Solliciteren in een rolstoel: do’s en don’ts

Solliciteren. Het is een vak apart. Wanneer je in een rolstoel zit, kun je in het sollicitatieproces extra obstakels tegenkomen. Hoe kan je als roller jezelf het beste presenteren? En met welke ‘rollerproblemen’ kan je rekening houden?

Solliciteren in een rolstoel tips

De motivatiebrief

Met goede moed en een scherpe blik scroll je de vacaturesites af op zoek naar je droombaan. Ineens grijpt een interessante functietitel je aandacht. Bij het lezen van de vacature raak je steeds enthousiaster. Dit is echt wat voor jou! Het sollicitatieproces kan beginnen. Te starten met jezelf kenbaar maken.

Sollicitatiecoach Antje Beukelman-Weller is ervaringsdeskundige. Door een zenuwbeschadiging zit zij sinds 20 jaar in een rolstoel, en helpt ze mederollers bij het vinden van hun droombaan.

Je begint je motivatiebrief altijd met antwoord op de vraag waarom jij graag in genoemde functie voor deze werkgever wil werken

Antje: “Voor iedereen, met of zonder beperking, geldt: Je begint je motivatiebrief altijd met antwoord op de vraag waarom jij graag in genoemde functie voor deze werkgever wil werken. Daarna geef je aan wat jij de werkgever allemaal te bieden hebt. Als je dat goed weet te formuleren is die uitnodiging voor het eerste gesprek al zo goed als binnen.”

“Voor mensen met een beperking geldt: Vermeld pas aan het einde van de brief dat je in een rolstoel zit. Benoem daarbij mogelijke obstakels als een vaardigheid. Zo weet jij als rolstoelgebruiker bijvoorbeeld als geen ander hoe je om moet gaan met onverwachte uitdagingen, ben je inventief en flexibel. Laat zien dat het hebben van een beperking geen zwakte is, maar een kracht waar de werkgever niet omheen kan.”

Laat zien dat het hebben van een beperking geen zwakte is, maar een kracht waar de werkgever niet omheen kan

Is het ook een optie om niets over je beperking te vermelden? Antje: “Wanneer je niets vermeldt en vervolgens op gesprek in je rolstoel aankomt, maak je al snel de indruk dat je niet helemaal eerlijk bent geweest. Je wilt voorkomen dat het ongemakkelijk wordt en kan het beste mensen laten weten waar ze aan toe zijn. Mijn ervaring is dat, wanneer je het op de juiste manier in je brief verwerkt, je juist veel kans maakt op een gespreksuitnodiging.”

De uitnodiging

Yes! Je hebt die uitnodiging voor een gesprek op locatie in de pocket. Hoe zorg je vervolgens voor de beste indruk vanuit je rolstoel? Sven Romkes is Project Officer Diversity & Inclusion voor ABN AMRO. Hij zit zelf in een rolstoel door cerebrale parese en ziet regelmatig ‘rollende’ sollicitanten.

“Uiteraard kleed je je fatsoenlijk en passend op de functie. Dat geldt ook voor je rolstoel. Ik zie net iets te vaak rollers met kraaltjes aan hun wielen als een pingelend circus de galmende hal van het kantoor betreden. Het is lastig om iemand na zo’n binnenkomst nog serieus te nemen. Haal die kraaltjes dus van tevoren even van je rolstoel af.”

Het is lastig om iemand na zo’n binnenkomst nog serieus te nemen

Antjes tip voor een fatsoenlijke vertoning: “Een goede indruk maken is best lastig wanneer je door een hoosbui over zanderige wegen moet rollen. Je wilt natuurlijk niet aan het gesprek beginnen terwijl je rolstoel eruitziet als een modderschuit en je nagelriemen bruin zien van het vuil. Plan dus wat extra tijd in om jezelf en je stoel op locatie even te verzorgen. Neem een nagelborsteltje en een doekje voor je rolstoel mee. Zo kom je net iets beter voor de dag.”

Ook heel belangrijk volgens Romkes: “Doe het sollicitatiegesprek zelf. Het gebeurt echt dat er ouders of jobcoaches meegaan die vervolgens nog het woord voeren ook. Daarmee bevestigen jij en de aanwezigen dat je niet gelooft in je eigen talent.” Vind je het nog eng of zelf een sollicitatiegesprek te voeren? Werk daar dan aan en oefen hierop.

Het sollicitatiegesprek

Antje : “Bereid je goed voor; Zorg dat je de geschiedenis van het bedrijf kent en laat in het gesprek merken dat je op de hoogte bent van alles wat met het bedrijf te maken heeft. Dat geldt voor iedereen, maar voor mensen in een rolstoel geldt dat driedubbel.”

Dat geldt voor iedereen, maar voor mensen in een rolstoel geldt dat driedubbel

“Bereid je ook voor op vragen over je rolstoel en bijkomende beperkingen. Zorg dat je al iets kan vertellen over regelingen zoals werkplekaanpassingen, voordelen voor de werkgever en toegankelijkheid van het gebouw. Je hoeft deze niet in detail te kennen, maar als jij hier al wat over kan vertellen laat je de werkgever zien dat jij je zaakjes goed kan regelen.”

Je bent verantwoordelijk voor het aangeven van jouw eigen grenzen en benodigdheden

Dat beaamt ook Sven: “Verwacht vooral niet dat alles voor jou geregeld wordt. Je bent verantwoordelijk voor het aangeven van jouw eigen grenzen en benodigdheden. Dat kan lastig zijn, maar schaam je er niet voor. Een werkgever zit altijd te wachten op hardwerkend gemotiveerd talent met doorzettingsvermogen en is dus ook geïnteresseerd in jou. Maar een organisatie kan jou pas faciliteren als jij laat weten wat jij nodig hebt.”

HandicapNL

Veel mensen denken dat het in Nederland goed geregeld is voor mensen met een handicap. Maar er is nog altijd sprake van ongelijke kansen. Zo is onze maatschappij simpelweg niet ingericht op mensen met een handicap en is de werkloosheid onder deze groep 6x zo hoog.

HandicapNL strijdt voor een inclusieve maatschappij en vindt dat iedereen recht heeft op een normaal, waardevol leven. Daarom stoppen we niet voordat ieders talent de kans heeft te ontplooien.

Digitale Update

Vond je dit een interessant artikel en ben je benieuwd naar meer? Schrijf je in voor de HandicapNL Update en ben als eerste op de hoogte. Je ontvangt maandelijks allerlei nieuwtjes, tips, verhalen en nog veel meer!

Ja, ik schrijf me in

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”