Eerste Sitdown Café: het dak ging eraf!

Het eerste Sitdown Café op Amsterdam Open Air was een groot succes. Festivalgangers mét en zonder beperking creëerden samen een heerlijk feestgedruis in een café waarin iedereen letterlijk op gelijke hoogte stond.

Eva Eikhout in het Sitdown Café
Eva Eikhout was te gast in het Sitdown Café

In Nederland wonen maar liefst twee miljoen mensen met een beperking. Bijna een kwart van hen geeft aan dat zij worden belemmerd in het gewoon meedoen in de maatschappij. Met het programma ‘Toegankelijke Festivals’ jaagt HandicapNL een nieuwe beweging aan in de festivalsector. Hierdoor hebben verschillende grote festivalorganisatoren de laatste jaren aanzienlijke stappen gezet in het aanbieden van toegankelijke faciliteiten.

“Dat is natuurlijk fantastisch”, zegt Jan Willem Koopman, manager programma’s bij HandicapNL. “Maar helaas betekent dit niet automatisch dat mensen met een beperking in contact komen met andere festivalbezoekers. Uit onderzoek is gebleken dat die behoefte er wel is.”

Leonie in het Sitdown Café
Leonie ging voor het eerst crowdsurfen.

Feesten in het Sitdown Café

Jan Willem ging samen met zijn team op zoek naar een activiteit om het contact te vergemakkelijken. “Je kan ervoor kiezen om naar een festival een aantal rolstoelen mee te nemen en festivalbezoekers te laten ervaren hoe het is om zo een festival mee te maken. Je kunt echter ook op zoek naar een manier waarop mensen met en zonder beperking echt samen, op basis van gelijkwaardigheid, met elkaar kunnen feesten. Wij hebben die uitdaging neergelegd bij een aantal reclamebureaus en daar is het Sitdown Café geboren.”

Anders zijn is niet erg, niet mee kunnen doen wel!

In samenwerking met reclamebureau Buutvrij for Life werd het meest toegankelijke café onlangs neergezet op Amsterdam Open Air. “De bar was op rolstoelhoogte, de menukaarten waren in braille en op zondag was er een muziektolk aanwezig. De muziek werd onder andere verzorgd door dj’s met een verstandelijke beperking. Zij lieten de bezoekers flink losgaan.”

Het ludieke café had ook een spectaculaire verrassing. Ieder half uur kwam het dak naar beneden. Letterlijk. Op een feestelijke manier zakte het dak, zodat iedereen – of je nu in een rolstoel zat of niet – moest zakken om op gelijke hoogte te komen met rolstoelgebruikers.

Barman Toby in het Sitdown Café
Barman Toby in actie in het Sitdown Café.

Enthousiaste reacties

De bezoekers van het Sitdown Café waren razend enthousiast. “Ik ga al zo’n twintig jaar feesten af met mijn rolstoel, en ook het festivalfeesten ging aardig”, vertelt festivalganger Roos Botman. “Maar dit was top geregeld! Hier kunnen vele festivalorganisatoren nog wat van leren. Dikke pluim voor HandicapNL!”

Ook Nadia van den Heuvel keek haar ogen uit. “Zelden heb ik mensen samen zo positief uit hun plaat zien gaan. Zo kan je eens letterlijk vanuit een ander gezichtspunt het gesprek voeren. Ik zeg: sta op doormiddel van te gaan zitten!”

Festivalganger Roos samen met barman Victor
Barman Victor (van First Dates) samen met festivalganger Roos.

Anders zijn is niet erg

“Misschien hebben niet alle bezoekers precies meegekregen wat nu precies het doel was van het Sitdown Café omdat het afgeladen vol stond”, vertelt Jan Willem. “Maar waar het om gaat is dat bezoekers met een beperking allemaal het gevoel hebben gehad dat zij écht samen hebben gefeest. Echt meedoen dus. Dan zit het anders zijn niet in je beperking, maar alleen nog in je persoonlijkheid. Dat geldt voor ons allemaal. En dat is maar goed ook, omdat dát het leven kleur geeft. Anders zijn is niet erg, niet mee kunnen doen wel!”

Toegankelijke Festivals

Het Sitdown Café maakt deel uit van het programma ‘Toegankelijke Festivals’. Hiermee jagen HandicapNL en Green Events een nieuwe beweging in de festivalsector aan. Met 17 toonaangevende festivalorganisatoren is een groep van koplopers gevormd die samen maatregelen en oplossingen inzetten om hiermee de hele festivalsector te inspireren.

Ik steun dit initiatief Meer informatie Toegankelijke Festivals