvriendelijk Nederland