01 augustus 2019

Jurre Geluk (27) pleit voor oprechte interesse

Je kunt dromen van een samenleving, waarin iedereen eerlijke kansen krijgt en meedoet. Maar nóg mooier is om er ook echt werk van te maken. En dat is precies wat Jurre, Ellis, Daan en Ilya doen. Met hun (vrijwilligers)werk helpen zij mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat zijn voor ons echte helden, niet meer en niet minder.

Jurre Geluk twee portretten
BNNVARA presentator Jurre Geluk (27)

Interesse tonen

In ‘Je zal het maar hebben’ van BNNVARA vertellen jonge mensen met een zeldzame aandoening of ziekte over hun leven. Jurre: ‘Ik ben zo blij dat ik het programma mag presenteren! Het is voor mij het schoolvoorbeeld van niet oordelen, maar wel interesse tonen en zo sta ik er ook in.’

Een oordeel blijft een oordeel

‘In mijn persoonlijke leven heb ik niet te maken met ernstige ziektes of handicaps. Wel heb ik zelf altijd het gevoel gehad dat ik anders was dan anderen, ook omdat ik op jongens val. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met de verhalen in het programma, maar mensen hebben toch een bepaald oordeel over je. En zelfs als dat positief is, dan nog is het wel een oordeel.’

Niks invullen

‘Zo liep ik een keer hand in hand met een jongen door Utrecht. Mensen zagen dat en reageerden met een duimpje omhoog, terwijl ik toch niks anders deed dan andere stellen. Op het moment dat je ziek bent of een handicap hebt, gaan mensen ontzettend lief met je praten, maar tegelijkertijd ontzettend belangrijke vragen mijden. Dat moet anders. Je hoeft niks in te vullen, je kunt gewoon vragen hoe het zit. Want dat is pure interesse en dat is altijd goed.’

Benieuwd naar het programma? Kijk op bnnvara.nl/jzhmh.

Blijf op de hoogte

Dit is een artikel uit ons magazine saam[en]. Nieuwsgierig geworden? Bestel een gratis proefnummer.

Stuur mij de saam[en]