Lekker luieren op de bank met deze 14 kijktips!

We hebben er al een heleboel gedeeld op onze social media, maar een overzicht van al die top tips kan geen kwaad! Dit weekend zit jij gebakken met 14 indrukwekkende docu’s, spannende afleveringen of andere grappige video’s met mensen met een handicap in de hoofdrol.

Kijktips mensen met een handicap


Maar liefst 2 miljoen Nederlanders hebben een handicap. Waarom zien we dan nauwelijks iemand met een handicap op tv? HandicapNL maakt zich hard voor een inclusievere samenleving. Zo organiseren we bijvoorbeeld jaarlijks het Knoop Gala om jongeren met een beperking een podium te bieden. Om onze projecten voort te kunnen zetten, hebben we jouw hulp nodig. Word donateur!


1) Down the road

Een groep jongeren met het syndroom van Down vertrekt naar Finland. Wat een avontuur! Maar ze maken het elkaar niet bepaald makkelijk en dat zorgt voor grappige, maar ook zeker moeilijke momenten. Je bekijkt deze serie op NPO.

2) Ben jij nu een ster?

Astrid was een gepassioneerd begeleidster van mensen met een verstandelijke beperking. Ze stopte haar ziel en zaligheid in het werk. Wanneer ze erachter komt dat ze kanker heeft moet ze haar geliefde cliënten langzaam loslaten. KRO – NCRV Kruispunt maakte met ‘Ben jij nu een ster?’ een mooie docu over het rouwproces bij de bewoners. Bekijk deze indringende aflevering op NPO2.

3) Een goede plek voor Dex

Een goede plek voor Dex toont hoe complex de zorg voor kinderen als Dexter kan zijn. Zijn ouders moeten al jaren noodgedwongen hun zoon thuis verzorgen. Na een uitputtende strijd voor een geschikte plek, nemen ze uiteindelijk de touwtjes in eigen hand en creëren zij deze zelf, met de Dex Foundation. Bekijk het hele verhaal van Dex en zijn ouders op Vimeo.

4) Wat kan je wel?!

Wat kun je juist wel?! Dat is pas belangrijk! In een aflevering van ‘Wat kun je wel’ gaat Gert Willem na 48 jaar op zichzelf wonen, want dat kan hij wel! Hij vindt het nog spannend, maar is ook erg enthousiast. Wij wensen hem veel geluk in zijn nieuwe huisje, jij toch ook? Bekijk het avontuur op YouTube.

5) Bjorn gewoon YOLO

Bjorn is twaalf jaar, maar heeft het lichaam van een honderdjarige. Hij weet dat hij niet oud zal worden, maar denkt daar liever niet aan. In de documentaire: Bjorn, gewoon YOLO volgt ZappDoc hem in zijn eerste brugklasmaanden. Eerst kijken zijn klasgenoten wat gek op van zijn uiterlijk, maar al snel komen ze erachter dat hij een slimme, grappige en ook heel gewone jongen is. Bekijk deze docu op ZappDoc.

6) Jurre’s Date

Met Valentijn deelde we deze topper, een aflevering van Jurre’s Date. Hierin date Jurre Geluk met mensen die je misschien niet zo snel tegenkomt. In deze aflevering zie je Job, hij heeft autisme waardoor daten af en toe best een uitdaging is. Hij vertelt enorm verhelderend hoe dat voor hem is.Bekijk de aflevering op het YouTube kanaal.

7) Rolstoel Roadmovie

Hoe toegankelijk is Europa als roller? Filmmaker Mari Sanders zit door Cerebrale Parese in een rolstoel en stelde zichzelf precies die vraag. Hij ging (toen het nog mocht) op onderzoek uit en legde het vast in zijn 3-delige ‘Rolstoel Roadmovie’. Pak je kop thee er maar bij en geniet, want met deze serie kun je lekker luieren deze zondag! Bekijk de serie op NPO start.

Volg ons op Instagram en blijf op de hoogte van alle kijktips!

8) Buddy

Een bijzondere documentaire over bijzondere honden. ‘Buddy’ volgt zes viervoeters die speciaal zijn opgeleid om hun eigenaars te helpen in een leven dat niet altijd makkelijk is. Een ode aan de diepe band tussen mens en hond en het doorzettingsvermogen van hun baasjes. Bekijk de indrukwekkende docu op 2doc.

9) Wat je niet moet zeggen tegen geamputeerden

“Oh, je mist een arm?” Vaak is er toch wat teleurstelling wanneer er geen dramatisch ‘een haai heeft mijn been eraf gebeten’ verhaal volgt. In deze video vertellen 8 personen met een amputatie wat je hen vooral NIET moet vragen en van welke gesprekken ze inmiddels horendol worden. Erg leerzaam, maar ook best vermakelijk. Bekijk de video op YouTube.

10) Net ff anders

In de serie ‘Net ff anders’ volgt Marlijn zes jongeren met een licht verstandelijke beperking. Allemaal streven ze naar zelfstandigheid en zo normaal mogelijk meedraaien in de maatschappij. Marlijn stelt ze voor een pittige uitdaging die ze dichter bij dat doel brengt. In deze aflevering ontmoet ze Shanice, die graag meer het heft in eigen hand wil nemen. Benieuwd of dit haar lukt? Bekijk de aflvering op NPO 3.

11) Kind van ouders met een verstandelijke beperking

Een erg aangrijpende video van Rosita Vis, kind van ouders met een verstandelijke beperking. Ze vertelt hoe haar jeugd is verlopen en wat dit uiteindelijk heeft betekend voor haar toekomst. “Ik heb geleerd om een glimlach op te zetten en te doen alsof het goed ging.” Bekijk het heftige portret via YouTube.

12) Anne & Jean-Paul

Anne en Jean-Paul zijn smoorverliefd. Ze hebben beiden een verstandelijke beperking en samen wonen samen in het Franse Montélimar. Hulp krijgen ze van Meike, de zus van Anne. Maar hoe stimuleer en ondersteun je hun zelfstandigheid als mantelzorger? Je ziet het terug in de documentaire die je bekijkt op 2doc.

13) Door de oren van Ellen

De 11-jarige Ellen is doof en praat met gebarentaal. Nu staat ze voor een moeilijke kwestie, ze moet kiezen naar welke middelbare school ze wil gaan. Het liefst wil ze niet naar het doveninternaat, maar naar een gewone school of de slechthorenden school. Net als haar hartsvriendin Myrthe, die slechthorend is. De grote vraag is, zal ze worden toegelaten? Het antwoord vind je in de serie die je bekijkt op 2doc.

14) Jeroen Jeroen

‘Niet doen Jeroen’ dat is wat zijn moeder om de paar seconden moet zeggen. Jeroen is verstandelijk gehandicapt en is vanwege zijn autisme erg gevoelig voor prikkels en heeft voortdurend zorg en begeleiding nodig. Het is een aanhankelijke, charmante en geestige jongen, maar hij kan ook onhandelbaar zijn. In de docu ‘Jeroen Jeroen’ neem je een kijkje in het leven van Jeroen en zijn moeder. Je bekijkt deze docu op 2doc.

Nog meer kijktips?

Wil je nog meer kijktips waarmee je elke zondag lekker op de bank kan ploffen? Volg ons op Facebook en je zit elk weekend gebakken met indrukwekkende docu’s, spannende afleveringen of andere grappige video’s met mensen met een handicap in de hoofdrol.

Ja, dat wil ik!

8x waarom je juíst iemand met een handicap in dienst wil hebben
8x waarom je juíst iemand met een handicap in dienst wil hebben
9 boeken over handicaps die je gelezen wil hebben!
9 boeken over handicaps die je gelezen wil hebben!