“Samen is het leven lichter”

Tamara Paanakker (44) stond er in haar leven vaak alleen voor. Ze werd geboren met een visuele beperking, maar liep op zondag 27 september 2020 de HandicapNL Virtuele Run sámen met haar buddy Doremieke.

Tamara en Doremieke
Tamara en Doremieke, met op de achtergrond Doremieke’s vader

Alleen

Het nemen van grote beslissingen, het omgaan met fouten van het ziekenhuis en onbegrip van instanties. Tamara Paanakker (44), geboren met een visuele beperking, stond er altijd alleen voor. Toen ze achttien jaar was werd de pijn in haar rechteroog te groot. Toch duurde het vier jaar voordat ze het besluit kon nemen haar oog te laten verwijderen. Een beslissing waarvan ze een dag na de operatie tegen haar arts zei: “Dit had ik vier jaar eerder moeten doen.”

Wat blijft er over als ik straks helemaal blind ben?

Onmogelijke keuze

Nu staat ze voor dezelfde operatie aan haar linkeroog, maar Tamara is niet meer dezelfde vrouw als vier jaar geleden. En dat komt mede door de hulp en steun van Doremieke Kuijsten van Stichting Running Blind Arnhem. Een jaar geleden kwam de helse pijn terug. “Ik stond voor de keuze: niets doen om mijn laatste beetje licht te behouden, maar wel met heel veel pijn. Of ook dit oog te laten verwijderen. Maar wat blijft er over als ik straks helemaal blind ben?” Het was een onmogelijke keuze die ze opnieuw alleen moest maken.

De meeste mensen en instanties scheren iedereen met een visuele beperking over één kam.

Juist in die periode kwam Tamara in contact met Stichting Running Blind. Voor het eerst in haar leven voelde zij zich ergens ontzettend welkom. “Er werden vragen aan mij gesteld. Men wilde weten wat ik wel kan en niet wat ik niet kan. De meeste mensen en instanties scheren iedereen met een visuele beperking over één kam. Er wordt veel voor ons gedacht. Dan kom ik bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een plek in een opvanghuis, omdat er trappen zijn. En mensen die blind zijn kunnen niet traplopen, is het idee. Nou dat kan ik toevallig wél, maar ik krijg de kans niet om het te vertellen. Bij Running Blind gaan ze ervan uit dat ondanks dat je niet kunt zien, er nog zoveel is wat je wel kunt. Hier wilde ik voor gaan!”

Positiviteit en liefde

“Sinds december vorig jaar is er zoveel positiviteit en liefde in mijn leven. Door te gaan wandelen en hardlopen heb ik nieuwe mensen leren kennen, ben ik gestopt met roken en zit ik dagelijks op de hometrainer. Wie had dat gedacht?! Ik kan en durf dingen die ik nooit of lang niet heb gedaan.”

Tamara Paanakker

“Het sporten met Doremieke geeft me kracht. Ze krijgt me altijd nét weer een stap verder dan ik denk te kunnen. Al is het maar 30 seconden langer, of drie lantaarnpalen verder. Dat geeft zo’n boost. Ik voel me enorm gesteund. Niet alleen door Doremieke, maar ook door de vrienden in de wandelgroep. Het is niet alleen het sporten, juist het sociale maakt mij sterker. De appjes in de groepsapp als ik in het ziekenhuis ben, de verjaardagen die we samen vieren en ook de steun bij het maken van een onmogelijke beslissing.”

Doremieke geeft mij kracht. Fysiek en mentaal. Zij is mijn nieuwe oog.

“Ik heb besloten om de operatie aan mijn linkeroog te laten doen. Ik kies voor het donker zonder pijn. Op zondag 27 september liep ik met Doremieke de Virtuele Run voor HandicapNL. Het waren mijn laatste rondjes met een klein beetje licht. Een afscheid en een nieuw begin. Want na de operatie, als ik blind ben, zal ik blijven lopen met mijn vrienden. Samen is het leven lichter.”

Teken ons manifest voor een normaal dagelijks leven voor iedereen

Tamara heeft een tijd geleden haar oude leven ingeruild voor veel liefde en positiviteit. HandicapNL maakt zich hard om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander met een handicap een normaal dagelijks leven kan leiden.  Met leuke vrienden, een uitdagende baan en de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. Net als ieder ander. Maar daar hebben we jou bij nodig!

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”