Dhiraj wil nooit meer stoppen met muziek maken

Dhiraj is muzikant in hart en nieren. Hij wil heel graag vertellen over zijn muziekclub de Rolantino’s. Daarvoor moet hij wel goed in de agenda kijken wanneer hij tijd heeft want Dhiraj  is drukbezet: de donderdag is gereserveerd voor keyboardles, op vrijdag staat er drumles en op zaterdag oefent hij met de hele groep. “De Rolantino’s betekenen heel veel voor me! We zijn daar met heel veel mensen. We lachen samen en doen spelletjes. Maar het allerleukste vind ik de muziek die we maken en samen spelen. 

De Rolantino’s zijn voor Dhiraj en zijn clubgenoten meer dan alleen maar een oefenclubje. Het begrip en geduld waarmee ‘de juf’ Dhiraj aanmoedigt is voor de clubleden heel waardevol. Zijn moeder beaamt dat: “Toen Dhiraj nog op school zat werd duidelijk dat hij heel veel van muziek houdt. Hij wilde heel graag zelf muziek maken. Dus gingen we rondvragen of er mogelijkheden zijn voor kinderen zoals hij.” Het is helaas niet vanzelfsprekend dat er in iedere buurt een muziekclub zit waar mensen met een handicap begeleidkunnen worden. “Uiteindelijk zijn we via zijn school bij de Rolantino’s terechtgekomen. En daar is hij nooit meer weggegaan. Hij speelt er nu al meer dan 15 jaar.”  

Foto van Dhiraj die samen met vrijwilligster Zoi repeteert.

Lobby’en voor het optreden 

De muziekclub bestaat momenteel uit wel 22 muzikanten met een verstandelijke beperking. Iedereen speelt muziek op zijn eigen niveau. De groep vormt een hecht orkest onder leiding van dirigente Annelies Kars: “Uiteindelijk werken we jaarlijks naar hetzelfde doel: optreden bij het muziekfestival in Theater de Schie voor een groot publiek. De leden kijken daar elk jaar zo naar uit! Ieder jaar weer, zodra het is afgelopen, rennen ze direct naar me toe met de vraag of ze volgend jaar weer mogen optreden. Dan weet ik dat ik weer moet lobby’en om dat mogelijk te maken. Haha!” 

HandicapNL steunt Klein Geluk 

Het jaarlijkse evenement wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van HandicapNL, via het programma ‘Klein Geluk’. Hiermee ondersteunen we de geluksmomenten voor mensen met een handicap, die helpen bij een leven vol plezier en zingeving. “Ja, daar zijn we ontzettend blij mee!” gaat Annelies verder. “Als die steun zou wegvallen dan zouden we ons moeten beperken tot repetities. Maar juist het festival biedt meerwaarde aan alles wat we doen. Het biedt kansen om te laten zien dat mensen als Dhiraj er echt bij horen. Dhiraj en de andere leden zijn altijd zo blij dat ze mogen laten zien wat ze kunnen!” 

“Van applaus word ik blij” 

Foto van Dhiraj achter het keyboard.

Dhiraj begint te stralen zodra we het over het aanstaande muziekfestival hebben. “De juf zei mij dat ik dan zonder begeleider op het keyboard mag gaan spelen. Ik ken alle nummers uit mijn hoofd!” Enthousiast begint hij de nummers op te lepelen: “nummer 13, 14, 21, 22, 26… Klopt dat mam?” Zijn moeder zegt lachend dat ze dat toch niet weet. “Laat maar zien welke nummers je allemaal kan spelen.”

Dhiraj haalt zijn muziekboek tevoorschijn. Op de pagina’s staan de noten afgebeeld met kleurtjes die corresponderen met de kleuren op het toetsenbord. Dhiraj weet precies welk nummer hij wil laten horen. “Dit is mijn lievelingsnummer. De juf heeft deze zelf geschreven. Ik vind het erg mooi. Als ik die speel dan voel ik een beetje tranen, zo mooi vind ik het. En ik speel het zonder fouten!” Hoewel Dhiraj ook in zijn eentje heel goed oefent, heeft hij toch wel zenuwen voor het optreden na de zomer. “Dat vind ik wel heel spannend, ja. Al die mensen die dan komen kijken. Maar van applaus word ik blij! Ik heb er heel veel zin in om weer samen muziek te maken voor de mensen!”

De Rolantino’s zijn voor Dhiraj en zijn clubgenoten meer dan alleen maar een oefenclubje. Het contact met de vrijwilligers, de aanmoediging, het optreden in een ECHT theater… Het zijn die kleine geluksmomenten die voor mensen met een handicap heel waardevol zijn en waar soms maandenlang naar wordt uitgekeken. Steun ons Klein Geluk programma om meer mogelijk te maken voor mensen zoals Dhiraj.

Doneer