Complicaties na operatie – Kees Momma

Kees Momma (56) heeft autisme. Hij werd bekend door de documentaire ‘Het beste voor Kees’, waarin we van dichtbij zien waar hij in zijn dagelijks leven tegenaan loopt. Aan regisseuse Monique schrijft Kees regelmatig brieven over hoe het met hem gaat. Na zijn bezoek aan Gouda voor zijn vervolg docu ‘Kees vliegt uit’ moest Kees langs het ziekenhuis voor een herstel. Wat er precies is gebeurt lees je hier:

Beste Monique,

Je zal je wel afvragen hoe het verder met mij verloopt, want er zijn sinds ons bezoek aan Gouda weer twee weken verstreken.  Er is in die twee weken een hoop gebeurd.  Twee dagen na Gouda vond er een herstel aan mijn lijf plaats. Herstel aan mijn lijf? Wat schortte er dan aan?

Een lange wachtlijst

Op donderdag 1 april onderging ik in het ziekenhuis een operatie aan mijn lies. Ik kampte al bijna een jaar met een vervelende liesbreuk en reeds in het vroege najaar van 2020 werd een afspraak gemaakt met de behandeld arts. Maar de wachtlijst was lang en de omvangrijke opvang van coronapatiënten deed er nog een schep bovenop. De hele winter was er geen plaats voor mij. Ik moest dus wachten en geduld hebben totdat ik uiteindelijk bericht kreeg  dat de behandeling in april doorgang zou vinden en ik van het ongemak zou worden verlost. 

Het ziekenhuisbezoek

Aan de dag van de operatie ging een hoop rompslomp vooraf. In het afgelopen halfjaar heb ik heel wat keren het ziekenhuis moeten bezoeken om bij artsen preoperatieve gesprekken te voeren en voor onderzoek. Ook werd ik telkens lastig gevallen met vervelende, veeleisende e-mails en Apps van het betreffende ziekenhuis, waarin ik te maken kreeg met vaak onnodig bureaucratisch gezeur. Gelukkig losten mijn broer Jasper en zijn vriendin Ghislaine veel dingen voor me op, waardoor de last aanzienlijk werd verlicht. 

Ook werd ik telkens lastig gevallen met vervelende, veeleisende e-mails en Apps van het betreffende ziekenhuis

De behandeling verliep goed en ik werd zeer liefdevol in het ziekenhuis verzorgd door aardig personeel. Het betrof een dag opname, omdat het een poliklinische ingreep was, met als voordeel dat ik ’s middags alweer naar huis mocht. 

De nodige hulp

Degene die mij naar het ziekenhuis bracht, is een uitzonderlijk lieve vrouw. Een schot in de roos mag ik wel zeggen! Onlangs heb ik met haar kennis gemaakt. De hulp- en zorgverleenster is tot mijn blijdschap nog jong (veertig jaar) en weet veel van autisme af. Het lijkt erop dat ik eindelijk iemand heb gevonden met wie het serieus klikt en bij wie ik me wèl thuis voel. Die wèl op natuurlijke wijze, van eigen inborst uit, warmte, liefde en genegenheid kan geven. Deze persoon werkt bij een instantie, die hulp biedt aan mensen met een handicap die behoefte hebben aan beschermd wonen. Helaas blijkt zij een drukke agenda te hebben. Kennelijk vragen meer mensen hulp. 

Complicaties

Terug naar de operatie, helaas zijn complicaties na de operatie niet uitgebleven. Toen ik onder narcose lag, scheen de chirurg een katheter te hebben  aangebracht, omdat er in mijn blaas nog wat overtollige urine zat. De katheterisatie bleek niet helemaal zorgvuldig te zijn uitgevoerd met als gevolg een blaasirritatie en lichte ontsteking van de urineweg. Twee dagen na de behandeling kreeg ik enorme pijnen, waarbij er bloed in mijn urine zat. Zaterdag 3 april moest ik dus opnieuw naar het ziekenhuis. 

Twee dagen na de behandeling kreeg ik enorme pijnen

Het onderzoek duurde verschrikkelijk lang en er kwam nog eens bij dat de uitslag pas na anderhalf uur bekend kon worden gemaakt. We moesten eindeloos wachten. Het werd dan ook een martelend lange ochtend voor ons. Uiteindelijk kreeg ik een medicijn mee om de irritatie aan mijn urinewegen te verhelpen. Je begrijpt, dat ik na afloop doodop was, en mijn zorgverleenster ook. 

Tot overmaat van ramp werd er diezelfde middag gebeld, terwijl ik stond te koken. Het was een telefoontje van de spoedeisende afdeling. Ik hoorde de mededeling dat het natriumgehalte in mijn bloed te laag was. ‘Of ik een paar dagen later opnieuw bloed wilde laten afnemen’. Ik werd kregelig en boos, omdat ik geen zin meer had in al dat gezeur en gezever van de heren doctoren en medische onderzoekers. Ik besloot het bloedprikken voorlopig uit te stellen. Er was immers geen spoed vereist. Gelukkig gaat het geleidelijk weer beter met me, al wil de ‘plek waar gewerkt is’ nog erg gevoelig zijn. 

Revalideren

Ik moet nu circa vier à vijf weken revalideren. Ik mag geen zware lasten tillen of volle boodschappentassen sjouwen. Gelukkig heb ik mijn zorgpersoon, die voor mij de boodschappen haalt. De ene keer rijd ik met haar mee naar de winkels, de andere keer gaat zij alleen, met een boodschappenlijstje van mij. 

De komende maanden werk ik aan een reusachtige opdracht die uit drie belangrijke tekeningen bestaat

Als ik nu zo vooruitkijk, lijk ik betere tijden tegemoet te gaan. De komende maanden werk ik aan een reusachtige opdracht die uit drie belangrijke tekeningen bestaat. Het zijn beroemde historische gebouwen in ons land. Ik zal er meerdere keren op uit trekken om de mooie plekken te bezichtigen, die ik later ga tekenen. En afgelopen zaterdag ben ik naar Amsterdam gereisd voor een nieuwe particuliere tekenopdracht. Het werd een geweldig fijne dag. 

Een bezoek aan de hoofdstad

Ik voelde een enorme behoefte om naar buiten te gaan en nog wat mooie delen van de stad te zien, maar helaas was de tijd die ik nog te gaan had om de trein naar Velp te halen, te krap. Daardoor kon ik een deel van de stad waarvan ik hoopte het nog te bewonderen, niet meer aan doen.  Jammer! 

Voorts had ik een vlekkeloze terugreis en behouden thuiskomst. De hemel opende zijn sluizen en ik was blij dat ik Amsterdam nog goed heb kunnen bezoeken. Ik verwacht dat ik vaker naar Amsterdam zal gaan. 

Crowdfunding docu ‘Kees vliegt uit’

Kees Momma

De documentaire ‘Het beste voor Kees’ van Kees Momma en Doclines heeft autisme in Nederland op de kaart gezet. Zo’n 170.000 Nederlanders hebben autisme en Kees Momma biedt hen herkenning, informatie en steun.

Omdat wij zoveel mogelijk mensen willen bereiken én helpen, komt er nu een vervolg: Kees vliegt uit! Maar dat kan alleen met jouw hulp. Doneer aan de crowdfuncing en ontvang een unieke tekening, gemaakt door Kees!

Lees hier meer over de docu!

Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Karlien – Levenslang
Karlien – Levenslang