‘Ik ben steeds meer van mijn spontane zusje gaan genieten’

Hoe leuk, in 1999 kregen mijn ouders een tweeling. Ons gezin werd van twee kinderen ineens uitgebreid naar vier kinderen. Wat een enorme gezelligheid erbij! Totdat duidelijk werd dat Iris, één van mijn lieve nieuwe zusjes, het syndroom van Down had.

Bas en Iris
Bas en Iris

 

Op die leeftijd, ik was zelf vier jaar oud, had ik geen idee hoeveel impact dit had op mijn ouders en de rest van de familie. Ik was gewoon enorm blij dat ik er twee zussen bij had. Voordat ik begon te beseffen wat het syndroom van Down precies inhield, kreeg Iris ook nog eens leukemie. In plaats van een onwijs lief zusje met down, had ik ineens een heel ziek zusje.

Chemokuur

Ieder weekend gingen we met de hele familie naar Iris in het ziekenhuis van Groningen. Mijn ouders gingen daarnaast ook nog vrijwel iedere doordeweekse dag. Van chemokuur naar chemokuur, iedere keer die mooie krullen van haar zien verdwijnen.

Gelukkig sloegen de chemokuren goed aan. Iris werd weer dat spontane zusje met down, in plaats van een ernstig ziek zusje. En het syndroom van Down bleek ineens wel mee te vallen. Geen sondevoeding meer, geen ritjes naar het ziekenhuis in Groningen. We konden voor het eerst eens op vakantie naar het buitenland.

“Iris is mijn grootste supporter. Als er wedstrijden in de buurt zijn, in België of Nederland, dan is ze er altijd bij.”

Steeds gewoner

Het leven begon er steeds ‘gewoner’ uit te zien. Iris ging van de basisschool zelfs naar het voorgezet onderwijs om uiteindelijk te gaan werken bij Brownies en downies en de Albert Heijn. Iris is altijd behandeld als gewoon één van de vier kinderen, ze kreeg niets cadeau. Zo heeft ze zich ontwikkeld tot een jonge zelfstandige volwassen meid, die precies zegt en weet wat ze wil.

Goed advies

Zelf ben ik steeds meer van de onwijs leuke en spontane momenten met mijn zusje gaan genieten. Iris is mijn grootste supporter. Als er wedstrijden in de buurt zijn, in België of Nederland, dan is ze er altijd bij. Waar ik het vroeger nog weleens vervelend vond als Iris ergens het podium op wilde klimmen, kan ik het nu alleen maar bewonderen. Voor de wedstrijd zegt ze altijd: ‘Bas, pas goed op je lichaam.’ Een goed advies, waarin ik me dan ook helemaal kan vinden.

Soms ben ik een beetje jaloers op hoe sociaal vaardig en makkelijk in de omgang ze is. Maar ik ben vooral enorm dol op haar. Ik hoop dat ze een mooie toekomst tegemoet gaat, waarbij ze al haar talenten met plezier kan benutten. Dat zou mij heel blij maken als broer. Trots was ik al.

Bas Tietema (23) is professioneel wielrenner. Hij was vier toen er een tweeling werd geboren in huize Tietema. Twee meisjes. Iris bleek naast het syndroom van Down ook nog eens leukemie te hebben. Dat heeft het leven van Bas zeker beïnvloed.

Dit is een artikel uit ons magazine saam[en].

Nieuwsgierig geworden? Bestel eenmalig een gratis proefnummer.