Gijs de Kort (23) geeft jongeren met een beperking een zorgeloze vakantie

Je kunt dromen van een samenleving, waarin iedereen eerlijke kansen krijgt en meedoet. Maar nóg mooier is om er ook echt werk van te maken. En dat is precies wat Ragna, Abel, Gijs en Irene doen. Met hun (vrijwilligers)werk helpen zij mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat zijn voor ons echte helden, niet meer en niet minder.

 

Gijs de Kort
Gijs de Kort

24 uur verantwoordelijk

‘Afgelopen zomer ben ik voor het eerst meegegaan tijdens een vakantieweek voor jongeren met een beperking. De verhouding is een-op-een. Dus je wordt aan een jongere gekoppeld, waarvoor je ook echt 24 uur per dag verantwoordelijk bent. Dat is best spannend: het moet wel een beetje klikken, maar gelukkig was dat zeker zo.

“De afwisseling vond ik erg leuk.”

Biertje drinken, geweldig!

Ik moest ‘mijn’ gast scheren, dat was helemaal nieuw voor mij. Maar ik ben wel van het aanpakken, dus we hadden samen snel uitgedokterd wat het beste werkte. De afwisseling vond ik erg leuk. Hij was boven de 18, dus mocht wel een biertje drinken. Geweldig vond hij dat. En de volgende dag was hij net zo blij met de strijkkralen die we in de winkel voor hem kochten.

Alles draait om hen

Door het jaar heen werk ik als leerkracht van groep 4. Daarbij is plezier natuurlijk ook belangrijk, maar ik probeer mijn klas toch vooral iets te leren. Tijdens de vakantieweek voor jongeren met een beperking draait juist alles om plezier. Als jongeren in een woonvoorziening wonen, moeten ze natuurlijk weleens even wachten tot er tijd voor ze is. Op vakantie hoeft dat nooit; alles draait om hen. Ze genieten enorm van alle aandacht en ik geniet er weer van om ze die aandacht te kunnen geven.’

Meer informatie over deze vakantieweken? Kijk op www.wielewaal.nl. HandicapNL maakt de vakanties van de Wielewaal mede mogelijk.

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”