NL helpt: lieve acties en initiatieven

Zware tijden halen soms het mooiste in mensen naar boven. We mogen dan als land in de put zitten; de verbroedering is zichtbaarder dan ooit. Ook nu heeft de corona-crisis vele mooie initiatieven teweeg gebracht. Overal in het land staan mensen klaar om anderen (met en zonder handicap) te ondersteunen waar nodig. We zetten de mooiste initiatieven op een rijtje:

boodschappen hulp

 

Extra handjes

Soms is het fijn om een beetje extra hulp te krijgen. Vooral als je wegens een beperking niet naar buiten kunt of de thuishulp minder vaak langs komt dan voorheen. Gelukkig zijn er talloze initiatieven die hulp aanbieden met het huishouden, boodschappen, koken of oppas:

Extra handen voor de Zorg

De zorg heeft het nu drukker dan ooit. Om een klein deel van deze overbelasting op te vangen, is het initiatief Extra Handen voor de Zorg gestart. Hier worden (oud)zorgprofessionals die zich (extra) willen inzetten, gekoppeld aan plaatsen waar zij hard nodig zijn.

NL voor Elkaar

Boodschappenhulp, tuinonderhoud, lunchpakketjes maken of er samen (op afstand) op uit: op NL voor Elkaar wordt in alle hoeken naar hulp gezocht. Je kunt je aanbieden als vrijwilliger of zelf een oproep plaatsen.

We Helpen

Ook wehelpen.nl brengt hulpzoekenden en vrijwilligers met elkaar in contact. Je zoekt gemakkelijk op hulpvragen in je eigen omgeving. 

Whapp matchingapp

Maak je liever gebruik van een app? Dan biedt Whapp uitkomst. Ook hier worden hulpvragen en vrijwilligers op lokaal niveau aan elkaar gekoppeld. Je ontvangt een pop-up als er een nieuw verzoek in jouw buurt is. De app is te downloaden voor zowel Apple als Android.

 

Steuntje in de rug

Voor iedereen is deze periode lastig, maar voor sommigen is het simpelweg zwaarder dan voor anderen. Mensen met een verstandelijke beperking, die niet begrijpen waarom alles ineens anders is, bijvoorbeeld. Of mensen met een fysieke beperking, die in hun woongroep geen familie of vrienden meer mogen ontvangen. Om hen een hart onder de riem te steken zijn de volgende acties op touw gezet:

Liefsvoorjou

Veel mensen met een handicap voelen zich op dit moment eenzamer dan ooit. Stuur een gratis kaartje naar hen die door de corona-maatregelen hun familie, vrienden of dagbesteding moeten missen en bestrijd zo samen het eenzaamheidsvirus.

Stuur een gratis kaartje

Hart onder de riem

Onder de naam Hart onder de riem heeft Bartiméus diverse initiatieven in het leven geroepen om mensen met een visuele beperking, hun mantelzorgers en hun begeleiders een steuntje in de rug te geven. Paaspakketjes, appeltaarten, rozen, video-boodschappen… Iedereen met een goed idee kan bijdragen.

[Buddies]

Wanneer je een verstandelijke beperking hebt, voelt de wereld om je heen niet altijd logisch. Vooral wanneer plotseling iedereen anders doet dan anders, regels veranderen en dagritmes verstoord worden, kan dit best beangstigend zijn. Het project [buddies] koppelt jongeren mét en zonder handicap aan elkaar. En hoewel ze elkaar nu even niet in levende lijven kunnen zien, geeft hun onderlinge contact dat kleine beetje extra houvast.

 

Luisterend oor

Hoe goed je je leven ook probeert aan te passen aan de huidige omstandigheden: soms zit je er gewoon even doorheen. Het is fijn om te weten dat op zulke momenten altijd een luisterend oor beschikbaar is. Om je te adviseren, maar ook om gewoon even je verhaal te doen:

Corona Quarantaine Contact

Via het Corona Quarantaine Contact brengt KRO-NCRV mensen telefonisch samen. Oude mensen, jonge mensen, mensen met en zonder beperking, mensen met veel sociale contacten en mensen die het met wat minder doen. Om ervaringen uit te wisselen, een spelletje te spelen of gewoon even te kletsen. Wanneer je doof of slechthorend bent, bemiddelen ze in een whatsapp gesprek.

De mantelzorglijn

Zorg je voor een ander en heb je vragen over de maatregelen of besmettingsrisico’s? Wil je graag een advies over je persoonlijke situatie? Of heb je gewoon even behoefte aan een luisterend oor? Dan kun je op werkdagen tussen 9 en 18 terecht bij de Mantelzorglijn. Dit nummer bestaat al langer en je kunt hier tevens met niet-corona-gerelateerde vragen terecht.

De Luisterlijn

Ook de Luisterlijn is een reeds bestaand initiatief dat in het huidige corona-tijdperk meer noodzaak kent dan ooit. Hier kun je dag en nacht terecht om je hart te luchten. Ruim 800 nieuwe vrijwilligers boden zich onlangs aan om mensen telefonisch bij te staan tijdens de roerige corona-crisis.

 

Vraag en antwoord

De wereld verandert snel en de maatregelen worden continu aangescherpt. Wat mag nu wel en wat niet? Deze platforms helpen je verder:

Steffie

De informatiestroom rondom corona is groot en soms best ingewikkeld. Steffie vat alle informatie samen in overzichtelijke, begrijpelijke video’s. Prettige stap-voor-stap uitleg, ondersteund met beeld.

Steffie legt corona uit

Dokter Joyce

De website van Gors biedt eenvoudig te begrijpen uitlegvideo’s voor hun cliënten. Dokter Joyce stelt verschillende onderwerpen aan de kaak in korte, directe vlogs. Deze zijn voor iedereen toegankelijk en te gebruiken.

Associatie Academische Werkplaatsen

De Associatie Academische Werkplaatsen verzamelt vanuit het hele land corona-gerelateerde vragen van begeleiders uit zorginstellingen, die werken met mensen met een beperking. Wetenschappers beantwoorden deze vragen vervolgens aan de hand van de laatste kennis. De reeds behandelde vragen zijn voor iedereen in te zien.

Corona gemakkelijk uitgelegd

HandicapNL zette de informatie over corona in gemakkelijke taal op een rijtje. Wat is het precies? Hoe kun je je er tegen beschermen? En welke maatregelen gelden er? We leggen het kort, bondig en zo helder mogelijk uit.

 

Verder lezen: deze impact heeft corona op het Toverbaltheater

Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Kees Momma – Kwakkeltijd
Kees Momma – Kwakkeltijd