Toegankelijke Festivals

 

Ben jij ook voor feest voor iedereen?

Doneer hier

Toegankelijke Festivals

 

Ben jij ook voor feest voor iedereen?

Doneer hier

Een toegankelijke festivalzomer! Ben jij er klaar voor?

Je biertje in de lucht en je heupen van links naar rechts. Heerlijk, zo’n festival! Maar hoe vaak zie jij iemand met een handicap op het festivalterrein? Dit is eerder een uitzondering dan regel, toch? Duizenden mensen met een handicap kunnen op dit moment niet naar een festival. Daar brengt HandicapNL verandering met het programma ‘Toegankelijke Festivals’.

Ons media-overzicht >

Op welke toegankelijke festivals kan je ons vinden?

Wij gaan ook dit seizoen een groot aantal festivals helpen om toegankelijk te worden. Hieronder vind je onze agenda.

Amsterdam Open Air – 3 t/m 4 Juni
Klik op het logo voor meer informatie
Concert at Sea logoConcert At Sea – 22 t/m 24 Juni (uitverkocht)
Klik op het logo voor meer informatie
Amsterdam RootsAmsterdam Roots – 25 Juni
Gratis toegang – Klik op het logo voor meer informatie
AwakeningsAwakenings – 7 t/m 9 Juli
Nog kaartjes beschikbaar – Klik op het logo voor meer informatie
MilkshakeMilkshake – 29 t/m 30 Juli (uitverkocht)
Klik op het logo voor meer informatie
Amersfoort JazzAmersfoort Jazz – 18 t/m 20 Augustus
Nog kaartjes beschikbaar – Klik op het logo voor meer informatie
Straf_Werk – 19 Augustus
Nog kaartjes beschikbaar – Klik op het logo voor meer informatie
F1 Heineken Dutch Grand Prix 25 t/m 27 Augustus
Klik op het logo voor meer informatie

Wat is een Extra Care ticket?

Voor verschillende festivals kan je een Extra Care ticket kopen. Deze zijn bedoeld voor mensen met een blijvende lichamelijke en/of verstandelijke handicap, plus maximaal één begeleider/vriend(in)/familielid. Hiermee kan je gebruik maken van de extra faciliteiten die op een festival aanwezig zijn voor mensen met een handicap. Denk hier bijvoorbeeld aan een prikkelarme ruimte, verzorgingsruimte en toegang tot het rolstoeldek.

Wat kan je op een toegankelijk festivalterrein vinden?

Met de volgende faciliteiten kunnen wij een festival toegankelijk maken voor iedereen:

 • Afbeelding van Prikkelarme ruimte

  Prikkelarme ruimte

  Soms moet je vanwege je handicap even op kracht komen om daarna weer lekker door te gaan. Wij hebben prikkelarme ruimtes waar je kan herstellen van de drukte en/of bikkelharde beats.

 • Afbeelding van Verpleegkundige hulp

  Verpleegkundige hulp

  Het kan voorkomen dat je tijdens een festivalbezoek een plek nodig hebt voor verpleegkundige handelingen. Wij zorgen voor een ruimte nabij het festivalterrein waar dit kan, zonodig met professionele ondersteuning.

 • Afbeelding van Toiletten

  Toiletten

  Een toilet waar je met je rolstoel in kan, dat mag niet ontbreken op een toegankelijk festival. Zo kan je, na een kleine pitstop, weer heerlijk door.

 • Afbeelding van Verplaatsen over het terrein

  Verplaatsen over het terrein

  Met je wielen in de vieze modder staan? Nee, wij zorgen samen met de festivalorganisator ervoor dat het terrein goed toegankelijk is. Met behulp van vlonders, kabelgoten, ramps en verharde paden kan je makkelijk op alle gezellige plekken van het festivalterrein komen.

 • Afbeelding van Overnachten

  Overnachten

  Bij een meerdaags festival hoef je niet ’s avonds naar huis terwijl je vrienden blijven slapen. Wij hebben op enkele festivals aangepaste campings. Zo kan je doorgaan tot de late uurtjes en ben je, na een goede nachtrust, er weer vroeg bij.

  Dit jaar doen wij dit bij de F1 Heineken Grand Prix op Zandvoort.

Hoe ondersteunen wij festivalorganisatoren?

Het is begrijpelijk dat de organisatie van een festival door de bomen het bos niet meer ziet als het gaat om inclusie en toegankelijkheid. Er zijn ook zo veel dingen om rekening mee te houden! Denk aan rustruimtes, verplegend personeel dat kan helpen bij medische handelingen, toereikend sanitair, een verlaagde bar of een goede overnachtingsplek. Maar denk bijvoorbeeld ook aan toegankelijke informatie.

Wij gaan uit van een duurzame aanpak en ondernemen samen met de festivalorganisator de juiste stappen om het festival toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, blinden, doven of mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel.

Klik hier voor meer informatie voor Festivalorganisatoren

Muziekfestival toegankelijk voor iedereen!

Ons doel is om binnen drie jaar (2022-2023-2024) outdoor-muziekfestivals in Nederland beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Dit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Nationale Postcode Loterij en DHL.

DHL logo

 • Teken ons manifest!

  Op dit moment kunnen we het aantal toegankelijke festivals op één hand tellen. Met een manifest willen we aan de gehele festivalsector laten zien dat inclusie een MUST is. Sta jij achter onze missie?

  Laat je stem horen

 • Join the movement!

  Verschillende partners, zoals Tommy Hilfiger en de Silent Disco Box, steunen ons programma. Als partner zijn zij dé aanjager van diversiteit en inclusie! Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor een partnerschap?

  Laten we samenwerken

 • Waar begin je?

  Enkele koplopers in de evenementenbranche maken hun festival met onze hulp volledig toegankelijk. Heb jij ook interesse in inclusie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg!

  Maak je event toegankelijk

Pers & media

We hebben al een hoop publiciteit weten te bereiken met onze campagne Toegankelijke Festivals. Bekijk hier een overzicht van alle nieuwsartikelen en persberichten. Bovendien vind je hier al het beeld- en campagnemateriaal en onze contactgegevens voor eventuele persvragen.

Naar Pers en Media ->