Effectmeting; verder kijken dan je neus lang is

Bij HandicapNL werk ik op de afdeling bestedingen en zoek ik naar mooie initiatieven waar wij een financiële (en vaak ook een inhoudelijke bijdrage) aan kunnen leveren. Het houdt in dat ik onder andere zoek naar wat organisaties willen bereiken en veranderen in het leven van mensen. Ik hou organisaties kritisch én constructief tegen het licht.

Portret foto Frederique Gustings
Portret foto Frederique Gustings

Wel of niet verder kijken

Sommige projecten zien er mooi uit, maar kijken niet verder dan de activiteiten die ze uitvoeren. Andere projecten kijken wel verder en proberen in kaart te brengen wat hun activiteiten opleveren voor de mensen die deelnemen aan het project. Staan mensen door het project nu sterker of is hun sociale netwerk nu groter? Het begint dan bijvoorbeeld met het kijken naar hoe het met mensen gaat als ze aan een traject beginnen en vervolgens monitoren we de voortgang. Het is niet altijd makkelijk om dit soort dingen in kaart te brengen, maar wel erg belangrijk.

Weer in de banken

Zo staat het verhaal van een jonge dame van begin twintig me nog erg helder bij. Ik kwam haar tegen tijdens een presentatie van een leer-werktraject waar zij deelnemer was. Via dit traject zou ze eindelijk een stap verder geholpen worden: aan een baan of een opleiding.  In samenwerking met haar was een plan opgesteld dat bij haar paste en zo het verschil voor haar zou maken. Dat klonk veelbelovend.

“Negen illusies armer zat ze daar weer in de banken en waren haar problemen nog niet opgelost.”

Ik raakte met haar aan de praat en ze vertelde me in vertrouwen dat dit al haar tiende leer-werktraject was. Zo’n traject leidde soms tot een vrijwilligersbaantje of een baantje in de afwas, maar dit was van korte duur. Negen illusies armer zat ze daar weer in de banken en waren haar problemen nog niet opgelost. Haar eigen verhaal klonk weerbarstiger en minder rooskleurig. Dit is één van de voorbeelden die me geleerd heeft dat het belangrijk is om verder te kijken dan je neus lang is.

Verder willen kijken

Bij HandicapNL heb ik het genoegen samen te mogen werken met organisaties die ook verder (willen) kijken. En die óók durven te vertellen wat niet zo goed gaat. Die ons verder laten kijken dan alleen de mooie voorkant. Op deze manier leren zij en zeker ook wij. Door hun eerlijke verhaal kunnen we leren, doorontwikkelen en echte veranderingen teweeg brengen voor mensen met een handicap in Nederland.

Hoe het uiteindelijk is afgelopen met de dame in het leer-werktraject weet ik niet. Een rooskleurig einde zou natuurlijk mooi zijn en dat gun ik haar.  Mijn wijze les heb ik toen geleerd door met haar te spreken: kijk verder dan je neus lang is.

Frederique Gustings, Senior projectadviseur HandicapNL

“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.