Een huis bouwen in Bangladesh vanuit een rolstoel

Sylvan (20) is op 20 juli naar Bangladesh vertrokken om samen met 29 andere jongeren een gemeenschapsruimte te bouwen voor mensen met een beperking. Hij zit in een rolstoel als gevolg van een dwarslaesie die hij in 2017 opliep. World Servants en HandicapNL organiseren en faciliteren deze reis en willen daarmee laten zien dat een lichamelijke beperking geen belemmering is om een waardevolle bijdrage te leveren aan de maatschappij.

World Servants Onbeperkt: Sylvan, Rutger en Esther op Schiphol
World Servants Onbeperkt: Sylvan, Rutger en Esther op Schiphol

Metselen in een rolstoel

Het ongeluk tijdens de motorcross veranderde het leven van Sylvan in één klap. Hij weigert echter in een hoekje te gaan zitten. Sylvan wil vooral uitgaan van zijn mogelijkheden: ‘Ik kan natuurlijk niet zomaar op een ladder klimmen, maar ga wel gewoon meebouwen. Ik kan stenen aangeven en kan op rolstoelhoogte wel mee metselen aan een muur.’ Uitgaan van de mogelijkheden is de basisgedachte van World Servants Onbeperkt. Iedereen kan meedoen en een bijdrage leveren, als je als team optrekt. Ook Esther (25) gaat mee. Zij zit vanwege een zeldzame spierziekte grotendeels in een rolstoel en woont onder begeleiding samen met andere mensen met een beperking. Esther: ‘Deze reis voelt voor mij echt als meedraaien in de samenleving. Even helemaal zonder stempel.’

Youtuber Rutger Schipper (18) is een van de deelnemende jongeren zonder beperking. Rutger: ‘Ik vind het te gek dat mensen met een handicap meegaan op deze reis. Ook deze mensen hebben superveel talenten en zijn net zoveel waard als jij en ik. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen, in Bangladesh is dit niet vanzelfsprekend. Ik vind het mooi dat wij dat kunnen uitstralen met ons project.’

Werkvakanties toegankelijk

World Servants Onbeperkt: samen bouwen aan veranderingDe reis naar Bangladesh maakt deel uit van World Servants Onbeperkt, een project waarin World Servants en HandicapNL samen optrekken. Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL: ‘Deze werkvakanties voor mensen met een beperking laten zien waar het om gaat in een inclusieve samenleving: ook met een lichamelijke of verstandelijke beperking kun je ontwikkelingswerk doen, alleen zijn er meer voorzieningen voor nodig. Wij maken dit samen met World Servants mogelijk. Tijdens deze reis staat centraal wat deze jongeren, mét en zonder beperking, samen tot stand kunnen brengen. Niet hun beperking.’ HandicapNL steunt het project van World Servants voor de komende drie jaar.

Volg de deelnemers op hun reis

Benieuwd naar de ervaringen van Sylvan, Esther, Rutger en de anderen? Volg de deelnemers van World Servants Onbeperkt op hun reis, vanaf het vertrek vind je op de website van World Servants Onbeperkt een reisverslag van filmpjes en foto’s.

Heb je een beperking en wil jij ook graag mee met World Servants Onbeperkt? Je kan je hier aanmelden.

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”