Festivals zouden er moeten zijn voor iédereen!

HANDICAPNL MAAKT FESTIVALS TOEGANKELIJK

 

Je biertje in de lucht en je heupen van links naar rechts. Heerlijk, zo’n festival! Maar hoe vaak zie jij iemand met een handicap op het festivalterrein? Dit is eerder een uitzondering dan regel, toch? Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 1 miljoen mensen met een handicap op dit moment niet naar een festival kunnen. HandicapNL vindt dat dit niet langer kan en lanceert het programma ‘Toegankelijke Festivals’.

 

We moeten iets doen!

HandicapNL maakt zich hard voor inclusieve festivals met het programma Toegankelijke Festivals. Dankzij onze donateurs hebben wij in 2019 de Zwarte Cross en in 2021 de Dutch Grand Prix toegankelijk gemaakt. Maar dit was slechts het begin. HandicapNL stopt niet totdat ieder festival in Nederland volledig toegankelijk is voor mensen met een handicap. Inmiddels hebben ook Concert at SEA, Amersfoort World Jazz Festival en STRAF_WERK festival zich aangesloten bij onze missie!

 • Teken ons manifest!

  Op dit moment kunnen we het aantal toegankelijke festivals op één hand tellen. Met een manifest willen we aan de gehele festivalsector laten zien dat inclusie een MUST is. Sta jij achter onze missie?

  Laat je stem horen

 • Join the movement!

  Verschillende partners, zoals Tommy Hilfiger en de Silent Disco Box, steunen ons programma. Als partner zijn zij dé aanjager van diversiteit en inclusie! Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor een partnerschap?

  Laten we samenwerken

 • Waar begin je?

  Enkele koplopers in de evenementenbranche maken hun festival met onze hulp volledig toegankelijk. Heb jij ook interesse in inclusie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg!

  Maak je event toegankelijk

Zo gaan wij te werk

Het is begrijpelijk dat de organisatie van een festival door de bomen het bos niet meer ziet als het gaat om inclusie. Er zijn ook zo veel dingen om rekening mee te houden! Daarom gaan wij uit van een duurzame aanpak en nemen wij de festival organisator bij de hand. We ondernemen samen de juiste stappen om het festival toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, blinden, doven of mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel.

Met een invalidetoilet ben je er nog niet

Een toegankelijk festival vraagt aanpassingen – met een invalidetoilet en wat oprijplaten ben je er nog niet. Denk aan rustruimtes, verplegend personeel dat kan helpen bij medische handelingen, toereikend sanitair en een goede overnachtingsplek. Maar denk bijvoorbeeld ook aan toegankelijke informatie. HandicapNL ontzorgt de festival organisatoren van A tot Z en regelt álle faciliteiten.

 

 

Eerste pilot tijdens De Zwarte Cross

Ons concept is voor het eerst geïntroduceerd tijdens de Zwarte Cross 2019. Bezoekers met een handicap gingen na hun ervaring met het ‘Miva Las Vegas hotel’ uitzinnig van blijdschap naar huis. Eindelijk konden ook zij een heel festival van begin tot eind meemaken. Geen afhankelijkheid meer van zorgtaxi’s die ’s nachts niet willen rijden of een vroege aftocht na een ongelukje doordat er geen adequate zorg- en verschoningsplekken aanwezig waren.

Welke festivals doen er mee?

De pilot tijdens de Zwarte Cross maakte heel wat los in de festival wereld. Daarom hebben we in 2021 ons concept verder uitgerold tijdens het toegankelijk maken van de Dutch Grand Prix. In 2022 slaan we de handen opnieuw ineen met de Dutch Grand Prix en staan er ook een hoop nieuwe festivals op de planning, waaronder Concert at SEA, Amersfoort World Jazz Festival en STRAF_WERK festival. Samen met deze festivals zorgen wij voor de juiste faciliteiten en accommodaties, zodat iédereen van het festival kan genieten.

 

 

 • Afbeelding van

  “Door mijn dwarslaesie is het onmogelijk om in een tentje op een matje te slapen. Daardoor moet ik als enige van mijn vrienden ’s middags alweer naar huis.” – Niek

   

  Lees verder

 • Afbeelding van

  “Soms zijn het kleine dingen, zoals stoelen voor de begeleiders op de rolstoelpodia. Zodat mijn vriend naast me kan zitten tijdens het concert.” – Iris

   

  Lees verder

 • Afbeelding van

  “De Zwarte Cross is er voor iedereen en dus doen we er ook alles aan om het toegankelijk te maken voor iedereen.” – Johan Kampman, Organisator Zwarte Cross

   

  Lees verder

Pers & media

We hebben al een hoop publiciteit weten te bereiken met onze campagne Toegankelijke Festivals. Bekijk hier een overzicht van alle nieuwsartikelen en persberichten. Bovendien vind je hier al het beeld- en campagnemateriaal en onze contactgegevens voor eventuele persvragen.

Naar Pers en Media ->

 

Met deze partners werken wij samen:

 

 

 

Logo apenkooi

 

 

File:Poly Inc. Logo.svg - Wikimedia Commons

 

gemeente amersfoort

 

jumbo logo

 

 

 

Logo feestfabriek

greenevents

 

DHL_Logo

 

amersfoort jazz

 

logo donselaar tenten

 

 

 

Logo Surfana Festival zwart

Special social club

 

randstad

 

 

oerol

 

 

beach mobility

 

 

 

 

 

Tommy_Hilfiger_Logo

 

 

logo Kayori

 

 

 

 

https://www.lipton.nl/home.html

 

offroad solutions