“Ik wil er pas mee stoppen als er iemand is die het van me overneemt”

Als we haar vragen waarom ze collecteert voor HandicapNL begint ze te lachen. “Als je het kan doen, dan moet je het doen”, is haar motto. Al vanaf begin jaren 80 loopt mevrouw Wijnen in Ede een groot deel van het buitengebied. Of beter gezegd, fietst zij door dit uitgestrekte gebied om jaarlijks ongeveer 800 euro op te halen. In haar eentje.

Mevrouw Wijnen
Mevrouw Wijnen

Drie of vier keer terug gaan

En vaak gaat ze een keer of drie, vier terug tot iemand thuis is. Veel mensen kennen haar en dat zorgt voor mooie bedragen. Ze vertelt dat ze ooit eens van iemand 100 gulden kreeg. Ze was er beduusd van. “Het kost me wel veel tijd”, vertelt ze lachend. “Want veel mensen vragen me even binnen voor een kop koffie.” Maar dat maakt voor haar het collecteren leuk.

“Stop ook wat kleingeld in je zak. Zodat je kunt wisselen, wanneer mensen alleen papier geld in huis hebben.”

Vanzelf de smaak te pakken

“Eigenlijk is collecteren natuurlijk helemaal niet zo leuk”, zegt ze eerlijk. “Maar als je weer op pad gaat, krijg je vanzelf weer de smaak te pakken. En wil je toch nog even een straatje extra doen.” Haar zus heeft twee kinderen met een verstandelijke beperking en ze is daarom extra betrokken bij onze doelgroep. “Ik wil ook pas stoppen als er iemand is die het van mij overneemt.”

Twee tips voor collectanten

Mevrouw Wijnen heeft nog twee tips voor andere collectanten. “Zorg dat je altijd wat hondenbrokjes bij je hebt, dan zijn honden altijd blij als je aan de deur komt. Wat vooral in het buitengebied erg handig is. En stop ook wat kleingeld in je zak. Zodat je kunt wisselen, wanneer mensen alleen papier geld in huis hebben.”

Wil jij nou ook meehelpen? Doneer dan een paar uur van je tijd en collecteer voor ons in jouw buurt. Geef je hier op voor de collecte!