“Ik ben een sociaal mens. Daarom doet het me zo’n pijn dat ik zo weinig vrienden heb.”

Ik zit elke dag alleen. Ik heb hooguit 30min fysio. Zover mijn sociale leven. Werken, studeren, uitgaan, sporten gaat niet. Maar na 9jr elke dag in mijn eentje… Ik wil n netwerk in #Nijmegen!

Vorig jaar ging deze tweet van Nadï van de Watering viral en werd ze overspoeld met reacties. Nu, een jaar later heeft ze een paar vrienden, maar een netwerk is er (nog) niet.

Talloze opnames

Zowel haar ziekenhuisverleden als geldgebrek maakten dat Nadï er lang alleen voor stond. Het is moeilijk om mensen te leren kennen en vriendschappen op te bouwen als je niet kunt studeren, werken, sporten of andere dagbesteding hebt. “Ik heb het Ehlers-Danlos Syndroom, een progressieve bindweefselziekte en daarnaast een aangeboren afwijking in mijn darmstelsel. Die werd pas op mijn 26e erkend, waardoor er veel medische fouten zijn gemaakt en ik, onnodig en vaak, in verschillende klinieken ben opgenomen. Tot aan de gesloten afdeling van de psychiatrie aan toe.”

Soms was ik blij dat ik in een kliniek werd opgenomen, ook al hoorde ik daar niet thuis. Daar had ik tenminste contact met mensen.

Hele dagen binnen

Met haar familie heeft ze nauwelijks contact meer en haar lichaam is er, door medisch falen, slecht aan toe. Hierdoor kan Nadï nauwelijks de deur uit. Om over de pijn nog maar te zwijgen. Nadï is echter niet iemand die achter de geraniums gaat zitten. Ze slikt morfine om toch elke dag een paar uur wat fitter te zijn en er op uit te kunnen.

Sociaal en toch alleen

“Ik ben een sociaal mens. Ik ben slim en geïnteresseerd in andere mensen. Daarom doet het me zoveel pijn en verdriet dat ik zo weinig vrienden heb. Na die tweet kreeg ik veel reacties, enorm veel volgers op sociale media en ook veel media-aandacht. Ik zat bij Koffietijd, mocht een congres openen, had soms drie interviews op een dag én ook afspraken met mensen. Sommige mensen wilden vooral ‘Media-Nadï’ leren kennen, maar anderen waren echt geïnteresseerd in de echte Nadï. Nu een jaar later heb ik er twee nieuwe, goede vrienden aan overgehouden. Die zie ik ongeveer één keer per maand. De rest van de maand ben ik alleen en zie ik alleen mijn artsen, fysiotherapeut en de thuiszorg.”

Een vriendengroep zou ideaal zijn, niet alleen voor mij….

Even iets anders dan de ziekte

Zoals ik in de tweet al schreef, zou ik zo graag een groep vrienden vinden. Niet alleen voor mij maar juist voor hen. Door mijn beperking moet ik regelmatig afspraken afzeggen of afbreken, omdat mijn energie op is of ik pijn heb. Dat is minder moeilijk als ik weet dat mijn vrienden elkaar de rest van de avond nog hebben. Als die vrienden dan ook nog dichtbij wonen, kun je elkaar regelmatig ‘even’ zien in plaats van sporadisch een hele dag. Even samen wat drinken, even een programma kijken of even een spelletje spelen. Als je elkaar lang niet hebt gesproken gaan de gesprekken over mijn ziekte en mijn zorgen. Zie je elkaar vaker, dan gaat het over de film die je samen bekijkt, het nieuws of wat de ander heeft meegemaakt.”

Kerst vier ik al jaren alleen en dit jaar ziet het er naar uit dat ik ook met Oud & Nieuw alleen thuis zit. Dat maakt me zo verdrietig, dat gun ik niemand.

Geen plek om heen te gaan

“Het is jammer dat ik in Nijmegen nog geen plek heb gevonden waar ik mensen kan ontmoeten. Voor mensen met psychische problemen is er bijvoorbeeld Ixta Noa, een woonkamer waar je dagelijks welkom bent. Zoiets zou er toch ook moeten zijn voor mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte die niet in een instelling wonen?! En dan vooral voor jonge mensen.”

Nadï is blij dat er steeds meer aandacht komt voor jongeren en eenzaamheid. “Voor ouderen wordt van alles georganiseerd vanuit zorginstellingen en buurthuizen. Voor jongeren met een beperking is er weinig tot niets.

Eenzame kerst tegemoet

“Kerst vier ik al jaren alleen en dit jaar ziet het er naar uit dat ik ook met Oud & Nieuw alleen thuis zit. Dat maakt me zo verdrietig, dat gun ik niemand. En het erge is: ik weet dat ik niet de enige jongere ben.”

Kijk het Knoop Gala terug!

Op 22 december konden we met zijn allen weer genieten van het spectaculaire Knoop Gala. Deze keer in een intieme setting in Carré. Heb jij dit muzikale spektakel gemist? Niet getreurd! Je kunt de aflevering gewoon nog terug kijken.

Kijk het Knoop Gala hier terug!

* Heb jij een verstandelijke of fysieke beperking en voel je je eenzaam? Ons project [Buddies] kan je helpen! Dit vriendschapsproject koppelt jongeren mét en zonder handicap aan elkaar voor een langdurige vriendschap. Meer weten? Check handicap.nl/buddies

“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.