Voorbereid richting de verkiezingen van 2021

Op 17 maart is het weer zo ver, de verkiezingen voor de nieuwe Tweede Kamer. Bij de voorbereidingen op deze verkiezing komt er weer een heleboel kijken. Want, zijn de stemhokjes wel toegankelijk? Hoe kan ik stemmen? En op wie moet ik stemmen? In dit artikel geven we je een beetje houvast om voorbereid richting de verkiezingen te gaan.

Toegankelijkheid en veiligheid van stemmen

Wat is er geregeld voor kiezers met een beperking? Volgens het VN-verdrag Handicap moeten alle stembureau’s toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. In sommige gevallen mag een kiezer hulp krijgen bij het uitbrengen van zijn of haar stem. Denk bijvoorbeeld aan een slechtziende of blinde kiezer of mensen met de ziekte van Parkinson. Zij kunnen de hulp inroepen van een medewerker van het stembureau of iemand naar keuze. In alle gevallen is in ieder geval één leesloep aanwezig die de tekst op het stembiljet vergroot. Sommige gemeenten hebben zelfs een speciale mal met audio-ondersteuning voor kiezers met een visuele beperking.

Kiezers die een (licht) verstandelijke beperking hebben mogen geen hulp krijgen in het stemhokje. Een uitleg over hoe het stembiljet werkt buiten het stemhokje mag wel. Er zijn gemeenten en maatschappelijke organisaties die voor de verkiezingen trainingen geven over hoe stemmen werkt. Daarnaast kunnen kiezers met een (licht) verstandelijke beperking ook online uitleg krijgen.

In de gevallen waarbij de kiezer niet in staat is om zelf een handtekening te zetten kan hij of zij iemand machtigen om voor hem of haar te stemmen. Dit kan voor alle verkiezingen.

Keuzes, keuzes, keuzes

Tja, op wie ga je deze keer stemmen? Het is altijd een grote vraag. Gelukkig zijn er genoeg online tools die je kunnen helpen bij het beslissen. De Partijen Wijzer legt je verschillende stellingen voor op politieke onderwerpen die je kunt ranken van 1 tot 3. Uiteindelijk zal er een uitslag komen met de meest geschikte partij voor jou!

Ook de jongeren kieswijzer kan je wat meer inzicht geven op welke partij je moet stemmen. Deze tool legt verschillende stellingen aan je voor die je beantwoordt met ‘helemaal oneens’ tot ‘helemaal eens’. Na twintig stellingen komt er een match uit. Wie verovert jouw hart tijdens de aanstaande verkiezingen?

Standpunten voor mensen met een handicap

Politieke partijen hebben natuurlijk verschillende standpunten. Maar welke zijn specifiek van invloed op mensen met een handicap? Wij hebben er alvast een aantal op een rijtje gezet.

D66

Groenlinks

ChristenUnie

CDA

SP

Bij1

Deze partij heeft als één van de weinige een compleet hoofdstuk over toegankelijkheid. Standpunten zijn:

  • Inclusiviteit in plaats van segregatie
  • Aanpassing in de wetgeving en naleving bestaande verdragen
  • Onderzoek en luisteren naar ervaringsdeskundigen voor een beter beleid
  • Maatregelen om de samenleving toegankelijker te maken

Bekijk hier het gehele hoofdstuk over toegankelijkheid van Bij1!

Hopelijk ben je zo een beetje wijzer geworden ter voorbereiding op de verkiezingen van 2021. Het blijft een lastige beslissing en er is zeker nog veel meer informatie te vinden over alle standpunten van de bovenstaande partijen. Wees goed voorbereid en stemmen maar!

Een waardevol dagelijks leven

Wij willen een wereld waarin mensen met een handicap een waardevol dagelijks leven leiden, zoals iedereen dat van het leven mag verwachten. Jij toch ook? Teken hieronder ons manifest voor een normaal, waardevol dagelijks leven voor iedereen. Want vele stemmen maken samen een sterk geluid.

Ja, ik teken het manifest voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.