Jochem – Onmenselijk

Ik zit vast in een gewelddadige relatie. Mijn partner is ervan overtuigd dat ik hem bedrieg. Hij vindt dat ik te veel van hem vraag. Hij breekt mijn eigenwaarde stelselmatig af. Ik wil uit deze relatie, maar dat kan niet. Het leven kan niet eenzamer zijn…

Onmenselijk


Voor sommige mensen met een handicap wordt het leven onnodig lastiger gemaakt. Niks is meer privé en overal zitten voorwaarden aan vast. HandicapNL vindt dat iedereen eerlijke kansen verdient. Maak jij je daar ook hard voor? Word donateur!

 

Vaak denk ik dat ik het ergste nu wel achter de rug heb. Dan is het een tijdje rustig. Soms zelfs wekenlang. En als ik het niet meer verwacht, dán slaat mijn partner opnieuw toe. Altijd net als ik weer een beetje vertrouwen begon te krijgen.

Alles moet gebeuren op de manier van mijn partner. Er is maar één manier en dat is zijn manier. Ik moet me voegen naar zijn wereldbeeld. Hij begrijpt niet dat alle mensen verschillend zijn. Flexibel zijn is éénrichtingsverkeer.

Elke stap die ik zet, moet ik verantwoorden

Mijn partner kijkt mee met alles wat er in mijn leven gebeurt. Privacy heb ik niet. Alles moet hij weten, niets is privé. Ook mijn bankrekening niet. Elke stap die ik zet, moet ik verantwoorden. Anders kan hij mij toch niet steunen?!

Wetten en regels

Mijn partner weet dat ik beperkingen heb. Hij zegt steeds weer dat hij me graag wil helpen. Ik hoef het maar aan te geven. Maar als ik dat doe, dan komt hij opeens met extra regels en voorwaarden. Snapt hij echt niet dat hij mijn gezondheid zo juist slechter maakt?

Ik mag doen wat ik wil, maar het mag niets kosten

Alles wat voor mij belangrijk was, heb ik op moeten geven. Muzieklessen en hobby’s zijn gestopt. Biologisch eten vindt mijn partner ook niet belangrijk. Nieuwe kleren krijg ik alleen als mijn oude echt niet meer kunnen. Ik mag doen wat ik wil, maar het mag niets kosten. Alleen blijft er dan heel erg weinig over…

Ik word gedwongen als een klein kind aan de hand mee te lopen. Behandeld alsof mijn verstandelijke vermogens niet toereikend zijn. Maar het is juist mijn partner die het niet begrijpt!

Bewijs

Elke keer weer moet ik mezelf bewijzen. Bewijzen dat ik écht ziek ben. Bewijzen dat ik iets écht niet kan doen. Bewijzen dat ik écht meer hulp nodig heb. Hij kijkt me empatisch aan, maar hij begrijpt het nog niet helemaal. Kan ik het nog één keertje uitleggen?

Er komt geen eind aan

Deze relatie duurt nu al een paar jaar. De stress ervan wordt me regelmatig te veel. Dan vliegt het me aan en weet ik het even niet meer. Ik ben er burn-out van geworden.

De uitzichtloosheid maakt me wanhopig

Als het kon, zou ik uit deze relatie stappen. Maar ik ben afhankelijk van deze relatie, want ik kan nergens anders heen. De uitzichtloosheid maakt me wanhopig. Dit is geen menswaardig bestaan.

Wie mijn partner is? Mijn partner is de Sociale Dienst. Mijn partner is de Bijzondere Bijstand. Mijn partner is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

 

Het bovenstaande artikel is oorspronkelijk verschenen in april 2020 en geschreven door Jochem Verdonk: een queer & disability activist. Hij heeft zelf ME/cvs en zet zich in voor gelijke rechten voor LHTBIQ’ers en mensen met een beperking. Met beide onderwerpen is hij actief bezig om de wereld een klein beetje mooier te maken. Lees al zijn andere blogs op www.jochemverdonk.nl

Teken ons manifest voor een normaal dagelijks leven voor iedereen

Mensen met een handicap verdienen een normaal, waardevol dagelijks leven, zonder zich in allerlei regels en voorwaarden te hoeven wringen. Zij kunnen pas het maximale uit het leven halen, als hen die ruimte ook wordt verleend. Maak jij je ook hard voor een waardevol dagelijks leven voor iedereen? Teken ons manifest!

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”