‘Een stuk zelfvertrouwen bleef achter in het wrak van de auto.’

31 maart 2016. Rienk haast zich in zijn auto naar het station als hij zich realiseert dat hij zijn ov-chipkaart vergeten is. Hij keert om. Terug naar huis om zijn pas te halen. Huis in. Huis uit. Auto in. Snel weer onderweg. Als hij op de Hoofdweg rijdt, scheert een eend laag over. Rienk wijkt uit en verliest de controle over het stuur. Hij crasht. Alles wordt zwart. Als hij zijn ogen weer opendoet is hij vanaf zijn borst verlamd.

“Ik heb dat verhaal al zo vaak verteld. Het is ondertussen een soort cassettebandje dat ik afdraai. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik me herinner, omdat het me achteraf verteld is. Er zitten veel gaten in mijn geheugen.” Het is vierenhalf jaar geleden dat Rienk door domme pech in een rolstoel belandt met een dwarslaesie. In een fractie van een seconde is zijn complete leven anders. “Ja… En niet op de leuke manier”, voegt de nuchtere Fries – onnodig – toe.

De darmspoelingen die ik de eerste periode moest doen, deed ik boven een emmer

Thuis revalideren

Vlak voor zijn ongeluk is Rienk afgestudeerd en staat hij op het punt om van zijn stage een baan te maken. Maar in plaats van marketingstrategieën, moet hij in 2016 plots alledaagse dingen opnieuw aanleren. Van aankleden tot naar het toilet gaan. Niet alleen in mobiliteit, maar ook omdat veel lichaamsfuncties van o.a. de darmen bij een dwarslaesie niet meer als vanzelfsprekend werken. Nadat hij hersteld is in het ziekenhuis, revalideert Rienk vierenhalf maanden onder constante begeleiding.

“Maar revalideren begint eigenlijk pas thuis. In de instelling is alles op je aangepast. De wereld is dat niet.” Niet alleen moet hij zijn baan opzeggen, omdat het monumentale kantoor simpelweg niet toegankelijk is met een rolstoel. Ook zijn routine verandert drastisch omdat zijn huis nog niet is aangepast. “Mijn slaapkamer was op de eerste verdieping, daar kon ik niet komen. En ook de badkamer was niet toegankelijk voor me. De darmspoelingen die ik de eerste periode moest doen, deed ik toen boven een emmer.”

Je bent plots iemand met een handicap. Iemand die mensen op een bepaalde hulpbehoevende manier zien.

HandicapNL vindt dat je er na enkele maanden revalidatie niet alleen voor mag komen te staan.

Dat vind ik ook!

De mentale klap van ‘t ongeluk

Toch waren de fysieke ongemakken niet zijn grootste uitdaging. Zijn lichaam mocht dan ogenschijnlijk de grootste klap hebben gehad, zijn hoofd kreeg het meest te verduren. “Je bent plots iemand met een handicap. Iemand die mensen op een bepaalde hulpbehoevende manier zien. Zo voelde ik dat in ieder geval. Al zei dat meer over hoe ik mezelf zag, dan over hoe anderen me zagen. Het is een stuk zelfvertrouwen dat achterbleef in het wrak van de auto. Dat moet je terugvinden.” Iets waar hij jaren later nog steeds mee bezig is. “Grenzen aangeven blijft moeilijk. Juist ook als mensen je goedbedoeld willen helpen. Het is makkelijk om afhankelijk te zijn en je aan hulp over te geven, maar dat wil je uiteindelijk niet.”

Crossfit-rolstoel

Rienk vindt zijn zelfvertrouwen onder andere in sport. Zo deed de 27-jarige crossfitter al mee aan de triatlon van HandicapNL. “Je wordt er niet alleen fysiek sterker van, maar ook mentaal. En voor mij is het ook ontspanning.” Tot het gaatje gaan zoals vroeger is een stukje ingewikkelder in een rolstoel. “Als ik met zwaardere gewichten boven mijn hoofd zit, kiept mijn rolstoel achterover. En als ik lig… Ja, dan heb ik bar weinig om mezelf weer overeind te krijgen, hè. Daardoor kan ik niet voluit gaan.” Om vrijer te kunnen sporten, ontwikkelt Rienk nu zelf samen met een specialist een crossfit-rolstoel.

Burn-out

Rienks oneindige doorzettingsvermogen bleek de afgelopen jaren ook zijn grootste valkuil. In 2017 besluit hij met World Servants naar Bolivia te gaan om daar werkvakanties op te zetten die toegankelijk zijn voor jongeren met een beperking. “Ik wilde dat zo graag doen, maar zo’n reis had ik voor mijn ongeluk nog niet eens gemaakt. Ik moest achttien uur vliegen, zes uur wachten en daarna nog acht uur in een vliegtuig. Met een dwarslaesie werkt je blaas niet altijd zoals je wil – zoiets kleins geeft al spanning. Daar kwam nog een vol programma, een cultuurshock en jetlag bovenop.” Na zijn trip belandt Rienk in een burn-out. “Je wil laten zien dat je heel veel dingen nog wel kunt. Maar het was de genadeklap. Als ik er nu aan terug denk, had ik ‘nee’ gezegd.”

Ik moest wel op mijn kont haar huis in toen ik voor het eerst langskwam

Gewoon

Nog steeds is Rienk herstellende van zijn burn-out en de mentale nasleep van het ongeluk. Toch kan hij zonder moeite terugkijken op die ene dag in 2016. “Natuurlijk kan je denken: wat als ik niet mijn OV-chipkaart was vergeten. Wat als ik niet zo laat uit mijn bed was gegaan. Maar het heeft geen zin. Het verandert mijn situatie niet.”

In veel dingen leeft hij ondertussen het leven als ieder ander. Hij werkt, gamet met vrienden, bezoekt concerten en rijdt auto – zij het in een aangepaste vorm. En zijn vriendin? Die ontmoette hij gewoon op Tinder. “Ik moest wel op mijn kont haar huis in toen ik voor het eerst langskwam, omdat ze een trappetje bij de voordeur heeft. Ja, dat doe ik dan ook gewoon.”

Hoewel Rienk zich met een nuchtere kalmte langs de meeste obstakels weet te manoeuvreren, loopt hij nog dagelijks tegen de beperkingen van zijn handicap aan. Geestelijk en lichamelijk. “Ik heb veel stress en daardoor veel pijn. Dat is moeilijk. En praktisch gezien zou het fijn zijn om een plek voor mezelf te hebben. Helaas zijn huizen vaak te duur en lang niet altijd toegankelijk voor mij. Hoe makkelijk het ook is om bij je ouders te wonen; ik wil de regie over mijn eigen leven.”

Petitie: revalidatie stopt niet aan de voordeur!

Wat als normale dingen ineens niet meer normaal zijn? Net als Rienk moeten ieder jaar zo’n honderd duizend mensen met een handicap hun leven compleet opnieuw vormgeven. En vaak moeten zij dit wiel – na een korte medische revalidatie – zelf opnieuw uitvinden. Velen lopen dan ook vroeg of laat vast in relaties, werk, studie of vrije tijd. Handicap vindt dat zij het maximale uit hun talenten moeten kunnen (blijven) halen en hun dromen moeten kunnen realiseren. Programma’s zoals de Rehab Academy en het Daan Theewes Centrum – gesteund door HandicapNL – helpen daarbij.

Vind jij ook dat revalidatie niet mag stoppen bij de voordeur? Teken hieronder onze petitie. Want vele stemmen maken veel geluid!

Laat revalidatie niet stoppen bij de voordeur!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
“Mensen zijn nóg meer bereid om iets te geven”
“Mensen zijn nóg meer bereid om iets te geven”
Elly haalt geld op voor HandicapNL én Stichting de Iris.
Elly haalt geld op voor HandicapNL én Stichting de Iris.