#GivingTuesday: 5 tips om het verschil te maken

Winkelruiten volgeplakt met supersale-stickers & je mailbox die uit zijn voegen barst van de nieuwsbrieven… Je kunt er niet omheen: Black Friday heeft in een paar jaar tijd ook Nederland veroverd. Maar niet iedereen is even blij met dit koopjesspektakel. Sinds 2012 is er dan ook een – in Nederland nog minder bekende – tegenbeweging gaande. Een beweging die juist pleit voor delen en geven.

Giving Tuesday

Als een soort ‘balansdag’ tegenover de koopjesgekte doopten zij de dinsdag ná Black Friday om tot Giving Tuesday. Dé dag om iets liefs voor een ander te doen of een bedrag te doneren aan een goed doel. Want de wetenschap toont keer op keer aan: van geven wordt een mens veel gelukkiger dan van nemen. En met de feestdagen om de hoek is dit het ideale moment om eens stil te staan bij een ander.

HandicapNL zet zich 365 dagen per jaar in om een normaal, waardevol leven mogelijk te maken voor iedereen met een handicap. Wil jij ons op Giving Tuesday een handje helpen? Probeer eens één van deze vijf tips:

1. Vraag of je iemand met een handicap kunt helpen

De hond uitlaten voor je buurman die slecht ter been is. Boodschappen doen voor je collega in de risicogroep, waardoor die de drukte kan vermijden. Je verstandelijk beperkte neef ondersteunen bij zijn administratie… Er zijn talloze dingen die je kunt doen om iemand met een handicap te helpen. 

Stel simpelweg eens de vraag: kan ik je ergens mee helpen?

2. Ga een dagje vrijwilligen

Veel organisaties zijn dolblij met extra handjes. Kijk eens waar in jouw buurt behoefte aan is. Een avondje helpen bij de G-team voetbaltraining? Het ontbijt klaarzetten in de woonvoorziening in het dorp? Een voorleesochtend voor kinderen met autisme? Vraag eens rond in de buurt of check bijvoorbeeld www.handjehelpen.nl of www.nlvoorlekaar.nl

3. Help tientallen projecten tegelijk

Met een donatie aan HandicapNL maken wij tientallen projecten door het land mogelijk. Van rolstoeltrainingen tot vriendschapsprogramma’s en van toegankelijke festivals tot ondersteuning van jongeren met een beperking op de arbeidsmarkt. Zie Projecten – HandicapNL voor een greep uit deze initiatieven. Met een maandelijkse bijdrage kunnen we deze projecten op de lange termijn voortzetten, maar je kunt ook éénmalig steunen. Alle beetjes dragen bij aan een mooiere, inclusieve wereld!

HandicapNL strijd voor een waardevol dagelijks leven voor iedereen

4. Bezorg een glimlach

Veel mensen met een handicap voelen zich niet volledig onderdeel van de maatschappij. Ze zijn eenzaam, worden niet serieus genomen of hebben moeite om rond te komen. Dan is het des te fijner om te weten dat er iemand aan je denkt. Stuur eens een lief kaartje aan die kennis met een handicap of zeg eindelijk eens hardop hoe tof je die wheelcovers van je buurmeisje vindt. Een klein gebaar met een groot effect.

5. Ontzorg een mantelzorger

Mantelzorgers zijn vaak dag en nacht in touw. Ze zorgen met veel liefde voor een naaste met een handicap, maar rennen hierbij soms zichzelf voorbij. Dan kan iets kleins al enorm helpen om wat ademruimte te scheppen. Zoals een warme maaltijd die voor je wordt gekookt, of de was die je uit handen wordt genomen. Of biedt aan om een uurtje te wandelen met hun naaste, zodat de mantelzorger een momentje voor zichzelf heeft. Zo toon je dat je hun harde werk ziet en waardeert. 

Een normaal dagelijks leven voor iedereen

Natuurlijk is Giving Tuesday een mooie dag om bij stil te staan, maar eigenlijk zouden we elke dag wel wat meer medemenselijkheid kunnen gebruiken. Zeker als je bedenkt dat ruim 2 miljoen mensen met een handicap nog niet volwaardig meedoen in de maatschappij. HandicapNL vindt dat iedereen recht heeft op een normaal, waardevol dagelijks leven. Met de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, een uitdagende baan, leuke vriendschappen en de mogelijkheid om zelf over je leven te beslissen. Dat vindt jij toch ook? Laat je stem horen en teken ons manifest:

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
“Het eerste wat ik na de operatie dacht is ’ik wil weer leren rennen’.”
“Het eerste wat ik na de operatie dacht is ’ik wil weer leren rennen’.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”