‘Bundel je krachten en start iets moois op!’

Dit zijn Maud en Suus. Maud Halkes heeft KDC AandachtsLab opgericht. KDC Aandachtslab is een gespecialiseerd kinderdagcentrum die ruimte biedt aan kinderen met Ernstig Meervoudige Beperkingen (EMB). HandicapNL sprak met Maud en wilde graag weten wat deze dagopvang zo anders maakt en waarom het onze steun verdient.

Maud en Suus
Maud en Suus

Hoe ben je ertoe gekomen het KDC AandachtsLab op te richten?

Ik ben moeder van vier kinderen en mijn jongste dochter Suus is ernstig meervoudig beperkt. Suus heeft jarenlang op een reguliere dagopvang gezeten, maar daar zagen we dat het lastig is om de nodige intensieve begeleiding en behandeling te bieden, mede doordat het zorggeld niet allemaal bij de zorg terecht komt. Kinderen met EMB hebben constante zorg en aandacht nodig en met één begeleider op vier kinderen is dat gewoon niet mogelijk. Toen ik een aantal jaar geleden een kijkje genomen heb bij kinderdagcentrum Zomerkind in Nieuw Beijerland (wat net als het KDC Aandachtslab ook een ouderinitiatief is), realiseerde ik mij dat Suus ook behoefte heeft aan een soortgelijk kinderdagcentrum.

 

Opening KDC Aandachtslab
Opening KDC Aandachtslab

Waarom hebben Suus en andere jonge kinderen met EMB meer aandacht nodig?

Kinderen met EMB zijn de hele dag volledig afhankelijk van anderen, dus één op één- of één op twee-begeleiding is echt een must. Doordat Suus bij de reguliere dagopvang niet de benodigde hoeveelheid zorg en stimulatie kreeg was het heel lastig om stapjes in haar ontwikkeling te maken. Daarnaast ging Suus, onder andere door onderprikkeling en frustratie, zichzelf bijten en trok zij haar eigen haar eruit. Andere ouders van kinderen met EMB konden zich heel erg vinden in ons verhaal en dus hebben we besloten dat er iets moest veranderen.

Dus jullie hebben de stoute schoenen aangetrokken en het KDC Aandachtslab opgericht?

Ja, dat klopt wel een beetje. We hebben 2,5 jaar geleden stichting KDC AandachtsLab opgericht en na heel veel voorbereidingen hebben we in februari 2018 een oude kleuterschool in Rijswijk gekocht. In korte tijd regelden we de financiering , werden er fondsen geworven voor de verbouwing en inrichting, stelden we een Programma van Eisen op, werd er een ontwerp voor de indeling van het pand gemaakt en vonden we een aannemer voor de verbouwing. In Juni kregen we de sleutel en in een half jaar tijd is het pand volledig gestript en daarna opgebouwd en ingericht tot een prachtig pand volledig geschikt voor onze doelgroep. Het was een hele drukke tijd, maar gelukkig hielpen veel familie en vrienden mee. Op 2 Januari 2019 hebben we de deuren van KDC AandachstLab geopend. We zijn gestart met vier kinderen per dag om uiteindelijk door te groeien naar een maximum van 8 kinderen per dag.

Wat maakt het KDC Aandachtslab anders dan een reguliere dagopvang?

Bij het KDC AandachtsLab staat het kind centraal en kunnen de kinderen meer stapjes in hun ontwikkeling maken door de intensieve begeleiding op maat. We willen ook dat de kinderen veel meer gaan bewegen, want naast de medische noodzaak, is bewegen een belangrijke stimulator van de ontwikkeling. Het is ook een heel belangrijk een middel voor het maken van contact en het hebben van plezier. Naast het stimuleren van de ontwikkeling van EMB kinderen, vergroten we ook hun participatie in de maatschappij. We hebben al een paar hele mooie contacten in Rijswijk om ook de kinderen van KDC AandachtsLab straks te laten genieten van bijvoorbeeld dans en muziek, de kinderboerderij, knutselen, koken etc… En zoveel mogelijk samen met hun leeftijdsgenootjes zonder beperkingen.

Hoe kunnen jullie deze bijzondere opvang leveren?

KDC AandachtsLab is op de eerste plaats een ouderinitiatief en dus ligt de intrinsieke motivatie van de betrokkenen erg hoog. Daarnaast ontvangen alleen de professionele zorgverleners een salaris.
Alle andere werkzaamheden worden vanuit de vrijwilligersorganisatie uitgevoerd, denk hierbij aan de bestuurlijke taken (Raad van Bestuur, Raad van Toezicht en Raad van Kwaliteit). Maar ook de extra hulp voor wandelen, boodschappen doen, het onderhoud aan het pand en de tuin etc. Wordt door vrijwilligers uitgevoerd. Door deze aanpak is het mogelijk dat het vaste personeel elk uur van de dagbesteding optimaal besteedt aan de kinderen.

Wat zou je andere ouders die tegen dezelfde problematiek aanlopen willen meegeven?

Als ouder wil je gewoon de beste zorg en dagbesteding voor je kind. Het is nu eenmaal zo dat een gespecialiseerde instelling zoals wij die voor ogen hebben, niet vanzelf ontstaat en dus niet in elke hoek van het land aanwezig is. Zoals Zomerkind voor mij een inspiratie is geweest, zo hoop ik dat wij met KDC AandachtsLab anderen weer kunnen inspireren. Wees dus vooral kritisch wat betreft de zorg voor je kind en kom in actie wanneer deze niet naar wens is. Bundel de krachten met lotgenoten en start iets moois op. Niemand zal voor jou in actie komen, dus je zal het echt zelf moeten doen.

Steun HandicapNL zodat we meer projecten zoals het KDC Aandachtlab mogelijk kunnen maken.

Jacomien: Kwetsbaar
Jacomien: Kwetsbaar
“Eén van de fases van rouw is acceptatie, daar zit ik nog middenin.”
“Eén van de fases van rouw is acceptatie, daar zit ik nog middenin.”