Kees Momma – Kwakkeltijd

Kees Momma (56) heeft autisme. Hij werd bekend door de documentaire ‘Het beste voor Kees’, waarin we van dichtbij zien waar hij in zijn dagelijks leven tegenaan loopt. Aan regisseuse Monique schrijft Kees regelmatig brieven over hoe het met hem gaat. Deze keer schrijft hij over de aanslag op Peter R. de Vries en een incident bij de bakker, die grote indruk op hem hebben gemaakt.

Kees Momma

Beste Monique,

Hoewel ik inmiddels twee keer ben ingeënt tegen corona, had ik vorige week een vinnige verkoudheid te pakken. Het begon al op de avond van donderdag 8 juli. Keelpijn en snotteren overvielen mij. Al gauw kwam ik erachter dat ik ‘iets’ te pakken had, want mijn ouders waren de week ervoor ook flink verkouden geweest. Vermoedelijk had ik het van hen gekregen. Het scheen overal te heersen.

Slapeloze nachten

Na de ‘beruchte’ donderdagavond van 8 juli heb ik gedurende een hele week vrijwel elke nacht geen oog dichtgedaan. Pijn in mijn neus en keel en een loodzwaar hoofd hielden mij langdurig uit de slaap. Ook overdag voelde ik me lamlendig. Continue hoofdpijn, snotterigheid, met zo nu en dan een hoestkriebel. En, luid tikkende geluiden in mijn oren waar ik gek van werd! Echter, smaak en reuk bleven behouden, waardoor ik nog van mijn maaltijden kon genieten.

Vijf dagen gingen voorbij. In de regel ben ik na een verkoudheid snel genezen maar, deze keer duurde het eindeloos. Daarom besloot ik vorige week woensdag een coronatest af te leggen.

Pijn in mijn neus en keel hielden mij langdurig uit de slaap

Het vervolg van Het beste voor Kees, Kees vliegt uit  is in de maak! Hiermee wil Kees meer begrip creëren voor autisme.

Steun de crowdfunding!

Coronatest

De test die plaatsvond op een testlocatie in Velp-Zuid, verliep vlot. Van de handelingen van de tester, het afnemen van mond- en neusslijm met een wattenstaafje, merkte ik niets. Snel kon ik weer naar huis. De volgende dag kreeg ik bericht. Tot grote vreugde hoorde ik dat ik ‘negatief’ was getest. Ik was coronavrij dus.

En nu, 21 juli, ben ik eindelijk beter. Hoe heerlijk is het om van zo’n lange verkoudheid verlost te zijn! Ik kán zoveel meer, alhoewel dat nog niet wil zeggen dat ik de vlag meteen kan laten wapperen en daarbij victorie kan gaan kraaien. Deze maand brengt tot nu toe een tamelijk onrustig karakter met zich mee.

Peter R. de Vries

In eerste instantie heeft de onmenselijke aanslag tegen Peter R. de Vries tot grote ontzetting en vooral machteloze woede geleid. Ik was er volledig kapot van. Bij toeval hoorde ik het op televisie. Kort hierna zocht ik telefonisch contact op met vertrouwde mensen om te weten te komen wat er precies aan de hand was en hoe dit allemaal had kunnen gebeuren. Ik geloofde mijn oren niet. Vervolgens kromp ik van pure ellende in elkaar. Dat dit in ons land moest plaatsvinden! Dagenlang bleef mij een stemming van verslagenheid bij. Ook nu nog.

Nu is Peter er niet meer. Daarmee is een diepe wond geslagen

Ik heb Peter R. de Vries een keer ontmoet en gesproken. Ik vond hem een bijzonder aardige en integere man. De ontmoeting vond plaats toen ik voor de eerste keer te gast was in ‘De Wereld Draait Door’. Kort na de uitzending van 28 maart 2019 liep Peter naar me toe en toonde een en al belangstelling. Nu is Peter er niet meer. Daarmee is een diepe wond geslagen. Wat moet dit einde afschuwelijk zijn voor al zijn nabestaanden!

Bij de bakker

Maar deze verschrikkelijke gebeurtenis is niet de enige smet op deze maand. Ook dichter bij huis zat het niet snor. Hieronder een kleine samenvatting. Op 1 juli stond ik te wachten in de bakkerswinkel. Bij de bakker stond de deur naar buiten open. Dat doen ze om rolstoelgebruikers gemakkelijk toegang te verschaffen. Helaas ben ik er niet bij gebaat, want er komt veel lawaai binnen van de drukke straat. Daardoor voel ik me in deze winkel nooit echt op mijn gemak.

Terwijl het lawaai in mijn oren nog nagalmde, kwam daar de tirade van de chef-bakkersvrouw bovenop

Terwijl ik eindeloos stond te wachten weerklonk buiten opeens een bijzonder harde autotoeter. Ik schrok me lam! En het geluid deed me pijn in de oren! De schrik leidde tot een zeer boze en geërgerde reactie van mijn kant, die weer een tegenreactie van de aanwezige chef-bakkersvrouw uitlokte, want zij bleek op haar beurt van mij geschrokken te zijn. Ze dacht dat ik haar de schuld gaf van die ‘toeteraar’, maar dat was helemaal niet zo! Terwijl het lawaai in mijn oren nog nagalmde, kwam daar de tirade van de chef-bakkersvrouw nog eens bovenop. Dubbel schrik dus!

Ruzie

En toen waren de poppen aan het dansen. Ik liet haar zeer duidelijk weten dat ik een autistische handicap heb en prikkels van buitenaf, inclusief plotselinge geluiden, mij weleens te veel kunnen worden. Ik zei nadrukkelijk dat ik niet haar, maar de ‘toeteraar’ de schuld gaf van het geluidsgeweld, en het feit dat de winkeldeur naar buiten altijd open staat met als gevolg veel straatlawaai. De bakkersvrouw bleef echter kortaf doen, waardoor het me niet lukte een vloek te onderdrukken. Hoe graag wilde ik afrekenen en naar huis snellen. Met een brok in mijn keel nam ik de boodschappen mee.

Uitwaaien

Enige tijd later besloot ik te gaan wandelen in het zo fijne, vertrouwde en o zo stille natuurgebied. Weg van alle prikkels! Weg van de herrie! Hoe rumoerig deze maand ook is geweest; ik heb godzijdank nog ruim de tijd gehad een mooie tekenopdracht uit te werken. Het betreft een woonhuis voor een particulier.

En, komend weekeinde heb ik foto-afdrukken in huis voor een nieuwe opdracht. Het belooft een interessante tekening te worden. Daarmee zou ik de laatste week van juli en de rest van de Hondsdagen goed kunnen vullen.

Hartelijke groeten,

Kees

Crowdfunding docu ‘Kees vliegt uit’

Kees Momma

Regisseur Monique Nolte maakte in 2014 de prijswinnende documentaire ‘Het beste voor Kees’. Kees Momma werd dankzij de documentaire een bekendheid in Nederland. Voor het vervolg, ‘Kees vliegt uit’, startten Doclines en HandicapNL een crowdfunding. En jij kan meehelpen deze documentaire mogelijk te maken! Doneer en word medeproducent:

 

Lees hier meer over de docu!

Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jongeren met een handicap tijdens corona: “We zijn een vergeten groep”
Jongeren met een handicap tijdens corona: “We zijn een vergeten groep”