Fleur en Fenne zijn [Buddies] van elkaar

Fleur en Fenne zijn een kersvers Buddy-koppel sinds september. Het was heel spannend om elkaar te ontmoeten maar het klikte meteen. En ze weten het nu al zeker: na de stage van Fenne blijven zij elkaars [Buddies]. In dit verhaal vertellen Fleur en Fenne wat meer over zichzelf.

Fleur

Fenne en Fleur zijn uit eten
Fenne en Fleur tijdens een gezellig etentje

‘Ik ben Fleur Spanjaards en ben 22 jaar oud. Ik woon in Vught samen met één huisgenoot bij Kentalis. Ik ben opgegroeid bij mijn ouders in Hernen, een klein dorp vlakbij Nijmegen/Wijchen, en mijn oudere broer, Luuk.’

‘Ik woon nu bijna 3 jaar in Vught waar ik ook op school heb gezeten. Eerst woonde ik op een andere groep met meer begeleiding. Sinds 25 augustus ben ik verhuisd naar deze groep en woon ik meer zelfstandig.’

Doof, maar kan wel horen

‘Ik ben doof, maar ik kan wel horen. Ik ben “slechthorende”. Ik heb een CI, waardoor ik kan horen. Dit is een soort gehoorapparaat. Ik heb het syndroom van Johanson Blizzard. Dat betekent dat ik doof ben, mijn lichaam niet helemaal goed werkt (alvleesklier), ik heb een kleine neus en ben snel moe en misselijk. Ik slik elke dag medicijnen hiervoor, ’s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. Ik hebt een vriend, die is ook doof, hij woont in Zoetermeer. We hebben net vier jaar samen een relatie.’

Lekker shoppen of afspreken met vriendinnen

‘Ik werk bij de Raadskelder in Den Bosch. Dat is een lunchcafé waar ik in de bakkerij werk en soms in de bediening. Daarnaast werk ik ook in de kantine, daar strijk ik kleding en help ik met schoonmaken. Ik werk op dinsdag, woensdag, donderdag van 10 uur tot half 3. Op vrijdag werk ik alleen in de ochtend van 10 tot 1. 1x per maand werk ik ook op zaterdag, maar dan ben ik op donderdag vrij.’

Fenne en Fleur gaan gezellig knutselen
Fenne en Fleur gaan gezellig knutselen

‘Verder vind ik van alles leuk om te doen. Ik houd ervan om creatief bezig te zijn: knutselen, kaarten maken, schilderen, tekenen. Dit doe ik soms ook samen met Fenne (zie foto). Ik houd ook van shoppen, afspreken met vriendinnen en afspreken met mijn vriend. Ik vind het ook fijn om op mijn kamer uit te rusten en zelf dingen te doen.’

‘Mijn droom is: samenwonen met mijn vriend. En ik wil graag nog meer leuke dingen doen met mijn maatje (Fenne). Ik zou ook heel graag een keer naar een concert van Ariane Grande gaan.’

Fenne

‘Ik ben Fenne Meggelaars, 23 jaar en woon samen met mijn vriend in Den Bosch. Ik ben geboren en opgegroeid in Volkel bij mijn ouders thuis. Volkel is een klein dorp wat naast Uden ligt. Ik heb twee oudere broers van 26 en 28. Sinds 3 jaar woon ik nu in Den Bosch. Mijn grootste hobby’s zijn koken en yoga. Mijn vriend en ik hebben een hamster als huisdier.’

‘Ik ben 2e jaars student van de opleiding Social Work. Ik volg een aantal dagen lessen op school en ben daarnaast thuis veel bezig voor mijn studie. Ik doe mee aan het [Buddies]-programma voor mijn stage dit jaar. Nu ik Fleur zo heb leren kennen, weet ik vrij zeker dat wij na dit stage-jaar elkaars Buddies blijven.’

Dankbaar om mensen te helpen en ondersteunen

‘Het leuke aan mijn studie vind ik dat het zo dankbaar is om mensen te kunnen helpen en ondersteunen. Je maakt mensen echt gelukkig en blij door er soms alleen maar te zijn. Dat vind ik ook zo leuk aan Fleur, ze is altijd blij om mij te zien en we hebben het echt supergezellig samen. Mijn grote droom is om mijn 2 grootste hobby’s, koken en yoga, te kunnen combineren met mijn werk later. Ik zou graag een yoga- en kookstudio willen openen waar mensen kunnen komen die hulp of ondersteuning nodig hebben en hier lekker tot rust kunnen komen. Door middel en tijdens de yoga of het koken kan ik deze mensen dan ook begeleiden.’

Vertrouwen en geduld hebben dat het goed komt

‘Tweeënhalf jaar geleden heb ik een zwaar auto-ongeluk gehad waarbij ik mijn bekken brak op meerdere plekken. Mijn herstel was heel zwaar. Ik heb geleerd hoe het is om niet met je lichaam te kunnen doen wat je zou willen (bijv. lopen). En hoe moeilijk het is om vertrouwen te houden en het geduld te hebben dat het goed komt. Nu ben ik elke dag dankbaar dat ik alles weer kan en heb ik ervaren hoe sterk ik eigenlijk ben (lichamelijk en mentaal). Wel ben ik vaak nog snel moe, omdat ik niet goed tegen veel prikkels kan. Hierin herkennen Fleur en ik elkaar. Die herkenning en het begrijpen van elkaar is heel fijn als [Buddies].’

Fleur leert Fenne gebarentaal

Fleur en Fenne leren ook veel van elkaar. Fleur leert Fenne gebarentaal. Fleur: ‘ Ze kan het al een beetje.’ Fenne: ‘Ik kan al wat gebaren maar moet nog wel veel leren. Het is erg leuk om dit samen te doen. Zo leer ik de dovenwereld een beetje kennen.’ En Fleur is met Fenne mee geweest naar een yogales.  ‘Zo leuk dat Fleur mee wilde en durde, ze deed het ook super goed!’

Zonder [Buddies] zouden we elkaar niet kennen

Fenne en Fleur: ‘We proberen elke week af te spreken om leuke dingen te gaan doen. Zo hebben we al in de stad koffiegedronken, een beetje gewinkeld en zijn we uit eten geweest bij de Italiaan. We hebben ook een paar keer samen gekookt. We houden allebei van knutselen en kleuren dus dat doen we ook vaak. Tussendoor appen we of facetimen we met elkaar.’

Fleur: ‘Doordat ik nu een maatje heb, heb ik een goed gevoel en ben ik minder eenzaam. Ik heb een vriendin die ook eenzaam is, zij wilde ook graag een maatje. Ik heb haar geholpen om ook een maatje te vinden, door haar met Wendy in contact te brengen.’

Fenne: ‘Ik vind het superleuk om maatje te zijn. Het is leuk en gezellig met Fleur. Ik merk ook hoe blij en dankbaar ze is en dat maakt het nog leuker voor mij. Ik vind [Buddies] een super goed programma, omdat het mensen met elkaar in contact brengt die elkaar anders niet zouden ontmoeten. Zo kunnen mooie en nieuwe vriendschappen ontstaan.’

Ook Buddy worden?
Meld je aan bij [Buddies]

Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’