Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag

[ Buddies ] wist samen met lokale ondernemers in de regio Rotterdam een geslaagde activiteitendag neer te zetten voor mensen met een beperking.

Buddies activiteitendag 18 mei

Op een prachtige zomerse dag verzamelen drie medewerkers van vrijwilligers en studenten zich bij café Loetje, vlakbij Rotterdam Blaak. Het groepje is niet te missen. In felroze T-shirts delen ze geestdriftig flesjes water uit terwijl ze de eerste buddykoppels begroeten die vanaf het station komen aanlopen.
Café Loetje is nog dicht. Maar wanneer de eerste deelnemers neerstrijken op het terras loopt het personeel naar buiten met een hartelijke begroeting. “Hartstikke leuk dat jullie er zijn! Wie wil er wat drinken? Lust er iemand een bitterbal?” In het half uur dat volgt is de limonade niet aan te slepen. De toon is gezet: er wordt vandaag goed gezorgd voor de [ Buddies ].

Niet lullen maar poetsen

Daar ging een kleine lobby aan vooraf vertelt regiomanager Branca. “Na twee lange coronajaren keken we ernaar uit om eindelijk weer een dag te organiseren waarop de [ Buddies ] elkaar weer ‘in het echt’ konden ontmoeten met fysieke activiteiten.” Zoals het gaat bij een non-profit organisatie was er geen budget om iets te organiseren. Dus het was  Branca duidelijk: “Als we echt iets goeds willen neerzetten, dan zullen we de lokale ondernemers nodig hebben.”
Om dit voor elkaar te krijgen trok Branca met twee studenten van de opleiding social Work van de Hogeschool Rotterdam en vrijwilligers naar De Beursvloer Rotterdam. “Bij dit evenement worden vraag en aanbod tussen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven bij elkaar gebracht. Je staat daar op de vloer met een niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit. De ondernemers die op zo’n dag aanwezig zijn willen echt wat kunnen betekenen voor maatschappelijke organisaties. Er worden daar binnen no-time matches gemaakt met gesloten beurzen.”

Kaching!

Hoe reageerde de ondernemers die Branca en haar team vonden op de beurs? “We zijn daar met een concrete hulpvraag naartoe gegaan: help ons bij het waarmaken van onze activiteitendag in de vorm van middelen/diensten. Eigenlijk reageert iedereen wel enthousiast bij zo’n concreet doel. Als de match niet erg voor de hand ligt kregen we tips welke bedrijf dan konden benaderen. We maakten dus echt gebruik van het hele netwerk van lokale ondernemers. Niet alleen die op de beurs stonden.”
Een voorbeeld daarvan is de tramtour die de groep aangeboden heeft gekregen door stichting RoMeO. “Ik aasde eigenlijk op de dinertram. En de beheerder daarvan stond er ook echt voor open. Maar helaas stond haar tram nét in onderhoud. Toen heeft ze ons doorverwezen naar stichting RoMeO die ons net zo goed wilde helpen.” Fantastisch. Vinden ook de deelnemers. Het eten is tussen de activiteiten door haast niet weg te werken. Limonade en snacks van Café Loetje. Geschatte waarde 100 euro. KACHING! 30 broodjes kroket van Het Kroket Loket á 120 euro. KACHING CHING! Madame Cocos kokosmakronen ter waarde van 36 euro. Dozen vol brownies van De Buurvrouw voor maar liefst 200 euro. Branca lijkt het goed geregeld te hebben. “Nou het zijn voornamelijk de studenten en vrijwilligers die het gedaan hebben hoor. Zij zijn die beursvloer opgegaan om ons plan aan iedereen te vertellen.”

[ Buddies ] werkt maar wat graag samen met studenten van de opleiding Social Work. “Ja, voor volgend jaar zoeken we ook zeker nog studenten die bij ons hun stage willen doen”, lacht Branca.

Dat [ Buddies ] met een eigen stand op De Beursvloer stond had zo zijn voordelen. “We waren vroeg met aanmelden, waardoor we een eigen standje kregen om onszelf te laten zien. We hadden van tevoren geen doelstelling en we waren blij met alles wat we konden krijgen. Het heeft verassende waardevolle samenwerkingen opgeleverd zoals de rondleiding door het Luxor theater. Zoiets is vrij prijzig en dat had ik echt niet verwacht. Maar het Luxor kwam naar ons toe en bood ons vrijwel direct een rondleiding voor onze doelgroep aan. Echt waanzinnig natuurlijk.”

Maatschappelijke waarde

De financiële waarde van alle aangeboden producten en diensten is voor de [ Buddies ] zelf niet interessant. Maar de persoonlijke beleving is des te intenser.

Buddy Mathijs gidst tijdens de tramtour van stichting RoMeO
Buddy Mathijs gidst tijdens de tramtour van stichting RoMeO

Buddy  Yvette straalt van oor tot oor als ze het programma ziet. “Nou, ik verwacht een hele leuke dag met heel veel lekker eten! Haha!” Ook buddy Mathijs vermaakt zich opperbest. “Het is echt een topdag zo!” Tijdens de tramtour mag hij luidkeels door de microfoon blèren terwijl de gids hem toefluistert wat hij moet zeggen. “Ik weet ook echt veel van Rotterdam want ik woon hier!”, zegt hij grinnikend.

Terwijl de groep door de dag loopt worden er foto’s en filmpjes gemaakt. “We sturen iedere ondernemer een impressie van de dag”, zegt Branca. “Als bedankje, en om ze te laten zien hoeveel maatschappelijke waarde hun bijdrage heeft geleverd. Soms kunnen we ook een stukje PR bieden, in de vorm van een social media post of een vermelding in de nieuwsbrief. En we kunnen de ondernemers ook kennis over de doelgroep bieden. Want hoe ga je om met mensen met een handicap die jouw onderneming bezoeken? Sommige organisaties vinden het heel interessant om daar met een expert over te kunnen praten. Wij hebben daar natuurlijk alle kennis over.”

Maatschappelijke waarde wordt ook gecreëerd door de samenwerking met Pak Je Plezier. Een sociale werkplaats waar (knutsel)paketten worden gemaakt door volwassenen met een verstandelijke beperking. Speciaal voor [ Buddies ] heeft de organisatie goodiebags gemaakt die de deelnemers aan het einde van dag mee naar huis mogen nemen. Buddie Yvette kan haar enthousiasme niet bedwingen: “Wat een topdag zo! We nemen het feestje gewoon mee naar huis!”

Genoeg ondernemers

De samenwerkingen met de ondernemers zijn eenmalig. Daar zijn tijdens de maatschappelijke beursvloer contracten voor opgesteld. “Maar we hebben nu wel de connecties. Daarbij, Rotterdam is een grote stad en er zijn nog genoeg ondernemers die we een volgende keer kunnen benaderen.”

“Of ik al ideeën heb voor de volgende keer?” Branca lacht. “Het lijkt mij supertof om een uitje richting de brandweer te maken. Dat idee had ik al omdat er in mijn netwerk iemand bij de brandweer zit. Zo denk ik dat iedereen met een hobby of beroep te benaderen is om eens een dagje met onze doelgroep op te trekken.”

Ook [ Buddies ] helpen?

[ Buddies ] is altijd op zoek naar vrijwilligers en vriendzoekers. Wil jij jongeren met een beperking een warm hart toedragen en ben jij tussen de 16 en 40 jaar? Sluit dan via [ Buddies ] een vriendschap met een leeftijdsgenoot (die toevallig een lichamelijke of licht verstandelijke beperking heeft). Of wil jij jongeren helpen bij het vinden van de perfecte match? Meld je dan aan als een [ Buddies ] vriendschapscoach en ervaar hoeveel dit kan betekenen voor een ander én voor jezelf!

Meld je aan als vrijwilliger voor [Buddies] 

 

 

 

Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’
Vrijwilligers gezocht: Word PowerChief bij [Buddies]
Vrijwilligers gezocht: Word PowerChief bij [Buddies]