Liedjes met een verhaal

Muziek verbindt ons allemaal. Om muzikaal talent met een verstandelijke beperking optimaal uit te dagen, ontwikkelden HandicapNL en Philadelphia de ‘masterclass’. Het afgelopen jaar ging muzikant Maarten Peters weer aan de slag met acht muzikanten om ze alle kneepjes van het artiestenvak te leren.

 


Maarten Peters: ‘Tijdens de masterclass proberen we het talent dat al aanwezig is in een hogere versnelling te zetten. We zijn daarom aan de slag gegaan met de belangrijkste aspecten van het artiestenvak. En dat is natuurlijk zingen maar ook optreden. De groep wilde ook graag leren om liedjes te schrijven. Want als artiest moet je wat je bezighoudt vertalen naar een songtekst.

Persoonlijke songteksten

Iedereen heeft een verhaal te vertellen en in al die verhalen zitten mooie, unieke liedjes. We hadden het bijvoorbeeld een keer over verliefd zijn. Sebastiaan, die een autismestoornis heeft, vertelde dat hij een vriend heeft. Hij heeft een handicap die je niet direct aan hem ziet en hij leeft in een tijd, waarin je in sommige delen van Nederland nog altijd niet hand in hand kan lopen met je vriend. Voor hem schreef ik daarom ‘Dubbel onzichtbaar’ dat hij tijdens de slotvoorstelling zingt. Dat uit dat soort gesprekken liedjes ontstaan, maakte de masterclass voor mij heel bijzonder.

Dat uit dat soort gesprekken liedjes ontstaan, maakte de masterclass voor mij heel bijzonder

Bovendien blijft het speciaal om te werken met mensen die op een podium willen staan. Die hebben een sterke drive. Ze willen iets moois doen, mensen vermaken. Een beperking hebben doet daar helemaal niks aan af.

Onzekere toekomst

Door de steun van HandicapNL krijgen deze talenten de kans gericht te werken aan alle aspecten van het artiestenvak en zo verder te komen. Dat is uniek. De vreemde tijden waarin we leven, maken de toekomst van de masterclass onzeker, maar iedereen is enthousiast. Ik hoop echt dat we dit ieder jaar kunnen doen met een nieuwe groep. Dat zou fantastisch zijn.’

Sanne Kroon van HandicapNL: ‘Ieder mens heeft talent en moet de kans krijgen om dat te ontwikkelen. Daarom steunt HandicapNL de masterclasses, om mensen met een beperking én muzikaal talent die kans te geven.

De HandicapNL Update

Vind jij dit ook zo’n tof artikel en wil je nooit meer dit soort verhalen en columns missen? Schrijf je dan in voor onze HandicapNL Update en ontvang alle nieuwtjes in je mailbox.

Schrijf je in voor de HandicapNL Update

‘Waarom me dit zo raakt? Omdat mijn dochter niet gezien wordt’
‘Waarom me dit zo raakt? Omdat mijn dochter niet gezien wordt’
‘Verkering krijgen was geen probleem voor Hester, terwijl voor mij…’
‘Verkering krijgen was geen probleem voor Hester, terwijl voor mij…’