Helpen? Ja graag… of liever niet?

Kleine situatieschets: Een jonge vrouw met taststok staat te wachten bij een hectisch kruispunt. Of in de supermarkt: een oudere man in een rolstoel rijkt naar het laatste pak melk, helemaal achterin de koeling. Loop je door? Schiet je te hulp? Voor veel mensen best een lastige vraag…

Afbeelding: blinde vrouw wordt geholpen met oversteken.

De ene mens is de andere niet. Niet iedereen met een handicap is compleet afhankelijk van andermans hulp en goede zorgen. Toch wordt er, vaak met de beste bedoelingen, nog heel vaak ongevraagd hulp aangeboden. Soms zelfs tegen het onfatsoenlijke aan. Waar ligt de grens? En welke hulp wordt wél gewaardeerd?

Soms zijn mensen beledigd, als ik aangeef dat ik geen hulp nodig heb

Liever niet:

 • Het gebeurt écht vaak: mensen die tegen een begeleider praten en de persoon zelf negeren
  Peggy: “Ik kan gewoon praten. Op dat gebied mankeer ik niets. Het is vaak onwetendheid. Daar heb ik enigszins begrip voor, maar dat maakt het niet minder vervelend.”
 • Ook zo iets geks; mensen die ineens een andere stem opzetten
  Daniel: “Ik word wel eens aangesproken alsof ik een kind ben, er wordt dan echt op een kinderlijke toon tegen mij gesproken.” Peggy: “Vanaf mijn heupen en lager gaat het mis, maar daarboven ben ik prima in orde.”
 • De belangrijkste vuistregel: help niet ongevraagd
  Daniel: “Mensen willen ongevraagd mijn boodschappen inpakken, terwijl ik daar totaal geen hulp bij nodig heb. Soms word ik er een beetje flauw van en dan ga ik het omdraaien. Dan vraag ik in de supermarkt aan diegene of ik iets van het onderste schap kan pakken.”
 • Een rolstoel of hulpmiddel is een verlengstuk van de persoon. Raak deze dus niet zomaar aan
  Peggy: “Ik krijg wel eens ongevraagd hulp bij het oversteken van een weg. Mijn rolstoel wordt dan zomaar door een ander voortgeduwd. Ik ben wel mondig genoeg om daar iets van te zeggen, maar als je net in een rolstoel zit, weet je niet wat je overkomt.”
 • Niemand vindt het fijn om een ander ongevraagd in z’n ‘personal space’ te hebben
  Lidewij: “Er kwam ineens een jonge vrouw zomaar op mijn schoot zitten! Ik schrok er een beetje van en wist niet wat me overkwam. Ze zei: “Lieve schat, ik ga je genezen”, waarna ze met haar handen ongevraagd mijn hoofd aanraakte om het zogenaamde genezingsproces uit te voeren. Het was vast haar bedoeling om te helpen, maar dit ging veel te ver.”

Ik vind het fijn als mensen me vragen of ik hulp nodig heb

Wat dan wel:

 • Niet verrassend: spreek de ander op een respectvolle manier aan
  Brigitte: “Behandel mensen zoals jij zelf ook behandeld wil worden, is wat ik heb geleerd tijdens mijn werk in de ouderenzorg. Ik word zelf graag behandeld als een volwassen vrouw die toevallig in een rolstoel zit.”
 • Ook eigenlijk heel simpel: vraag of je kunt helpen
  Miranda: “Ik merk dat jongeren goed reageren op het feit dat ik in een rolstoel zit. Bij hen lijkt er meer bewustwording te zijn, zij vragen het eerst voordat zij iets doen. Dat waardeer ik enorm.”
 • Kijk om naar elkaar zonder oordeel
  Ellie: “Wanneer ik op pad ben met mijn elektrische rolstoel, pauzeer ik wel eens op een bankje. Er komen vrijwel altijd mensen langs die stoppen om te vragen of het wel goed met me gaat. Dat kan ik best wel waarderen.”
 • Respecteer persoonlijke ruimte
  Brigitte: “Ik werd een keer over mijn hoofd geaaid, dat was heel ongepast. Door mijn snelle reactie kon ik een sierlijke beweging maken met mijn armen om de hand uit mijn persoonlijke ruimte te verwijderen.”

Gevraagde en bovenal gewenste hulp wordt vaak zeer gewaardeerd. Maar doe het respectvol, en vraag of je hulp nodig is. Juist met elkaar komen we verder!

*Dit artikel is gebaseerd op een artikel van WijRollen.nl van Rachel Luntungan

Gratis e-book voor ouders en docenten

HandicapNL wil de afstand tussen mensen met en zonder handicap verkleinen, en onze jeugd is daarvoor het perfecte startpunt. Daarom bieden wij speciaal voor ouders, verzorgers en onderwijzers GRATIS het e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ aan om op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek te gaan over handicaps en inclusie.

Ja, stuur mij het gratis E-book voor ouders!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
8x waarom je juíst iemand met een handicap in dienst wil hebben
8x waarom je juíst iemand met een handicap in dienst wil hebben
9 boeken over handicaps die je gelezen wil hebben!
9 boeken over handicaps die je gelezen wil hebben!