“Ik had echt een adempauze nodig”

Zoë is 24 maar functioneert verstandelijk als een kind van 7. Ze heeft permanent begeleiding en aandacht nodig.  Haar ouders geven haar dat met alle liefde. “Maar het betekent wel een flinke belasting voor het gezin”, vertelt Zoë’s vader Hans. “Af en toe hebben we gewoon een adempauze nodig.”

Mantelzorg foto spread

Even lekker weg

Ouders van kinderen met een handicap zijn dag en nacht bezig en hebben veel zorgen. 60% van de ouders met een kind met een handicap kampt met een burn-out. Je begrijpt: een logeerweekend of vakantie georganiseerd voor kinderen met een handicap is geen overbodige luxe. Het is voor de kinderen een leuk uitje. Voor ouders zoals Hans is dit een moment waar ze vaak lang naar uitkijken. Voor sommigen is het zelfs het ene moment in het jaar dat ze even (met hun andere kinderen) op adem kunnen komen.

Opvang is nooit vanzelfsprekend

Zo’n weekend of week weg is duur. Er is medisch personeel en er zijn getrainde vrijwilligers nodig voor de intensieve verzorging. Heel vanzelfsprekend is deze opvang dus niet. HandicapNL streeft er elk jaar naar om alle ouders op de wachtlijst voor vakantie- of dagopvang te helpen. Zo was Zoë één van de 436 kinderen die in 2018 op vakantie kon met Stichting De Wielewaal.

Zorgkracht en zorglast in balans

HandicapNL wil mantelzorgers leren hun zorglast en zorgkracht in balans te krijgen. Door een Gebaar van waardering te geven. Door vakantie- en dagopvang te financieren. Maar ook door ouderplatforms en online community’s te steunen. Plekken (zoals 2CU, Mama Vita en Lotje&CO) waar ouders hun ervaringen en informatie uitwisselen met elkaar. In 2018 bereikte HandicapNL met haar initiatieven maar liefst 91.994 mantelzorgers.

Onze donateurs

Zonder donateurs kan HandicapNL haar werk niet doen. Daarom worden wij financieel door donateurs en bedrijven gesteund. Wil jij ook mantelzorgers een steuntje in de rug geven? We zijn ontzettend blij met jouw bijdrage.

Ja, ik help mee

“Mensen zijn nóg meer bereid om iets te geven”
“Mensen zijn nóg meer bereid om iets te geven”
Elly haalt geld op voor HandicapNL én Stichting de Iris.
Elly haalt geld op voor HandicapNL én Stichting de Iris.