Manifest toegankelijke festivals gelanceerd

Alle toonaangevende festivals in Nederland moeten binnen vijf jaar toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Dat staat in het manifest “Toegankelijke Festivals” dat vandaag wordt gelanceerd. HandicapNL roept samen met de stichting NRPU en koplopers uit de sector iedereen op het manifest te ondertekenen.

toegankelijke festivals

Onder meer Zwarte Cross, Dutch Grand Prix (Formule 1 Zandvoort) en Straf_Werk Festival steunen het manifest. Zij zijn deze zomer een fieldlab voor inclusie, met toegankelijke faciliteiten en een pop-up overnachting mét verzorging.

Steun het manifest!

Handicap (g)een bezwaar

Tot op de dag van vandaag is het niet vanzelfsprekend dat mensen met een handicap onbezorgd kunnen genieten van een festival, al helemaal niet een heel weekend lang. Een ontoegankelijk terrein, geen toereikende (sanitaire) voorzieningen en geen aangepaste overnachtingsmogelijkheid zijn helaas nog de standaard. Uit onderzoek van het SCP dat vandaag verscheen, blijkt dat slechts een kwart van de mensen met een ernstige handicap regelmatig eropuit gaat, naar bijvoorbeeld een museum of attractie.  Rob Langenberg, Head of Event Operations van Dutch Grand Prix: “Hoe meer ik te weten kwam over de barrières om een evenement te bezoeken voor mensen met een handicap, hoe bewuster ik werd dat zij praktisch nooit dezelfde beleving krijgen als andere bezoekers. Waarom niet? Iedereen moet genieten van de geneugten van het leven, met of zonder handicap.“

5 Fieldlabs voor inclusie

HandicapNL en NRPU gaan in augustus en september vijf fieldlabs voor inclusie organiseren. Op Straf_Werk Festival, Mañana Mañana, Dutch Grand Prix, Surfana en Zwarte Cross maken zij het event toegankelijk én gaan ze ervaringen opdoen om het een volgende keer nog beter te doen. Deze best practises zijn voorbeelden voor andere organisatoren. De fieldlabs worden nu nog bekostigd door bijdragen van donateurs en sponsoren, maar moeten over een aantal jaar een normaal onderdeel van elke festivalorganisatie zijn.

Meer weten over de toegankelijke festivals?

Een groot gemis

“Een festivalbeleving is enorm belangrijk in vriendschappen, maar ook in het geluk van mensen. Ga maar na hoe naar het ontbreken van festivals het afgelopen jaar geweest is voor velen. Dat gemis hebben mensen met een handicap al jaren, en daar willen wij vanaf”, aldus Jeroen van de Koppel van HandicapNL. De initiatiefnemers roepen iedereen op het manifest “Toegankelijke Festivals” te ondertekenen op handicap.nl/toegankelijke-festivals.

Grote steun voor toegankelijkheid

Uit onderzoek van Kien in opdracht van HandicapNL dat gisteren verscheen, blijkt dat 79,7% van de Nederlandse bevolking vindt dat festivals en evenementen standaard toegankelijk moeten zijn voor mensen met een handicap.

Teken ons manifest!

In bijna geen enkel land op de wereld zijn zó veel evenementen bij elkaar als in Nederland. Maar hoeveel festivals we ook hebben: voor iemand met een handicap zijn ze bijna allemaal ontoegankelijk. Dan kan en moet anders! Met een manifest willen we aan de gehele festivalsector laten zien dat inclusie een MUST is. En daar hebben we zo veel mogelijk handtekeningen voor nodig!

Ja, ik teken voor Toegankelijke Festivals!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Onbeperkt feest in het Sitdown Café
Onbeperkt feest in het Sitdown Café
Aanmelden interesse Dutch Grand Prix 2024
Aanmelden interesse Dutch Grand Prix 2024