Peter: ‘De eenzaamheid grijpt me naar de keel’

Heb jij je in de afgelopen weken alleen of zelfs eenzaam gevoeld? Helaas hebben mensen met een handicap vaak hun hele leven te kampen met dit gevoel. Zoals Peter (32). Hij werd vijf jaar geleden geschept door een auto en liep hierbij ernstig hersenletsel op.

Geschept door een auto

Peter: ‘Vijf jaar geleden opende ik mijn ogen en staarde ik plotseling naar een wit plafond met vierkante tegels. Ik moest een paar keer knipperen voordat ik doorhad dat ik in het ziekenhuis lag. De tranen sprongen in mijn ogen toen de artsen vervolgens vertelden dat ik was geschept door een auto en in coma had gelegen. Ik had er een schedelbreuk aan overgehouden. Niet veel later moesten de artsen het echter opnieuw uitleggen, ik was het hele verhaal blijkbaar alweer vergeten…’

Teveel

‘Eenmaal thuis werd al snel duidelijk dat ik het niet alleen redde. Ik trok noodgedwongen bij mijn ouders in, waar ik niet verder kwam dan het bed en de bank. Alles was teveel voor me. Ik kon niets meer onthouden, voelde me constant moe en werd gek van alle prikkels. Uiteraard was deze situatie niet houdbaar en ging ik na verloop van tijd terug naar mijn eigen appartement. Vanwege de overprikkeling had ik weinig tot geen sociale contacten en werd boodschappen doen het hoogtepunt van mijn dag.’

Al mijn vrienden zijn inmiddels druk bezig met succesvolle carrières en het kopen van een huis en ik niet. Daar heb ik best een minderwaardigheidscomplex aan overgehouden.

Hersenletsel

‘Bij de pakken neerzitten hoort niet bij mijn karakter en dus probeerde ik mijn leven weer op te pakken. Ik merkte echter al snel dat er meer aan de hand was. Werken ging maar moeizaam of helemaal niet meer, ik vergat nog steeds veel, prikkels kwamen keihard binnen en mijn energielevel was flink aangetast. Pas toen ik de diagnose Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) kreeg, viel alles op zijn plek. Vanaf dat moment moest ik bedenken hoe ik de rest van mijn leven met blijvend hersenletsel in moest richten. Tegelijkertijd realiseerde ik me ook dat ik nooit meer de oude zou worden.’

Thuisisolatie

‘De huidige periode van thuisisolatie doet mentaal wat met je. Zeker als je alleen woont, kan de eenzaamheid je flink naar de keel grijpen. Wanneer je toch weinig kan of hoeft te doen, is het knap lastig om een strak ritme aan te houden. Het doet me sterk denken aan de tijd direct na mijn ongeluk, waarbij mijn sociale leven ook van de ene op de andere dag grotendeels verdween. Het enige verschil is dat het leven van de meeste mensen na het coronavirus weer als vanouds zal zijn, terwijl ik het ‘oude leven’ wel kan vergeten…’

Eenzaamheid

Vind jij ook dat niemand er alleen voor mag staan? HandicapNL steunt mensen zoals Peter en gaat hiermee door totdat niemand met een handicap zich meer eenzaam voelt. Dit kunnen wij alleen doen met jouw hulp.

Word donateur

Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Kees Momma – Kwakkeltijd
Kees Momma – Kwakkeltijd