“Na zo’n gesprek kan ik weer dagen vooruit!” – [Buddies] vriendschaps-coaches vertellen

Vriendschapscoaches. Ze zijn een onmisbare schakel in het programma van [Buddies], dat jongeren met en zonder handicap met elkaar in contact brengt. Maar wat doen ze nou eigenlijk? ‘Rot in het vak’ Edo en nieuwkomer Irmgard vertellen.

Dagenlang voldoening

Edo komt uit Friesland, maar rijdt voor [Buddies] het hele land door. Toen oprichtster Marcia hem vroeg om te helpen, had hij nauwelijks ervaring met mensen met een verstandelijke beperking. Door de jaren heen is hij echter volledig in zijn rol als vriendschapscoach gegroeid en zou nu niet meer anders willen.

Edo: “Het geeft zoveel voldoening om al die leuke gesprekken te kunnen voeren en te mogen helpen bij het ontstaan van nieuwe vriendschappen. Het enthousiasme van de vrijwilligers, de puurheid van de buddies… Na zo’n gesprek kan ik weer dagen vooruit, het geeft je echt een fantastisch gevoel.”

Koppelingen maken

Als vriendschapscoach maak je een koppeling tussen de buddy en de vrijwilliger. Daar komt wel het één en ander bij kijken. Edo vertelt: “Wanneer een nieuwe vrijwilliger zich aanmeldt bij [Buddies], ga ik langs om kennis te maken. We praten over waarom hij of zij aan het programma mee wil doen, ik kijk of diegene geschikt is… Als we vanuit beide kanten enthousiast zijn, geef ik een korte training en ontvangt diegene ons handboek.

Zodra de regiomanager een geschikte match heeft gevonden, zorg ik voor een kennismakingsgesprek met de buddy, diens persoonlijk begeleider en de vrijwilliger. In dat gesprek kijken we of er ook echt een match is. Dat is enorm belangrijk, want ze gaan een vriendschap van minimaal een jaar aan met elkaar. Dan moet die oprechte klik er wel zijn.”

De oprechte klik

Komt het vaak voor dat die ‘match’ er niet blijkt te zijn? “Nee gelukkig niet,” lacht Edo. “En als dat zo is, komt het meestal door een gebrek aan informatie. Zo kwam ik laatst bij een instelling die mensen met een licht verstandelijke beperking zou opvangen, maar de buddy bleek echt nog op het niveau van een baby. Dan kunnen we geen gelijkwaardige vriendschap bieden.”

Die klik vist Edo er na al die jaren overigens feilloos uit. Al in een paar minuten ziet hij of er een basis is voor vriendschap: “Je let op kleine dingen, zoals blikken naar elkaar of oprechte interesse die getoond wordt. Maar je voelt het eigenlijk al meteen aan de sfeer hoor. Als die goed is, zegt dat genoeg.”

Door corona lagen we noodgedwongen een tijdje stil, daarvan ben ik drie weken chagrijnig geweest

Door zolang het mag

De passie voor het werk spat van Edo af. Aan stoppen moet hij dan ook nog lang niet denken. “Ik ga door zolang het mag. Door corona lagen we noodgedwongen een tijdje stil, daarvan ben ik drie weken chagrijnig geweest,” grinnikt hij.

Tip voor nieuwkomers

Voor nieuwe vriendschapscoaches die net beginnen aan het avontuur, heeft Edo nog wel een tip: Hou een voorgesprekje met de persoonlijk begeleider. Daar krijg je soms informatie die in het kennismakingsgesprek niet naar voren komt. Zo was er een keer een buddy met hypochondrisch gedrag. Die kon erg in de stress schieten wanneer hij iets kleins mankeerde. Dat ligt wat gevoelig om te bespreken in het kennismakingsgesprek, maar is wel erg belangrijk voor een peer-buddy om te weten. Anders schrik je je rot als je buddy je ineens vertelt dat hij ‘dood gaat’.

Mensenkennis inzetten

Irmgard is zo’n nieuw begonnen vriendschapscoach. Ze heeft drama-therapie gestudeerd en heeft haar eigen kinderdagverblijf. Nu ze met pensioen is, kan ze haar mensenkennis en expertise inzetten om iets moois bij te dragen.

Ze doen zo ontzettend hard hun best om in het geheel te passen

Belang van vriendschap

“Ik ben in juni begonnen bij [Buddies] en kijk er naar uit om mijn steentje bij te kunnen dragen. Ik zie om me heen veel mensen die eenzaam zijn en weet hoe verschrikkelijk dat voelt. Mijn zoon heeft Asperger en heeft moeite om aansluiting te vinden. Dat zie ik ook bij een vriendin met autisme. Ze doen zo ontzettend hard hun best om in het geheel te passen. Maar het blijft heel moeilijk.

Ik kan me voorstellen dat het wanneer je zwakbegaafd of fysiek beperkt bent, lastig kan zijn om vriendschappen te vinden. Terwijl het zo ontzettend belangrijk is en je enorm kunt opfleuren van sociaal contact.”

Het verschil maken

Maar het mes snijdt aan twee kanten. Niet alleen de buddy is geholpen met de koppeling; ook de vrijwilliger haalt er veel moois uit: “Steeds meer mensen willen iets voor een ander betekenen. Maar waar begin je? Dat is lang niet altijd eenvoudig. Ongevraagde hulp wordt vaak afgeslagen, hoe goed bedoeld ook. Als peer-buddy kunnen ze echt het verschil maken. En de liefde die je ervoor terug krijg, dat is onbeschrijfelijk.”

[Buddies] vriendschapsprogramma

Meer weten over het programma van [Buddies] of ook vriendschapscoach worden?

Alles over [Buddies]

Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’