Inclusieve horeca bij Paviljoen de Strang

Er zijn ontzettend veel toffe restaurants en cafés in Nederland waar mensen met een verstandelijke handicap een leuke werkplek hebben. Met de steun van HandicapNL komt een in de omgeving van Ulft: Paviljoen de Strang.

Dit prachtige concept heeft als doel mensen met een enkel- of meervoudige verstandelijke beperking een prachtige dagbesteding te bieden. Op doordeweekse dagen zullen er acht mensen werkzaam zijn die hun beste beentje voorzetten voor de gasten. Een van hen is Wessel Vet, een perfecte match voor het restaurant.

Jolanda en Wessel van de Strang
Jolanda en Wessel van de Strang

Want Wessel is gek op de horeca en kijkt er nu al naar uit om het de gasten naar de zin te maken.

“Koffieschenken kan ik al!”, vertelt Wessel trots. “Dat doe ik ook vaak bij oma. Maar appeltaart bakken kan ik nog niet alleen.” Jolanda Hettinga, initiatiefneemster van het paviljoen, reageert: “Daar gaan we je dus ook mee helpen! Dat doen we dan stap voor stap samen. Want de mensen zullen vast appeltaart bestellen, Wessel!”  

Werken aan een inclusieve samenleving 

Jolanda werkt al tien jaar bij een soortgelijk restaurant in een gemeente zo’n 35 kilometer van haar nieuwe stekkie. “Eigenlijk loop ik al jaren rond met de gedachte dat we zo’n plek nodig hebben in ons eigen dorp. Want 35 kilometer klinkt misschien niet ver, maar momenteel wordt er veel bezuinigd op bijvoorbeeld het vervoer van en naar de werkplek. Daardoor zijn mensen met een handicap afhankelijk van initiatieven in hun eigen woonplaats.

Onze gemeente (Oude IJsselstreek) loopt voorop bij de invulling van het VN-verdrag Handicap”, vervolgt ze. “Dat was mijn ingang. Als de Strang ‘slechts’ een horecagelegenheid zou zijn zonder maatschappelijke meerwaarde, hadden we nooit de medewerking gekregen die er nu is. Het doet me echt goed om te zien dat zoveel mensen ons een warm hart toedragen. We hebben het allemaal over het werken aan een inclusieve samenleving, maar dan moeten we het wel doen! Geweldig dat we nu mensen om ons heen hebben die daar ook echt aan bijdragen.” 

We hebben het allemaal over het werken aan een inclusieve samenleving, maar dan moeten we het wel doen! Geweldig dat we nu mensen om ons heen hebben die daar ook echt aan bijdragen.

Een sociaal netwerk opbouwen

Jolanda vertelt dat veel medewerkers moeite hebben om een sociaal netwerk op te bouwen. “Een werkplek zoals de Strang is daarom heel belangrijk voor het vergroten van hun sociale vaardigheden en netwerk.

Dat blijkt ook wel als Wessel vertelt waarom de horeca hem zo’n leuke werkplek lijkt: ”Het allerleukste vind ik het contact met de mensen. Dat ik een gezellig praatje met ze kan maken. Misschien leer ik dan ook nog een beetje Engels van alle toeristen hier!” Jolanda schiet in de lach: “Ja, maar niet te veel kletsen hè. Er moet ook gewerkt worden!”

Jolanda vertelt verder: “Ik durf wel te stellen dat eigenlijk elke gemeente zo’n plek moet hebben.  

Wij zorgen ervoor dat onze medewerkers zich nuttig maken en voelen. Daarnaast leren we hen om samen te werken en om te gaan met regels en structuur. We proberen de medewerkers ook uit hun comfortzone te halen. Het zelfvertrouwen groeit hierdoor. Het geeft zoveel energie om te zien hoe blij ze zijn met hun vooruitgang!  

Contact met de mensen

Jolanda is dankbaar dat ze door de samenwerking met HandicapNL haar droom én die van veel mensen met een handicap kan waarmaken: “We hopen dat de bouw voorspoedig verloopt zodat we de cliënten een fijne werkplek midden in de samenleving kunnen bieden.”

Paviljoen de Strang staat in onze brochure Lekkere & Bijzondere Restaurants, samen met inclusieve horeca door heel Nederland!

Download Lekkere & Bijzondere Restaurants